Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Oprescu baga boschetari in „conserve“, la Spitalul Universitar; Softul electoral „a picat“ inainte de alegeri; Computerele sanatatii scartaie; Bechtel nu a respectat proiectul, iar sindicalistii din sanatate decid, in aceasta noapte, daca renunta la greva

HotNews.ro

Softul electoral „a picat“ inainte de alegeri. Grupul Asesoft a renuntat la contractul cu Autoritatea Electorala Permanenta, desi ar fi incasat de trei ori mai multi bani decat a fost prevazut oficial. Grupul de firme Asesoft a lasat ieri Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) fara programul de centralizare a rezultatelor alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie. Holdingul, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita, a renuntat la contractul in valoare de aproape 2 milioane de euro, semnat cu AEP, pe motiv ca i-ar aduce prejudicii de imagine. Ieri, institutia guvernamentala s-a intrunit de urgenta si a cerut firmei lui Ghita o notificare oficiala privind rezilierea contractului, scrie EVZ.

Trei sferturi dintre romani nu ar accepta sa lucreze in invatamant nici daca s-ar mari salariile cu 50%. Leafa marita nu atrage la catedra. In proportie de 70%, romanii nu ar accepta un loc de munca in invatamant nici daca salariile profesorilor s-ar majora cu 50%, arata datele unui sondaj realizat in perioada 30-31 octombrie, pe un esantion de 4.000 de persoane care au accesat site-ul de recrutare resurse umane www.YourJob.ro. Dintre cei care refuza sa intre in sistemul de educatie, 65% sunt persoane care isi cauta un loc de munca, iar restul de 5% sunt oameni care nu si-ar parasi actualul job pentru a lucra in invatamant. Cei mai multi dintre cei care nu ar accepta sa lucreze in invatamant, 80%, sunt tineri cu varste intre 18 si 35 de ani, informeaza Cotidianul.

Computerele sanatatii scartaie. Desi s-au cheltuit 300 de milioane €, nu exista un sistem care sa permita comunicarea intre unitatile medicale. Pacientii romani nu beneficiaza inca de un sistem medical informatizat integrat, desi se lucreaza la asta de mai bine de zece ani si s-au cheltuit peste 300 de milioane de euro. Medicii de familie, spitalele si alte institutii subordonate Ministerului Sanatatii au primit calculatoare si imprimante, dar nu si programe care sa comunice eficient intre ele. Astfel, niciun pacient din Romania nu are deocamdata asa-numitul dosar medical electronic in care sa fie inscris intregul sau istoric medical. „Daca un pacient de-al meu din Bucuresti se imbolnaveste la Targu-Mures, medicii de acolo ii vor face toate analizele de la cap la coada si il vor intreba despre toate afectiunile de care a suferit, pentru ca pacientii nu beneficiaza inca de un card de asigurat“, explica medicul de familie Calin Ciubotaru, din Bucuresti. Din aceasta cauza, se pierde foarte mult timp cu pacientii si se risipesc bani, informeaza EVZ.

Sindicalistii din sanatate decid, in aceasta noapte, daca renunta la greva. Membri Sanitas vor decide, joi noapte, dupa ce vor afla rezultatul negocierilor dintre liderii sindicali si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, daca renunta la actiunile de protest. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca acordul cu Sanitas va fi semnat saptamana viitoare in conditii favorabile pentru ambele parti. Marius Petcu, presedinte al Federatiei Sanitas si presedinte al CNSLR Fratia: „A fost o negociere anevoioasa, dar salariatii din sectorul sanitar merita lefuri mai bune. Totusi, de fiecare data trebuie sa ne oprim la posibilitatile pe care le are sectorul sanitar romanesc. Cred ca in aceasta seara am facut un pas decisiv. Saptamana viitoare vom avea o sansa mare sa semnam acordul”, a precizat Nicolaescu, dupa negocierile de joi seara intre sindicalistii din domeniul sanitar si reprezentantii ministerului. Ministrul a mai spus ca a primit promisiunea sindicalistilor ca vor renunta la greve. „Nu sunt pe deplin multumit, dar trebuie sa recunosc ca s-a facut un progres in negociere. Daca ministrul sanatatii isi va mentine cuvantul pe ceea ce am negociat si, saptamana viitoare, vom semna un protocol in termenii negociati, atunci s-ar putea ca membrii nostri de sindicat sa decida suspendarea actiunilor de protest. Maine vom avea o decizie finala, dupa ce ii vom instiinta in aceasta noapte”, a declarat Marius Petcu, presedinte al Federatiei Sanitas si presedinte al CNSLR Fratia, citat de Adevarul.

Bechtel nu a respectat proiectul. Pe sectorul 2B al Autostrazii Transilvania, pe o lungime de 52,5 kilometri intre Campia Turzii si Gilau, exista alunecari ale taluzelor. Acesta este primul rezultat al anchetei intreprinse de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, in legatura cu greselile de constructie la autostrada, facute ieri publice de firma de consultanta a intregului proiect, Egis Scetauroute. „In prezent, pe acest sector se desfasoara lucrari de terasamente si structuri pe un segment de 36 de kilometri, unde au fost identificate alunecari si ravinari pronuntate ale taluzurilor“, se arata in concluziile anchetei. „Lucrarile de refacere si consolidare vor fi realizate in conformitate cu prevederile Caietului de Sarcini si ele revin constructorului – Bechtel, alunecarile de teren fiind provocate exclusiv din vina acestuia“, relateaza EVZ.

Jurista cercetata ca a sustras arhiva OMFM, acuzata ca a inselat zeci de romani plecati la munca. Firma Smart For Consulting SRL cu sediul in Bucuresti, pe Calea Calarasilor 309, a pacalit 34 de muncitori din satul Chiselet, Calarasi, pe fiecare in parte cu suma de 300 de euro. In locul banilor care reprezentau comisionul firmei si banii de transport, respectivii au plecat sa culeaga portocale in Spania. S-au intors umiliti, dupa o saptamana, inapoi in tara. Evident ca, in ciuda incercarilor, nu au mai putut lua legatura cu nimeni de la firma respectiva, dar nici cu administratorul Dorina Presura, careia i-au dat banii in mana. La sfarsitul lunii trecute, un grup de 31 de romani (femei si barbati) au plecat la munca in Spania. Fiecare in parte a platit pentru transport 100 de euro. Promisiunile au fost facute celor interesati, intr-o parcare in vecinatatea Garii de Nord, chiar de asociatul unic al firmei, Dorina Presura, iar garantia adusa oamenilor a fost faptul ca unii dintre cei care urmau sa plece in Spania au mai beneficiat, in trecut, de serviciile firmei Smart For Consulting SRL si au fost multumiti. “Ne-au pacalit in fata, iar noua parca ne-a luat Dumnezeu mintile. A venit unul in sat la noi, in Chiselet, Calarasi, care s-a laudat cu ce bani a facut el in Spania, dupa ce l-a trimis doamna Presura la munca. Si cum noi suntem vai steaua noastra, saraci lipiti, cand asta ne-a intrebat daca nu vrem si noi sa mergem cu el la munca in Spania, ce era sa mai spunem, normal ca am zis da!”, povesteste unul dintre pagubiti, Dumitru Constantin. Cel care s-a laudat cu banii castigati la munca in Spania, pe mana lui Dorina Presura, este Dinu Tudorel. Acesta din urma le-a facut cunostinta oamenilor racolati de el in Chiselet cu Dorina Presura, scrie Gardianul.

Investitorii italieni fug de criza pana in Banat. Afaceristii din Peninsula aleg sa investeasca in tara noastra in imobiliare. Din zona de vest a tarii, criza cu care se confrunta economia mondiala se vede parca cu alti ochi, mai ales in cazul oamenilor de afaceri italieni. In loc de disponibilizari, reduceri de costuri sau de productie, italienii din Banat vorbesc despre proiecte imobiliare, fabrici noi si cifre de afaceri de zeci de milioane de euro. Reprezentantii comunitatii de afaceri italiene sustin ca investitiile vor creste considerabil pentru ca, desi se simt si aici efectele crizei internationale, Romania prognozeaza pentru anul viitor o crestere de 4,5% a PIBului. In plus, disponibilizarile generate de problemele economice vor rezolva si problema lipsei fortei de munca, Timisoara avand anul acesta o rata a somajului aproape egala cu zero. In schimb, investitiile speculative vor fi cele mai afectate de criza financiara, scrie EVZ.

Spaga la doctor: 700 de lei operatia, 200 anestezia. Maruntisuri zilnice – clisma 5 lei, plosca 3 lei, 2-3 lei injectia, 2 lei compresa proaspata. Plicul trebuie sa fie curat, neted si sa nu aiba vreun colt indoit. „Anestezistul e mai al dracu decat doctorul, el te adoarme pentru operatie, el te invie dupa, cu o palmuta usoara peste obraz. Viata ta e in mainile lui, daca te impunge gresit cu acul, nu te mai trezeste nici o armata de doctori. Cu el incepe si se termina totul. D-aia e musai sa aiba si el plicul lui”. Pana sa se interneze la Spitalul CFR 2 din Bucuresti, bolnava Gabi habar n-avea ca trebuie sa pregateasca un plic si pentru anestezist. In salon, de abia a deschis gura sa intrebe cum merge „piata”, ca toate pacientele s-au si ingramadit la patul ei. „Banii pentru anestezist trebuie pregatiti intotdeauna primii. Apoi, doctorita de te opereaza poate o sa zica la inceput nu, dar tu nu trebuie sa o asculti, te tii dupa ea. Daca vezi ca i-e frica, lasi plicul pe masa si pleci repede. Vezi ca asta trebuie sa fie curat si neted, sa nu aiba nici un colt indoit”, a sfatuit-o tanti Anisoara, bucuresteanca obisnuita cu doctorii Spitalului CFR. „Sau poti sa i-l pui intr-o cutie de bomboane, daca o vezi ca nu se arunca din prima sa ia. Dar sa faci cumva sa inteleaga ca banii sunt acolo”, sare o insotitoare. La ea, la Caracal, asa face lumea. „Dai cat vrei tu, n-o sa gasesti nici un doctor sa-ti zica: mie sa-mi dai atat. Le e frica”, informeaza Gandul.

Romanii, mai bine vazuti in Italia. Primele efecte ale campaniei de imbunatatire a imaginii Romaniei in Italia, organizata de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), se vad deja la nivel inalt. Ministrul Lazar Comanescu a spus ieri ca a fost felicitat de oficiali si de oameni de afaceri italieni, care au apreciat initiativa autoritatilor romane. „Cu siguranta a fost o reusita. Astfel de initiative ar trebui repetate“, a afirmat ministrul. Drept multumire pentru acest succes, oficialul i-a premiat pe cei care au ajutat la realizarea proiectului. Printre acestia, s-a numarat si „Evenimentul zilei“, in calitate de partener media. Campania cu sloganul „Romania: un mondo da scoprire“ („Romania: o lume de descoperit“) a costat circa 750.000 de euro, scrie EVZ.

Un roman beat, la volanul unui BMW, a intrat in viteza intr-o statie de autobuz din oraselul Acilia, de langa Roma. Dintre cele 13 persoane care asteptau in statie, 9 au fost grav ranite, relateaza oe24.at. Tanarul de 26 de ani, care locuieste intr-o tabara din Roma, a fost arestat. Tatal sau a fost atacat in drum spre spital, de rudele victimelor accidentului. (Dani Rockhoff, Germania)

Bancile sunt tot mai zgarcite cu firmele si populatia. Companiile sunt nevoie sa renunte la liniile de finantare din cauza dobanzilor foarte mari. In luna octombrie, bancile au acceptat sa finanteze cu 22% mai putine dosare de credite in euro pentru populatie, fata de septembrie. Pana in luna octombrie, omul de afaceri Florin Parvu nu a avut nicio problema deosebita cu finantarea constructiei pe care abia o incepuse. La prima tragere din creditul in valuta, banca i-a comunicat ca a majorat cu 0,5 puncte procentuale marja de risc, pana la 3,5%. A mers inainte cu investitia, pana acum doua saptamani, cand a aflat ca va trebui sa plateasca o dobanda si mai mare. Banca dublase marja de risc, pe fondul scumpirii resurselor de finantare de pe pietele internationale, iar Parvu a trebuit sa renunte la linia de credit. Bineinteles, a stopat si lucrarile la cladirea de birouri, spre disperarea constructorului, si el aflat in criza de lichiditati. “Tocmai cumparase un utilaj in valoare de 200.000 de euro si avea nevoie de bani si pentru plata celor 87 de muncitori. Acum nu stie ce sa faca, nu i-ar da afara pentru ca sunt buni meseriasi, iar pe criza asta, unde mai gaseste altii?”, povesteste omul de afaceri Florin Parvu, care ocupa si functia de vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, scrie Gandul.

Oprescu baga boschetari in „conserve“, la Spitalul Universitar. 60 de homlesi, comasati in 10 baraci instalate in perimetrul unitatii sanitare. Personalul spitalului si chiar politistii din zona se asteapta la ce-i mai rau, dupa precedentul de acum cinci ani. Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti se va imbogati, din 10 noiembrie, cu 60 de boschetari. Decizia apartine Primariei Generale a Capitalei, care a gasit solutia pentru problemele acestor oameni. Aurolacii vor fi bagati in 10 containere – baraci muncitoresti amplasate in parcarea SUUB, care adapostea 80 de masini ale angajatilor spitalului. Astfel, masinile personalului medical au fost alungate in strada, unde drumul ambulantelor era si-asa blocat de zecile de masini parcate pe banda de intrare la urgente. Nenorocirea este ca apa si canalizarea din zona containerelor lipsesc cu desavarsire, fapt care va determina un exod al oamenilor fara adapost spre camera de garda, culoarele si toaletele spitalului. In ziua de 3 noiembrie, conducerea SUUB a fost instiintata ca trebuie sa elibereze cea mai mare parcare a spitalului. Motivul era decizia Primariei Capitalei de a implementa un proiect al Directiei Generale de Asistenta Sociala pentru asigurarea protectiei persoanelor adulte fara adapost pe timp de iarna. Proiectul presupune amplasarea unui numar de 13 containere tip organizare de santier pe terenul situat intre Str.Dr.Leonte si Splaiul Independentei 175-177, in perioada 10 noiembrie-28 februarie 2009. Dintre acestea, doua vor avea rol de grupuri sanitare si unul de birouri. Scopul acestuia este de a „preintampina unele situatii tragice in care acestia ar deceda pe strada din cauza temperaturilor scazute”, asa cum se arata in adresa trimisa SUUB, informeaza Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro