Subiectele Zilei: Elevi alcoolici si un pic drogati; Experimente la Ministerul Invatamantului: Brambureala „Abramburicai”; Isarescu: Cursul de schimb se afla la un nivel sustenabil pentru perioada actuala, iar Romania intra in zodia grevelor
Experimente la Ministerul Invatamantului: Brambureala „Abramburicai”. Ecaterina Andronescu a starnit valva in trei luni cat altii intr-un mandat. Reducerea orelor de sport, a celor de istorie si metodele de descentralizare sunt cateva dintre ispravile ei. Nemultumirile profesorilor au dat in clocot. Dupa lungi negocieri si intalniri la Ministerul Educatiei fara vreun rezultat, sindicalistii ameninta din nou cu iesirea in strada, boicotarea testelor cu subiect unic si a Bacalaureatului si chiar declara starea grevei generale. Cel mai sigur, aceste forme de protest vor fi declansate, dupa un referendum cu toti profesorii din tara, dupa Pasti, noteaza EvZ.
Bazac: Am primit un sms de amenintare pe telefonul sotiei. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat astazi, pentru NewsIn, ca la patru zile dupa instalarea sa in functie a primit un mesaj de amenintare pe telefonul sotiei, in care i se cerea sa nu numeasca un anumit medic la conducerea Spitalului Colentina din Bucuresti. „Pe 28 decembrie, la ora 17:37, pe telefonul sotiei a venit un mesaj de amenintare in care mi s-a spus ca voi avea de suferit daca il numesc director la Colentina pe medicul Andreescu. Am apelat la rude, sotia mea a sunat-o pe sora ei (sotia consulului Romaniei la Milano – Tiberiu Dinu, n.r.), pentru a discuta o situatie care ar speria orice om normal”, a spus Bazac, citat de Adevarul.
Isarescu: Cursul de schimb se afla la un nivel sustenabil pentru perioada actuala. Mugur Isarescu a declarat astazi ca in ceea ce priveste Romania, cursul de schimb este la un nivel sustenabil, ca se asteapta la o crestere a rezervei valutare pana in 2011 si ca vom ramane pe zona pozitiva de crestere economica. De asemenea, el a adaugat ca suma estimata sa intre in Romania in acest an, din aranjamentul de finantare externa cu FMI, UE, Banca Mondiala si BERD, este de 11,8 miliarde euro, scrie Adevarul.
Elevi alcoolici si un pic drogati. Fata de adolescentii europeni, cei romani consuma mai putine droguri, insa abuzeaza de vin si bere de la varste fragede. Pentru elevii de 16 ani din Romania este tot mai „cool” sa consume droguri, arata un studiu european (ESPAD), desfasurat la nivel international. Fata de alti adolescenti europeni, cei romani consuma totusi mai putine stupefiante, dar mai mult alcool si tutun. „In urmatorii ani, consumul va fi in crestere si pe segmentul stupefiantelor”, apreciaza Aurel Nechita, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS). In aceste conditii, Guvernul a decis desfiintarea centrelor antidrog, de la 1 aprilie, si trecerea lor din subordinea Agentiei Nationale Antidrog, in cea a Ministerului Sanatatii, noteaza EvZ.
Marin Anton, cu 2 milioane mp de teren, e bugetar de placere. Secretarul de stat Anton, din Ministerul Transporturilor, are 2 milioane de mp de teren in toata tara, patru apartamente, trei case, tablouri de 160.000 de euro, dar lucreaza la stat pe 4.800 de lei pe luna. In sectorul privat, a facut „performanta” administrand RAFO Onesti. Peste doua milioane de metri patrati de terenuri. Atat detine noul secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Anton Marin (PD-L), potrivit propriei sale declaratii de avere, unde mai figureaza patru apartamente in Bucuresti, doua case in judetul Buzau, una in Giurgiu si alta in Ilfov. Nu lipsesc nici colectiile de tablouri, ceasurile si bijuteriile, scrie Gandul.
Telefoanele «otravite» SIE-DGIPI, ascultate de DNA! Lucratorul de politie judiciara de la DNA Ion Motoc i-a denuntat la superiorii sai pe comisarul-sef Cornel Serban si pe subcomisarul Petre Pitcovici pe 16 decembrie 2008. De a doua zi telefoanele celor doi au fost puse sub urmarire. Asa s-a ajuns ca procurorii DNA sa descopere si cealalta infractiune care i se imputa fostului sef al DGIPI, furnizarea de informatii secrete. Pe 27 decembrie, Serban a fost sunat pe telefonul mobil de serviciu de Tiberiu Dinu, consulul general al Romaniei la Milano si fost coleg in politie cu Serban, scrie Gardianul.
Romania intra in zodia grevelor. Criza si acordul cu Fondul Monetar International (FMI) au deschis Cutia Pandorei. Zeci de mii de romani se pregatesc sa iasa in strada pentru a protesta fata de deciziile Guvernului. Grupati in sindicate – pensionari, profesori, ceferisti si angajati la metroul bucurestean – lupta pentru pastrarea locului de munca sau pentru un trai decent, promis de executiv. Cu toate ca economistii si guvernantii il considera un colac de salvare, acordul de imprumut extern cere reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat. Aceasta se traduce prin disponibilizari, taierea veniturilor sau anularea promisiunilor de majorari salariale, informeaza EvZ.
Primarii din Bucuresti, loviti de mania fantanilor arteziene – Negoita face 24. Dupa 24 de “fantani ale lui Ontanu”, in sectorul II, si vecinul Negoita vrea 24. Primarul sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoita, vrea sa egaleze recordul omologului sau din sectorul 2, Neculai Ontanu, si sa construiasca, in doi ani, 24 de fantani arteziene. Acestea vor fi amplasate pe bulevardele Grigorescu, Nerva Traian, Octavian Goga, Camil Ressu, Baba Novac, Calea Vitan, Piata Hurmuzachi, Soseaua Mihai Bravu, strada Dristorului si Lucian Blaga. Potrivit arhitectului sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu, „toate fantanile vor avea jocuri de apa in care jeturile vor sari la inaltimi de pana la 3 metri. Constructia primelor fantani va incepe intr-o luna si jumatate, scrie Gandul.
Stenograma unei intalniri intre Cornel Serban si denuntatorul sau, Ion Motoc. Ziarul “Gardianul” publica astazi transcriptul unei inregistrari facute in octombrie 2008, in biroul comisarului-sef Cornel Ilie Serban (foto), care pe atunci era seful Protectiei Interne din DGIPI. In inregistrare apar Serban si Ion Motoc, ofiter de politie judiciara detasat la DNA. Cateva luni mai tarziu, mai exact pe 16 decembrie, Motoc avea sa-i denunte pe Cornel Serban si pe Petre Pitcovici, seful Diviziunii Operatiuni din DGA, ca fac presiuni asupra lui pentru a-l influenta pe procurorul Marin Nicolae sa dea o solutie de neincepere a urmaririi penale in dosarul rectorului Nicolae Ioan Alecu si al omului de afaceri Gabriel “Puiu” Popoviciu, noteaza Gardianul.
Bursierii nostri din strainatate, lasati pe drum de stat. Studentii romani care au plecat la studii in strainatate risca sa fie exmatriculati deoarece Guvernul nu le-a platit bursele. Aproape 40 de studenti romani urmeaza sa fie sanctionati de catre universitatile in care invata. Si nu este vorba de orice universitati, ci de Oxford, Manchester, Liverpool sau Birmingham, unde romanii au plecat prin programul Bursa Speciala „Guvernul Romaniei“ (BSGR). Suma restanta este de aproximativ 60.000-70.000 de euro. „In total sunt 148 de bursieri, adica cele trei generatii ale BSGR, dintre care aproximativ 50 si-au finalizat studiile, iar 38 sunt in situatia disperata de a fi dati afara din universitati, scrie Cotidianul.