Sari direct la conținut

SUA si Rusia se aliaza pentru construirea unei statii spatiale pe orbita Lunii

HotNews.ro
Statie spatiala pe orbita lunara (reprezentare artistica), Foto: NASA
Statie spatiala pe orbita lunara (reprezentare artistica), Foto: NASA

Rusia s-a alaturat miercuri proiectului american de construire a unei statii orbitale in jurul satelitului natural al Pamantului, Luna, in ciuda climatului de razboi rece care domneste intre Moscova si Washington, scrie AFP.

In cadrul programului american „Deep Space Gateway”, agentia spatiala ruseasca Roskosmos si NASA se vor servi de Statia Spatiala Internationala (ISS) drept baza pentru o „explorare mai avansata a spatiului” si pentru crearea acestei platforme internationale locuite care ar urma sa orbiteze in jurul Lunii, a anuntat Roskosmos, intr-un comunicat.

Semnarea acestui acord a avut loc la Adelaide, in Australia, unde are loc al 68-lea Congres international de astronautica intr-un context in care actorii incearca sa dea un nou suflu cuceririi spatiului, pe fondul finantarilor limitate si al probabilului sfarsit de viata a ISS.

NASA anuntase in urma cu cateva luni la proiectul „Deep Space Gateway” pentru a trimite astronauti pe orbita lunara, cu ajutorul noilor rachete dezvoltate pentru agentia spatiala americana.

Si Rusia si-a anuntat ambitia de a deschide o baza stiintifica pe Luna si a anuntat ca doreste sa efectueze primele sale zboruri lunare pana in 2031.

Cele doua agentii „au intentia de a dezvolta norme tehnice internationale care vor fi folosite pe viitor” si „s-au inteles deja asupra normelor viitoarei statii”, a precizat Roskosmos.

„Cel putin cinci tari lucreaza la dezvoltarea propriilor nave spatiale cu echipaj uman. Pentru a evita probleme in termeni de cooperare tehnica, normele trebuie unificate”, a declarat Igor Komarov, directorul agentiei spatiale rusesti.

Rachetele rusesti Angara si Proton-M ar putea fi folosite in paralel cu lansatorul american greu SLS, al carui prim zbor este prevazut in 2018, pentru a „crea infrastructura statiei lunare”, potrivit Roskosmos, care adauga ca infiintarea acestei statii orbitale nu va debuta inainte de mijlocul anilor 2020.

Evocand un proiect in stadiul de „formulare a conceptului”, NASA se declara intr-un comunicat „incantata sa vada un interes international in crestere spre deplasare spre orbita lunara ca viitoare etapa in dezvoltarea explorarii spatiale”.

Spatiul este unul dintre rarele domenii de cooperare bilaterala neafectate inca de tensiunile puternice dintre SUA si Rusia.

Cele doua tari coopereaza in special in cadrul ISS, unde Rusia furnizeaza principalul modul si dispune de singura nava capabila sa trimita astronauti dupa oprirea zborurilor navetelor spatiale americane.

Si Agentia Spatiala Europeana este intereasta de Luna. Directorul sau general, germanul Jan Woerner, pledeaza de la numirea sa in functie, in 2015, pentru crearea unui „sat lunar”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro