Subiectele zilei: EXCLUSIV. Ce promite DD pentru Oltchim: Termocentrale noi, gigant petrochimic integrat si cifra de afaceri de 10 miliarde de euro; De vorba cu generalul Bartolomeu Savoiu. "Securitatea vindea copii orfani la Paris!"; Atac dur al lui Varujan Vosganian: Privatizarea Oltchim este o farsa. Obligatiile combinatului vor ramane tot in sarcina guvernului, iar Dan Diaconescu va inventa tot felul de motive pentru a nu plati banii pana la alegeri
De vorba cu generalul Bartolomeu Savoiu. „Securitatea vindea copii orfani la Paris!”. Securitatea era asa de disperata sa faca rost de valuta, ca vindea orfani pe 40-70.000 de franci, sume mari. Pe langa evrei si germani Ceausescu a vandut si copii. Generalul in rezerva Bartolomeu Constatin Savoiu este Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei-1880. A devenit mason in timpul exilului sau parizian. In premiera, a povestit despre cum a infiltrat Securitatea lui Ceausescu lojile masonice din Paris, in anii ’80, si ne-a explicat cine este misteriosul Licio Gelli. Interviul integral in Jurnalul National.
Din corporatista cu SALARIU DE MII DE EURO s-a facut bucatareasa! O poveste reala despre cum o poti lua de la capat. A exersat 10 ani managementul vanzarilor in corporatii cu renume mondial: McDonald’s, Xerox, Franke, Red Bull, Petronas, Coca-Cola. Apoi viata i s-a schimbat brusc intr-o dimineata, cand s-a dus la piata. „Tot ce voiam sa fac era sa gatesc. Mi-am inchis smartphone-ul si m-am resetat”, povesteste Claudia-Romana Rista. Are 33 de ani, iar acum fix 6 luni a renuntat la multinationale si a pornit pe drumul pasiunii ei: arta culinara. Mereu cu un sort inflorat dintr-un costum popular in fata, peste pantaloni sau rochie, cu zambetul pe buze spune ca abia acum si-a gasit echilibrul in viata, gatind. Chiar daca nu mai castiga ca inainte. In loc sa isi faca griji in plina criza economica, face niste tarte de vis, folosind combinatii inedite: catina, prune, migdale, si lime, sau banane, rodie, petale de floarea soarelui, galbenele, albastrele, chilli si unt de arahide, scrie EVZ.
Atac dur al lui Varujan Vosganian: Privatizarea Oltchim este o farsa. Obligatiile combinatului vor ramane tot in sarcina guvernului, iar Dan Diaconescu va inventa tot felul de motive pentru a nu plati banii pana la alegeri. Fostul ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian, critica dur modul in care a decurs procedura de privatizare a combinatului Oltchim, adjudecat vineri de controversatul patron al OTV, Dan Diaconescu. Intr-o postare pe blogul personal, Vosganian remarca faptul cp actualul Guvern nu a luat nici cele mai elementare masuri de prevedere pentru a evita un eventual esec al privatizarii si atentioneaza ca „obligatiile combinatului vor ramane tot in sarcina Guvernului, in timp ce Dan Diaconescu va inventa tot felul de motive imaginare pentru a nu plati banii si pentru a se juca de-a telenovela pana la alegeri”. Privatizarea a fost gestionata de guvern, prin Ministerul Economiei, condus de liberalul Daniel Chitoiu, care in timpul interimatului lui Crin Antonescu la Cotroceni i-a luat acestuia locul la conducerea USL, anunta Romania Libera.
Mircea Cartarescu, din nou printre favoritii la Nobel. Pentru al doilea an consecutiv, agentia britanica Ladbrokes il situeaza pe scriitorul roman Mircea Cartarescu printre favoritii Premiului Nobel pentru Literatura. Academia Suedeza nu a stabilit ziua in care se va da publicitatii numele castigatorului, dar se crede ca anuntul va fi facut, conform obiceiului, in luna octombrie. Cartarescu este plasat pe locul al 23-lea intre preferintele pariorilor, cu aceleasi sanse la prestigiosul premiu precum Umberto Eco sau Leonard Nolens, devansand totodata scriitori celebri precum Salman Rushdie sau Kazuo Ishiguro. Haruki Murakami este, anul acesta, scriitorul cotat cu cele mai multe sanse de castg., potrivit publicatiei britanice The Guardian. Autorul volumelor „Padurea norvegiana” sau „In cautarea oii fantastice” a inceput sa scrie in jurul varstei de 30 de ani si povesteste, in cartea „Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga” (What I talk about when I talk about running) cum a luat decizia de a deveni scriitor: „Nu aveam ambitia sa ajung scriitor. Eu doar imi doream foarte mult sa scriu un roman. Ma simteam in stare sa scriu ceva elocvent, in propriul meu stil, dar nu stiam despre ce anume. (…) Asta se intampla primavara, iar pana in toamna umplusem doua sute de pagini. Cand am terminat de scris, m-am simtit revigorat.”, se confeseaza Murakami, informeaza Adevarul.
Egiptul se „rupe” de occident – politica externa noua la Cairo. Presedintele egiptean Mursi viziteaza in premiera SUA dupa preluarea mandatului. Spre deosebire de predecesorii sai, el trebuie sa tina seama acum in politica externa a tarii de vointa poporului. O situatie noua si pentru partenerii externi ai Egiptului. Decenii la rand, dictatorii egipteni au fost parteneri de dialog de incredere pentru occident. Ei tineau seama rareori in politica externa a tarii de dorintele concetatenilor. O mare parte din strategia externa a ultimulu presedinte, Hosni Mubarak, inlaturat in 2011, a vizat strict imbogatirea unui grup mic de apropiati ai sai. Poporul nu a profitat deloc, spune Osama Nour El-Din, lider al departamentului stiintific al Fratiilor Musulmane. „Sub Mubarak, nu am facut altceva decat sa urmam orbeste America. Lucrurile stau altfel acum”, crede El-Din. In prezent, politica externa ar servi ambelor parti: „Vrem ca egiptenii sa simta efectele politicii externe a tarii lor”, scrie Deutsche Welle.
Privatizare aiuritoare. Dan Diaconescu a schimbat strategia de privatizare a Oltchim. El vrea ca mai intai statul sa plateasca salariile si repornirea instalatiilor, si abia apoi sa semneze contractul si sa vireze banii la care s-a angajat. Peste weekend a avut loc cea mai bizara privatizare din toate timpurile. De la momentul adjudecarii si pana ieri, Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei Oltchim, isi marise deja pretentiile. Daca vineri isi manifesta speranta ca statul sa vireze in companie, pentru salarii si reluarea activitatii, cele 45 de milioane de euro pe care el le va plati, ieri punea statului conditia repornirii combinatului inaintea semnarii oricarui contract. Astazi, la ora 10.00, Diaconescu este asteptat la Ministerul Economiei sa semneze contractul cu statul, dar are termen legal de 10 zile sa o faca, pana la 1 octombrie. Desi legal ar fi trebuit sa plateasca actiunile la momentul transferului acestora, adica mult mai tarziu, dupa avizul Consiliului Concurentei, el s-a angajat in scris sa aduca banii in momentul semnarii contractului, spune Remus Vulpescu, presedintele Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Intrebat daca va merge luni la minister, Dan Diaconescu a raspuns: „Echipa mea, avocati si specialisti, se va prezenta maine-dimineata, la ora 10.00, la Ministerul Economiei, dar asta nu inseamna neaparat ca va fi semnat si contractul pentru ca am pus o serie de conditii care ar trebui indeplinite inainte de stat”, scrie Adevarul.
EXCLUSIV. Ce promite DD pentru Oltchim: Termocentrale noi, gigant petrochimic integrat si cifra de afaceri de 10 miliarde de euro. Dan Diaconescu este asteptat maine la ora 10 pentru semnarea contractului de cumparare a Oltchim, moment in care a promis ca va aduce si banii. Juridic, insa, are timp pana la sfarsitul lunii, iar daca nu-i aduce, privatizarea va putea fi reluata sau refacuta. Diaconescu a castigat licitatia strict pe criteriul pretului – 203 milioane de lei pentru cele 53% din actiunile combinatului. Insa in oferta depusa la Ministerul Economiei a facut si alte promisiuni. Iata angajamentele cele mai senzationale: Investitii imediate de doua miliarde de euro. Ridicarea cifrei de afaceri la 10 miliarde de euro pe an. Construirea a doua termocentrale noi, cu capacitati de 120 respectiv 160 MW, la Pitesti si Ramnicu Valcea. continuarea pe EVZ.ro