Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum s-a umplut Casa Poporului de rubedenii; Erorile care au dus la demolarea unei autostrazi; Cum ii terorizeaza recuperatorii de creante pe datornici.

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Parlamentul, afacere de familie. De ce si-au angajat alesii rudele: Sora lucra voluntar, sotia ii era sofer. ANI a depistat un nou lot, de nu mai putin de 32 de fosti si actuali parlamentari, care si-au adus neamurile la locul de munca. Deputatii si senatorii prinsi de ANI au explicatii nastrusnice pentru faptul ca le-au gasit de lucru in Legislativ, pe banii contribuabililor, copiilor, fratilor sau sotiilor. Deputatul UDMR de Mures Kelemen Atilla a spus ca si-a angajat sotia pentru ca aceasta il conducea la aeroport. ”Locuiesc intr-un sat, la 17 kilometri de Targu Mures, iar sotia mea m-a ajutat si m-a dus la aeroport, cu masina”, a spus Kelemen Attila. Alesul a precizat ca sotia il ducea cu masina la aeroport pentru a nu fi nevoit sa isi lase autoturismul timp de mai multe zile in parcare si considera nu a facut nimic ilegal, scrie EVZ.ro

Figurile momentului: Liviu Dragnea si Traian Basescu. Ultima saptamana a fost marcata de doua evenimente politice fara aparenta legatura intre ele: 1. Liviu Dragnea a fost ales presedinte al PSD in urma unui scrutin fara precedent, la care au avut drept de vot toti membrii cotizanti ai partidului. 2. Fostul presedinte Traian Basescu s-a inscris in Partidul Miscarea Populara, organizatie pe care o initiase si o subventionase moral dupa despartirea de PDL. Ascensiunea primului si revenirea celui de-al doilea sugereaza ca falia de profunzime din politica romaneasca, aflata la originea seismului din 2012, ar continua sa se manifeste, informeaza Deutsche Welle.

Prestatia de exceptie a lui Hillary Clinton in cadrul dezbaterii prezidentiale muta discutia de la o posibila intrare in cursa a vice-presedintelui Joe Biden. Modul remarcabil in care fostul secretar de stat american si-a prezentat viziunea politica si a raspuns unor intrebari dificile, la dezbaterea prezidentiala a democratilor, nu doar a ridicat entuziasmul suporterilor ei, dar a reusit, de asemenea, sa indeparteze discutia de la o posibila cadidatura a vice-presedintelui Joe Biden. Cu raspunsuri clare la aproape toate intrebarile, o agresivitate pentru care contra-candidatii ei nu pareau sa fie pregatiti si un nivel de incredere la care nimeni nu se astepta dupa luni de controverse in ceea ce priveste utilizarea unui server prival de mail, Hillary Clinton a reusit sa trimita un mesaj inconfundabil atat pentru partid, cat si pentru Joe Biden, potrivit New York Times.

Posibitatea unei candidaturi a lui Nicolas Sarkozy pentru prezidentialele din 2017 este umbrita de acuzatiile de frauda in legatura cu ultima campanie a politicianului francez. Procurorii francezi ancheteaza mai multe cazuri de frauda si fals in declaratii din campania prezidentiala a lui Sarkozy din 2012 , numite de mass-media afacerile ”Bygmalion”. Astfel, o serie de facturi falsificate de la un eveniment de campanie numit Bygmalion ar fi ascuns 18,5 milioane de cheltuieli suplimentare ale campaniei prezidentiale din 2012 a lui Nicolas Sarkozy, potrivit The Guardian.

Fiscul scoate la vanzare actiunile pe care fiicele lui Dan Voiculescu le detin la compania Sanagra. Agentia Nationala de Administare Fiscala (ANAF) organizeaza, la 26 octombrie, o licitatie publica pentru vanzarea unui numar de actiuni pe care fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu, Camelia Rodica si Corina Mirela Voiculescu, le detin la compania SC Sanagra SA din judetul Mures, potrivit unui anunt postat pe portalul ANAF. Aceasta este cea de-a doua licitatie pe care Fiscul o organizeaza pentru vanzarea bunurilor familiei Voiculescu. O licitatie vizeaza vanzarea unui numar de 306 de actiuni pe care fiica cea mica a mogului media, Camelia, le detine la compania Sanagra din localitatea Santana de Mures, judetul Mures, pretul de pornire, fara TVA, fiind de 1,463 milioane de lei (aproximativ 330.000 de euro), potrivit Adevarul.

Harta celor 540 de milioane de lei atribuite firmei prietenilor lui Liviu Dragnea, dupa victoria USL din 2012. Teleormanul, Oltul, Doljul si Satu Mare sunt judetele care asigura cea mai mare parte din contractele de peste jumatate de miliard de lei primite de Tel Drum. Adversarii politici sus tin ca influenta sefului PSD, Liviu Dragnea, sta in contractele publice pe care le primeste Tel Drum. Societatea apartinea, pana in 2002, de CJ Teleorman si a fost privatizata de de Dragnea (pe atunci presedinte al CJ) catre fosti colegi de facultate de-ai sai. Florin Enache, un fost coleg de scoala al liderului PSD, a povestit, pentru Evenimentul zilei, cum dadea iama in lubenitele din satul natal, Gratia, impreuna cu micul Liviu.

Cele sase erori grosolane ce au dus la demolarea Sibiu-Orastie. De-a lungul anilor scursi de la demararea proiectului de autostrada Sibiu-Orastie, Compania de Drumuri, dar si constructorul italian Impregilo-Salini au facut mai multe erori care au dus la aparitia actualelor probleme grave. Prima cauza a situatiei a fost realizarea de mantuiala a studiilor de fezabilitate necesare, in conditiile in care aceste studii cuprind o parte referitoare la conditiile geotehnice ale proiectului, cat se poate de importanta. O a doua eroare majora a fost insarcinarea constructorului cu proiectarea. A treia eroare: respingerea solutiei ”tunel”. Impregilo a propus companiei inca din 2012 inlocuirea solutiei prezentate la licitatie, anume un debleu prin care sa treaca autostrada, cu un tunel, relateaza Romania Libera.

Pana la urma, un rinichi nu ar fi mare lucru. Se poate trai cu unul singur. Care este pretul corect pentru recuperatorii de creante. Este un fragment dintr-o discutie care ar fi avut loc intre un restantier la banca si un recuperator de credite. Sute de romani cu restante la credite sunt hartuiti zi si noapte de unii dintre recuperatorii de creante. Totul ar putea lua sfarsit in cazul in care un proiect de lege adoptat marti de Senat va trece de Camera Deputatilor si se va transforma in lege, dau asigurari autorii initiativei parlamentare. Proiectul va taia din elanul celor 194 de firme de colectare de debite din Romania care vor putea obtine de la datornici maximum dublul sumei pentru care au cumparat creantele, fara sa depaseasca valoarea debitului principal. Acum s-a ajuns la lucruri de neimaginat. Un avocat spune ca o banca a vandut catre recuperatori creante de 33.000.000 de euro, pentru suma de 1.500.000 euro, considerat de banca drept un „pret corect”, relateaza Gandul.

Refugiatii sosesc in numar tot mai mare in Europa, in ciuda vremii. Motivul pentru care sirienii din Iordania se intorc acasa. Ploaia si frigul nu ii descurajeaza pe refugiatii care se revarsa zi de zi peste granitele europene. Dimpotriva, numarul lor a crescut in ultimele zile. Protejati de haine si pelerine primite, transfugii maresc pasul pentru a ajunge la destinatie, inainte ca vremea sa devina si mai rea. Doar duminica, 8.500 au trecut granita in Austria, iar 9.000 au ajuns din Grecia, in Macedonia, relateaza stirileprotv.ro

Caderea lui Juncker in pacat. De ce murim? Se spune ca din cauza pacatului originar. Caci sarpele a ademenit-o pe Eva, iar ea pe primul om. Dar oare ce l-a impins pe sarpe in pacat? Si ce anume pe Jean Claude Juncker? La mijloc e setea nemasurata de marire. Si o analiza usor deficitara a realitatii.L-a impins acelasi lucru, banuiesc, care-l determina si pe ministrul roman de externe, Bogdan Aurescu, sa se supraaprecieze, propunandu-se mediator in conflictul sirian. La mijloc e setea nemasurata de marire. Si o analiza usor deficitara a realitatii. Putini observatori au inteles ce anume e cu adevarat inspaimantator la antiamericanismul de specie filo-putinista afisat recent, la Passau, in Germania, de seful CE Juncker, intr-o declaratie mustind de autoinjosire prin impaciuitorism, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro