Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Povestea unei nopti petrecute prin taxiurile din Bucuresti; Un medic roman in scaunul cu rotile, premiat la Geneva; Capitala ar putea ramane fara caldura; Ministerul Sanatatii, acuzat de introducerea eutanasiei prin „reanimarea selectiva”; Exhibitionistii, greu de pedepsit, iar un student moldovean a mostenit jumatate din bugetul Republicii Moldova

HotNews.ro

„Taxi Driver“ de Bucuresti. Bucurestiul nu are nimic din maretia infricosatoare a New York-ului. Nu poti sa nu te gandesti la asta, privind pe geam, in fuga unui taxi, la strazile dezolante. Martin Scorsese a spus-o inaintea tuturor, in «Taxi Driver». Povestea unui sofer care se trezeste intr-o existenta lipsita de sens, complet alienat in mijlocul celui mai mare monstru urban din America. EVZ va propune un tur neconventional al Capitalei: povestea unei nopti petrecute din taxi in taxi.

Incredibil! A luat la bataie un coleg care se balbaia si a murit! Un elev in varsta de 16 ani a murit, vineri dupa-amiaza, dupa ce s-a batut cu un coleg, in parcul central din Strehaia, cei doi certandu-se din cauza faptului ca victima radea de agresor pentru ca se balbaia. Potrivit comisarului sef in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale Mehedinti, Dan Patrutescu, intre cei doi elevi de la liceul Matei Basarab din Strehaia a izbucnit un conflict deoarece unul dintre ei se balbaia. Se pare ca baiatul balbait l-a lovit cu un picior in burta pe celalalt. Victima fiind transportata la Spitalul Orasenesc din Strehaia. Medicul de garda, Irina Cotarta, a declarat ca mai multi medici au incercat resuscitarea victimei timp de o ora, fara succes, in jurul orelor 14:00 declarandu-se decesul victimei, informeaza Libertatea.

Nicusor Constantinescu „isi trage“ politie. Consilierii judeteni au votat ieri un proiect prin care transportatorii vor fi trasi pe dreapta de catre agenti subordonati Consiliului Judetean Constanta. De luna viitoare, soferii care circula pe drumurile judetene din Constanta vor avea surpriza de a fi opriti in trafic, in 18 puncte de control, de catre „agenti constatatori“, imputerniciti de Consiliul Judetean (CJ) Constanta sa verifice „respectarea Legii drumurilor“. Initiativa ii apartine presedintelui CJ, pesedistul Nicusor Constantinescu, iar primul punct de control a fost deja amenajat in comuna Ciorcarlia. Oficialii Ministerului Internelor sustin insa ca decizia de ieri a consilierilor constanteni nu are nicio baza legala. „O astfel de masura ar putea fi luata doar in baza Legii Politiei Locale, care se afla insa in faza de proiect. Mai mult, chiar si in conditiile in care legea ar fi fost adoptata, o asemenea structura nu poate functiona in subordinea consiliului judetean, in paralel cu politia locala din subordinea primariilor“, au explicat, ieri, reprezentantii, scrie EVZ.

Medic roman in scaunul cu rotile, premiat la Geneva. Un medic paralizat, specializat in recuperare, a fost medaliat cu aur la Geneva pentru inventarea unui robot care ar putea ajuta bolnavii sa mearga. Doctorul Gelu Onose, seful clinicii de Medicina Fizica si Recuperare de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucuresti, ajuns in scaunul cu rotile acum opt ani, este unul dintre putinii romani medaliati cu aur la Salonul de inventica de la Geneva. El a fost premiat pentru un concept al unui dispozitiv de tip robot, care ar putea ajuta oamenii paralizati sa mearga. Ideea acestui dispozitiv i-a venit in urma unui accident de masina, care l-a lasat paralizat pe viata. Tragedia care a schimbat viata medicului Gelu Onose s-a intamplat in Creta, in timp ce se afla in concediu, alaturi de sotia sa. Ea a scapat teafara, el s-a ales cu o fractura de coloana, care i-a paralizat picioarele. „Nu ii doresc nimanui o asemenea proba de foc in dragoste, dar pot sa ma consider un norocos. Sotia mi-a ramas alaturi si dupa accident, iar anul acesta implinim 30 de ani de casnicie“, se destainuie medicul. Inainte de accident, ii placea sa joace tenis si sa se plimbe prin lume. Acum insa dedica mai mult timp cercetarii. „Cele doua mari daruri ale mele sunt familia si pasiunea pentru medicina“, spune el. Acestea il fac sa nu se dea batut si sa caute solutii pentru el si pentru pacientii sai, informeaza EVZ.

Capitala ar putea ramane fara caldura. Agentul termic distribuit bucurestenilor ar putea fi oprit pana la finele anului. Societatea Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), producator de energie electrica si termica, nu mai are bani sa cumpere gazele naturale necesare producerii energiei termice. “Totul depinde de furnizorii de gaze. Daca acestia nu vor ieftini produsul, noi nu mai putem sa ne permitem achizitionarea lui”, a declarat directorul societatii Electrocentrale Bucuresti, Irina Duica, citat de Adevarul.

Romanii vor alt operator de telefonie. De marti, romanii pot sa plece cu numarul de telefon in alta retea. Peste 650 de persoane au depus deja cerere de portare. La trei zile dupa introducerea portabilitatii in Romania, peste 650 de clienti ai operatorilor de telefonie au depus cerere pentru a se muta in alta retea, ne-au declarat reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC). Incepand de marti – 21 octombrie – si in Romania orice utilizator poate sa treaca la un alt operator de telefonie pastrandu-si numarul. In prima zi, utilizatorii serviciilor de telefonie din Romania au depus 97 de cereri de portare a numarului. In a doua zi, numarul acestora aproape s-a dublat, ajungand la 183. Joi, alte 372 de persoane au facut o astfel de cerere. „In primele trei zile, numarul de cereri s-a dublat de la o zi la alta“, au declarat reprezentantii ANC, citati de EVZ.

Retragerea licentelor pentru bancile speculante. Retragerea licentei de functionare, adica pedeapsa maxima pentru bancile care fac jocuri murdare pe piata, ar fi cea mai buna solutie impotriva acestora, afirma analistii economici. Potrivit acestora, marirea dobanzilor la credite peste masura s-a intamplat numai in Romania, nu si in tarile de origine ale bancilor de pe piata, pentru ca la noi nu este nimeni care sa le puna “cu botul pe labe”. Cu toate acestea, raul s-a produs pentru clientii bancilor, ei platind in ultimele luni rate “umflate” cu zeci sau sute de euro. Economistii cred ca institutiilor de creditare nu ar trebui sa le fie tolerate jocurile speculative pe seama leului, mai ales in conditiile in care cu o mana cersesc ajutor financiar de la Guvern, iar cu cealalta “manaresc” piata. “Romania este o tara bananiera, de isi permit bancile sa faca asa ceva. Bancile sunt niste camatari cu acte in regula, care storc bani din clienti de cand au venit in Romania si nimeni nu le-a tras de maneca”, spune analistul Ilie Serbanescu, citat de Gardianul.

Ministerul Sanatatii, acuzat de introducerea eutanasiei prin „reanimarea selectiva”. Colegiul Medicilor din Romania si-a exprimat indignarea fata de ordinul ministrului sanatatii, care interzice accesul la terapie intensiva a batranilor si celor cu sanse mici de supravietuire. Reprezentantii acestui for solicita retragerea imediata a proiectului de act normativ, care incalca “in mod flagrant si inadmisibil principiile eticii medicale, Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania, independenta profesionala a medicului, precum si drepturile cetatenilor Romaniei garantate prin Constitutie”. Conducerea CMR afirma ca proiectul a fost elaborat fara consultarea nici unui specialist in etica medicala si drept constitutional. “Ordinul de ministru este de un utilitarism extremist, al carui scop este de a creste eficienta economica, de a introduce restrictii financiare in abordarea pacientului, si nu de a creste calitatea actului medical. Criteriile de admisie in unitatea de terapie intensiva sunt inacceptabile din punct de vedere etic. Varsta este sugerata ca un criteriu de admisie. Acest criteriu este un element clar de discriminare in asigurarea asistentei medicale, introduce un parametru demografic in evaluarea accesului la ingrijiri medicale si impune o criptoeutanasie (eutanasie mascata). Se pleaca de la premisa falsa ca un batran consuma resurse mai multe decat un tanar si ca varsta inaintata este in mod obligatoriu asociata cu boli coexistente severe, ceea ce nu ar mai impune un tratament pentru a prelungi viata”, se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor din Romania, scrie Gandul.

Weekend racoros, cu ploaie. Meteorologii anunta ca sambata si duminica mercurul termometrelor nu va urca peste 20 de grade Celsius. Astfel ca duminica, temperatura se va situa intre 2 si maximum 11 grade Celsius, iar luni vor fi maximum 12 grade Celsius. In plus, ploile isi vor face aparitia, in special in zonele de munte si de deal. Vom avea o iarna blanda, lunga si calduroasa, si zapada in jurul datei de 24 noiembrie. Aceasta este prognoza meteorologilor pentru iarna. In noiembrie, temperatura se va inscrie in limitele normale, iar abia in a doua parte a lunii vom avea parte de zapada, potrivit prognozei meteorologice emise de Administratia Nationla de Meteorologie (ANM), scrie Cotidianul.

Imbogatitii rusi urca luxul pana la cer. Lucrarile la cel mai inalt zgarie-nori din Europa, aflat in constructie la Moscova, nu sunt afectate de actuala recesiune economica globala. Un consortiu din Rusia sfideaza criza financiara, construind in centrul Moscovei doua cladiri, din care una va fi cea mai inalta din intreaga Europa, anunta Reuters. Responsabilii grupului sunt de parere ca rusii bogati vor plati cat li se cere pentru a intra in posesia unui apartament din Complexul Federatiei, cum a fost botezat proiectul. Apartamentele din respectivul complex au fost proiectate de Giorgio Armani si pretul celor mai modeste dintre ele este de peste 4 milioane de dolari, scrie EVZ.

Un student moldovean a mostenit jumatate din bugetul Republicii Moldova. Mostenitorul unei averi de aproape un miliard de euro este depasit in topul celor mai bogati moldoveni de fiul presedintelui Vladimir Voronin. Un student din Republica Moldova a intrat peste noapte in topul celor mai bogati oameni din tara, dupa ce a primit o mostenire de 956 de milioane de euro de la un unchi din Germania, relateaza Unimedia. Serghei Sudev, care locuieste in orasul Comrat din Gagauzia, a fost anuntat de reprezentantii legali ai unchiului sau ca a mostenit aproape un miliard de euro, mai mult decat jumatate din bugetul Republicii Moldova, desi acesta nu-si mai vazuse ruda in ultimii zece ani. Averea consta in actiuni, depozite bancare, bijuterii si imobile. Desi nu are inca acces la bani, Sudev a fost contactat de mai multi concitadini pentru a-l sprijini material, informeaza Cotidianul.

Exhibitionistii, greu de pedepsit. Persoanele care se masturbeaza in vazul lumii se aleg cu placerea, privitorii raman doar cu indignarea, iar politia, cu frustrarea ca nu poate sa-i prinda in fapt. „Ma intorceam acasa cu autobuzul 226. Stateam in picioare, langa usa din spate. Era destul de aglomerat. La un moment dat, mi-am dat seama ca persoanele din spatele meu s-au retras murmurand. Exact langa mine se afla un tanar imbracat la costum. Intr-o mana tinea o servieta. Respira precipitat. Afara fiind intuneric, in usa se reflecta perfect. Am ramas socata. Se masturba chiar acolo, in autobuz, fara nicio jena. Nu era un boschetar si nici nu parea psihopat. M-am indepartat si eu in timp ce calatorii incepusera sa-si dea coate iritati. Am coborat la prima statie si am asteptat un alt autobuz“. Marturia ii apartine unei tinere de 25 de ani, A.P, din Bucuresti. Ca ea au patit multe. „Se intampla de cand e lumea. Si nu numai la noi!“, spune psihiatrul. „Nu-i putem amenda decat daca ii prindem «in flagrant»“, se arata neputincioase organele de politie, scrie EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro