Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Doctor in fizica la Princeton, scrisoare catre Victor Ponta: "Ma consider prost prin comparatie cu dumneavoastra"; Constantin Cismigiu, sustinatorul tortionarului Visinescu: "In Romania nu a fost comunism"; Harta protestelor pentru un vot corect in diaspora

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Decizie fara precedent. Curtea Suprema apara demnitatea lui Severin cu un proces secretizat. Trei judecatoare de la Instanta Suprema au decis ca dosarul de coruptie al fostului europarlamentar Adrian Severin sa se judece in sedinta secreta. Pe 16 septembrie 2014, unul dintre avocatii politicianului a cerut instantei „sa dispuna masurile legale pentru ca judecata sa aiba loc in sedinta nepublica, pe tot parcursul judecarii cauzei in fond, sustinand ca astfel vor fi protejate unele interese de stat, morala, demnitatea si viata intima a inculpatului”, se arata intr-un raspuns al Inaltei Curti transmis catre Evenimentul Zilei, care a solicitat un punct de vedere pe acesta tema. Tot atunci, judecatoarea Ana Maria Dascalu, Rodica Aida Popa si Cristina Geanina Arghir au admis cererea si au declarat sedinta nepublica pe tot parcursul judecarii cauzei in fond. Este pentru prima data cand un proces de coruptie, in care este judecat un fost demnitar, este secretizat de instanta, scrieEVZ.

Doctor in fizica la Princeton, scrisoare catre Victor Ponta: „Ma consider prost prin comparatie cu dumneavoastra”. Romanul Dan Angelescu este profesor la Universitatea Paris-Est, absolvent al California Institute of Technology si doctor in fizica la Universitatea Princeton. Este plecat in strainatate de 20 ani si, in acest moment, in afara jobului la prestigioasa universitate pariziana, mai administreaza si o firma specializata in „solutii autonome de prelevare de probe si de masurare pentru aplicatii de monitorizare a mediului”. Este specialist in dispozitive microfluidice, microsenzori sau nanotehnologie, premiat de statul francez la „Concours de Creation d’Entreprises Innovantes 2012”. Din aceasta postura, Dan Angelescu i-a adresat lui Victor Ponta o scrisoare, in care analizeaza declaratiile jignitoare ale premierului referitoare la romanii care au votat peste hotare. Scrisoarea a fost preluata de catre administratorii grupului de Facebook Roumains francophones si a devenit viral la 24 de ore dupa postare. Integral inAdevarul.

Romanii vor sa iasa in strada. Harta protestelor pentru un vot corect in diaspora. Romania se mobilizeaza inaintea turului al doilea al prezidentialelor. Protestul romanilor din strainatate care nu au putut vota a fost un semnal pentru tinerii din tara care, in semn de solidaritate cu diaspora pregatesc proteste in marile orase. Tonul l-a dat Timisoara, unde marti seara a avut loc prima manifestatie. Timisorenii vor iesi in strada si in weekend, dar nu numai ei. In Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Brasov, Arad, Oradea si Resita se anunta proteste, iar oamenii de mobilizeaza si prin intermediu retelelelor de socializare, anuntand ca sambata, 8 noiembrie, Romania iese in strada, informeazaGandul.

Branza de Nasal, cunoscuta de pe vremea lui Ceausescu, revine pe piata noastra. Bacteria din grota care o face unica in lume. Mai multi fermieri din Transilvania au concesionat fabrica in care era produsa si sunt gata sa relanseze aceasta specialitate cu mucegai. Intregul proces se va desfasura in grota de la Taga, renumita pentru proprietatile ei de fermentatie. Traian si Daniela sunt doar doi din cei 64 de fermieri care vor livra lapte pentru procesarea branzeturilor cu mucegai din Transilvania, delicatese unice in lume. Daniela Barsan, fermier: „Suntem mandri ca a ajuns laptele in cooperativa care pe parcurs se va procesa si va primi un brand romanesc, branza din lapte bun, cu lapte bun, de la fermieri, de la tara”. Ideea de a salva fabrica de la Taga le-a venit gospodarilor din Cluj, stransi intr-o asociatie care le-a permis sa isi dezvolte afacerile, scrieStirileProtv.ro.

Povestea lui Traian Perlog, primul roman condamnat pentru tradarea intereselor nationale. In urma cu aproape 20 de ani, un spion a fost arestat la Sibiu: Traian Perlog, un roman racolat de serviciul secret german. Fugit in Germania, pe vremea comunismului, el a fost trimis in tara nostra, in 1990, pentru a crea o retea de spionaj. Inainte de a fi prins, agentul a reusit sa obtina informatii secrete despre unitatile militare si fabricile de armament din Transilvania. Cititi in editia de maine a Evenimentului zilei cum a trait, dupa eliberarea din inchisoare, Traian Perlog, cum a fost anuntata moarta sa in Parlamentul Romaniei si ce ne-au povestit vecinii si cunoscutii sai despre cum a asteptat spionul, pana in ultima clipa, „banii de la statul german”, anuntaEVZ.

Inspectorul de tortionari. Cine este Constantin Cismigiu, sustinatorul lui Alexandru Visinescu: „In Romania nu a fost comunism. Se face prea mult caz”. Tortionarii au avut si supervizori. Unul dintre ei a fost Constantin Cismigiu. Dupa zeci de ani, inspectorul de tortionari a iesit la rampa la procesul lui Alexandru Visinescu. Si-a aparat cu indarjire fostul colaborator. A spus ca ordinele ca puscaria sa fie mai grea pentru detinutii politici veneau „de sus”, uneori chiar de la Rasarit, de la rusi. „Nimeni nu a avut ceva cu ei”, a explicat cel care a inspectat in perioada comunista inchisorile unde au activat tortionari precum Alexandru Visinescu sau Ion Ficior, informeazaGandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro