Subiectele Zilei: Negocieri fara rezultat, saptamana viitoare incep grevele; “Legea mamelor” – buna si pentru femeile cu activitati independente; Pagubitii Dacia au reduceri la Logan, iar un virus tip troian a supt conturile unor companii romanesti
Negocieri fara rezultat, saptamana viitoare incep grevele. Din 18 noiembrie, cursurile vor fi suspendate pe termen nelimitat. Nici o solutie concreta ieri, la negocierile Guvern- sindicate. „Declaratiile de presa nu inseamna proceduri. Trebuie respectate etapele legale, pentru a organiza o greva”, a spus Mariana Campeanu, ministrul muncii. Inca nu este sigur ca vom avea greve in sectorul bugetar, fiindca sindicatele nu au deschis pana acum nici un conflict de munca, a declarat ieri Mariana Campeanu, ministrul muncii. Cel putin, Ministerul nu primise pana vineri la amiaza nici o notificare in acest sens. „Declaratiile de presa nu inseamna proceduri. Trebuie respectate etapele legale, pentru a organiza o greva”, a adaugat ministrul, potrivit Mediafax. Tot ieri, liderii celor patru federatii sindicale s-au intalnit cu cinci ministri pentru a negocia cresterile salariale, scrie Gandul.
Pagubitii Dacia au reduceri la Logan. Automobile Dacia face reduceri de 800 de euro pentru pagubitii care isi iau Loganuri. Protocolul a fost semnat ieri de Asociatia Pagubitilor de Autoturisme din Romania si de Automobile Dacia si este valabil pana la 31 ianuarie 2009. Potrivit intelegerii, constructorul auto s-a aratat dispus sa vanda pagubitilor orice tip de autoturism fabricat de Dacia in prezent, cu reduceri de pana la 800 de euro. In plus, acestia pot obtine masini cu o garantie mai mare decat cea standard, de peste trei ani. Initiativa protocolului apartine constructorului auto. Cei mai multi dintre cei peste 37.000 de pagubiti au primit sume cuprinse intre 3.500 si 6.000 de euro, in functie de suma depusa. Unul dintre cele mai accesibile modele pentru pagubiti ar fi Logan berlina, cu preturi incepand de la 6.400 de euro, scrie Adevarul.
“Legea mamelor” – buna si pentru femeile cu activitati independente. Femeile avocat, notar, arhitect sau consultant beneficiaza de majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Nu toate mamicile vor primi indemnizatie de crestere a copilului marita, ci numai cele ale caror venituri profesionale au fost impozitate mai mult de 12 luni. Este vorba despre trei categorii de femei: cele care obtin venituri din salarii, activitati independente si agricole, dupa cum arata textul legii. Ele vor primi indemnizatie egala cu 85% din media veniturilor din ultimul an, dar nu mai putin de 600 de lei. In randul mamelor carora li se mareste indemnizatia intra asadar, cele care au activitati comerciale independente (prestari servicii, de pilda), ori au asa-zisele profesii libere. Ca profesii libere, Codul Fiscal include activitatile medicale, avocatii, notarii, auditorii financiari, arhitectii, consultantii fiscali, consultantii de plasament in valori mobiliare si orice alte profesii independente, desfasurate legal. Tot in categoria activitatilor independente intra si cele remunerate prin drepturi de proprietate intelectuale, realizate individual sau in asociere. Este vorba despre parintii cu venituri obtinute din brevete de inventie, desene sau modele, mostre, marci de fabrica si de comert, precum si de cei cu venituri din drepturi de autor, informeaza Gandul.
Un virus tip troian a supt conturile unor companii romanesti. Peste 500.000 de conturi bancare online si carduri de credit si debit ale unor companii din mai multe tari ale lumii, inclusiv din Romania, au fost compromise de un troian. Rusii sunt principalii suspecti. RSA, firma ce securizeaza retelele companiilor din topul Fortune 500 (clasamentul celor mai mari companii publice americane dupa cifra de afaceri), detecta in februarie 2006 troianul Sinowal, caracterizat drept “unul dintre cele mai avansate instrumente de infractiune create vreodata”, arata un comunicat de pe blogul firmei. De atunci, virusul a infectat si a furat datele de login a 270.000 de conturi bancare online si ale altor 240.000 de carduri de credit si debit ale unor institutii financiare din numeroase tari ale Americii de Nord, Europei, Asiei si Americii Latine. Rata sa de atac a crescut considerabil din martie pana in septembrie anul acesta, timp in care troianul a afectat mai mult de 100.000 de conturi, informeaza Cotidianul.
Consiliul Concurentei investigheaza bancile care au atacat leul. Cateva banci de pe piata romaneasca risca o amenda de 10% din cifra de afaceri, daca investigatia Consiliului Concurentei va releva un comportament anticoncurential. Ieri, institutia s-a autosesizat din oficiu, in urma suspiciunii privind posibilul schimb de informatii pe piata serviciilor bancare si interbancare, precum si anumite conduite comerciale. “In cadrul acestei investigatii, inspectorii Consiliului Concurentei au realizat o serie de vizite inopinate la sediile principalilor jucatori din piata”, a declarat intr-un comunicat Gheorghe Oprescu, presedintele institutiei. Trei sau patru banci se afla in aceasta situatie, ne-a declarat consilierul de concurenta Josef Nandor Nemeny, fara a le nominaliza, citat de Gandul.
Maraton teatral in Bucuresti. Astazi incepe Festivalul National de Teatru – editia a XVIII-a ce are drept deviza „Teatru in top” si se va desfasura pe sectiunile „Spectacole romanesti”, „Spectacole din strainatate”, „Debut” si „Noptile teatrului independent”. Va recomandam cateva spectacole care merita a fi in topul manifestarii: „Sunetul tacerii” – „Spielzeit” Europa / Berliner Festspiele (Germania) si Teatrul Nou din Riga (Letonia) este un spectacol nonverbal. Titlul atentioneaza ca ar fi „concertul lui Simon si Garfunkel care n-a avut loc niciodata la Riga in 1968”. Regizorul leton, Alvis Hermanis, castigatorul premiului Europa, „Noi realitati teatrale”, ilustreaza prin „clipuri” live muzica lui Simon si Garfunkel cunoscuta drept „utopia absoluta, sentimentele romantice ale anilor ‘60”. Spectacolul se joaca sambata, 1 noiembrie si duminica, 2 noiembrie la Sala Mare a Teatrului National „I.L. Caragiale”, ora 18:00, informeaza Romania libera.
Umbra lui Mailat in Romania. Crima pentru care romul a fost condamnat umbreste si acum viata familiei sale si a vecinilor din orasul natal. In „tigania“ din Avrig, Sibiu – cum numesc localnicii partea de oras unde s-au adunat romii si si-au ridicat ori vile cu fresce exterioare, ori baraci ce zac intr-o rana – familia unui presupus ucigas traieste la nici doua sute de metri distanta de martorul care l-a dat pe mana politiei. Membrii familiei lui Romulus Mailat se uita cu ciuda, cateodata, cand pe ulita trece Emilia Neamtu, martorul-cheie in procesul intentat acestuia. Aceeasi Neamtu pe care italienii o cautau disperati sa se prezinte la proces. Ea sta insa bine-mersi in Avrig, Romania, si zice ca, daca italienii voiau sa mearga la Roma, trebuia s-o plateasca pentru munca pierduta in perioada asta de toamna, sa-i dea cazare, masa si sa vina s-o transporte cu elicopterul pana in sala de judecata, informeaza EVZ.
„Fiicele marinarului“, in cautarea razbunarii. Cel mai scump serial romanesc, care va fi difuzat de Antena 1, spune povestea unui navigator pedepsit pentru pacatele din tinerete. Misterul marinarului petrecaret si scandalagiu, care-si va „face de cap“ in cateva zile pe platourile de filmare ale Antenei 1, a fost dezvaluit de postul de televiziune din Baneasa. Este vorba de un scenariu pentru un serial de televiziune scris de doi tineri talentati – actorul Mimi Branescu si Dan Chiriac -, care si-au propus sa trateze, intr-o productie de tip romance, un subiect mai rar abordat pana acum: razbunarea unor fiice, abandonate de personajul- marinar prin cateva porturi ale lumii, impotriva parintelui lor „denaturat“. Cu aceasta poveste, Antena 1 spera sa inregistreze cel mai mare succes din productia autohtona de seriale de pana acum. Serialul se va numi „Fiicele marinarului“, informeaza EVZ.
Peste 4.600.000 €, potul la Loto 6/49. Impatimitii jocurilor de noroc au sansa de a pune mana pe circa 4,6 milioane de euro la prima extragere din noiembrie la Loto 6/49 de maine, daca reusesc sa ghiceasca toate cele sase numere norocoase. In prezent, la categoria I a acestui joc se inregistreaza un report in valoare de peste 15,2 milioane lei (4,2 milioane de euro). La extragerea de duminica trecuta s-a inregistrat un numar impresionant de castigatori la categoriile II si III, care au pus la bataie premii cuprinse intre 55.864 lei si 1.134 lei, noteaza EVZ.
Hipermarketul saracilor. Vechituri si tigari de foi la talciocul din Piata Progresul. Zeci de oameni, mai toti in varsta, stau din zori si pana in noapte pe marginea trotuarului, langa haine purtate sau obiecte de prin casa, cu speranta ca vor putea sa le vanda. Sa scape de grija banilor pentru paine. Pe care uneori o mananca, alteori nu. In Piata Progresul, din Capitala, e o zi ca oricare alta. Comerciantii care nu au gasit loc la tarabe, sau nu au avut bani sa plateasca taxa din piata amenajata cu geamuri termopan, si-au asezat marfa care pe unde au putut. Zarzavaturi, fructe, vin, tuica, tigari “oficiale” si de contrabanda, servetele igienice “patru la 10.000”, lenjerii de pat si incaltaminte… Un talcioc amenajat pe trotuar, care incepe din locul unde se termina piata, si continua pe Soseaua Giurgiului, pret de o statie de tramvai. Cateva fuste, o pereche de blugi, un tricou, un parfum, o duzina de chibrituri, un prelungitor electric si alte cateva maruntisuri aruncate in doua sacose, apoi repede la piata, informeaza Gardianul.