Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Razboiul dosarelor, de la Parchet in parlament; Parcarile Dalli aduc profit si in ilegalitate; Lipsa caselor de bilete RATB a imbogatit bugetul Regiei prin amenzi; Cum a ajuns „Spiru“ cea mai mare universitate din lume, iar Academia Medicala, fratia doctorilor politicieni si masoni

HotNews.ro

Razboiul dosarelor, de la Parchet in parlament. Actorii luptei anticoruptie si-au schimbat rolurile intre ei. Sensul luptei anticoruptie s-a schimbat, din punctul de vedere al procedurilor juridice in baza carora sunt anchetate faptele unor demnitari. Dosarele demnitarilor nu mai respecta acelasi traseu, ci unul in sens contrar. Pana la cazurile „Ridzi” si „Nemirschi”, parlamentarii analizau dosarele colegilor doar la sesizarea procurorilor. Un aviz pentru inceperea urmaririi penale era extrem de greu de obtinut de catre procurori. Cazul dosarelor lui Adrian Nastase este foarte elocvent in acest sens. In prezent, parlamentarii iau initiativa in anchetarea faptelor unor ministri, se pronunta rapid, in timp ce procurorii dau dovada de „discretie”, scrie EvZ.

Parcarile Dalli aduc profit si in ilegalitate. Desi contractul cu primaria a expirat, soferii au fost taxati de oamenii firmei chiar si in afara orelor de program. Firma Dalli Exim a instituit monopol ilegal pe locurile de parcare din centrul Capitalei, in acest weekend. Astfel, desi contractul incheiat de societate cu Primaria Capitalei a expirat inca de vineri, soferii care au avut nevoie, sambata, de un loc de parcare in centrul orasului au fost obligati sa cotizeze la Dalli. Niciun intrus nu le-a scapat vigilentilor angajati ai firmei, care au taiat fara mila chitanta dupa chitanta, fara sa tina cont nici macar de faptul ca se aflau in afara orelor de program, noteaza EvZ.

Consilierul-proxenet facea legea cu sabia. Lucian Torj, consilier local in Biled – Timis, actiona cu salbaticie daca supusii sai nu-l ascultau. Fostul consilier din Biled – Timis Lucian Torj era seful unei retele de crima organizata, care avea ca principale indeletniciri proxenetismul, sclavia si recuperarile de bani. Consilier local din partea PSD, Lucian Torj (30 de ani) facea legea in Timisoara. Cu sabii, bate si pistoale. Cei care nu i se supuneau erau batuti crunt, amenintati si siliti sa plateasca taxe de protectie. Aproape doi ani la rand, Torj a incasat sume impresionante de bani din sechestrarea de persoane, violenta si proxenetism, noteaza Adevarul.

Lipsa caselor de bilete RATB a imbogatit bugetul Regiei prin amenzi. Din ce in ce mai multi oameni sustin ca sunt abuziv amendati de Regia Autonoma de Transport Bucuresti. Motivul invocat cel mai adesea de calatori este numarul insuficient de puncte pentru vanzarea biletelor. Aceasta situatie este valorificata eficient de controlori, care aduc fonduri importante regiei, prin sanctiunile aplicate. RATB nu are de gand sa mareasca numarul caselor de bilete, scrie Gardianul.

Studiu de caz: cum isi impart rubedeniile banii drumurilor de vest. Infrastructura din vestul tarii este impartita intre firmele portocalii si cele ale angajatilor de la Directia de Drumuri Timisoara. Principalele lucrari de infrastructura din vestul tarii au ajuns, in ultimii ani, la firme care au legaturi cu PD-L sau cu angajati ai Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara. Spre exemplu, seful serviciului topografic lucreaza la caietele de sarcini pentru licitatii care sunt castigate de firma matusii sale. Fiul sefei de la biroul investitii face afaceri cu firmele care castiga proiecte de la regionala de drumuri. Un fost director adjunct castiga non-stop licitatii, iar sotiile prietenilor directorului Ioan Malita sunt marile castigatoare ale exproprierilor pentru autostrada Timisoara – Lugoj – Arad. Lucrarile de intretinere au fost „rezervate“ firmelor legate de puterea portocalie, scrie Gandul.

Rodipet continua atacurile sub centura. Dupa ce a refuzat sa mai distribuie produsele Adevarul Holding, fosta companie de stat a facut publice, fara un acord comun, date de afaceri confidentiale. Rodipet incearca cu disperare sa abata atentia de la adevaratele sale probleme. Dupa decizia unilaterala a Rodipet, din 6 iulie, de a nu mai prelua spre vanzare si distributie nicio publicatie editata de Adevarul Holding, aceeasi societate a hotarat sa faca publice cifrele de vanzari (livrari, vanzari, retur tiparituri) si comisioanele confidentiale ale relatiei de afaceri dintre cele doua companii, scrie Adevarul.

Cum a ajuns „Spiru“ cea mai mare universitate din lume. Mecanismul brevetat de USH: deschizi programe de studiu la distanta si la frecventa redusa in cadrul specializarilor pentru care ai dreptul sa organizezi doar cursuri la zi. Rezultatul: cresti cifra de scolarizare de la 41.000 la 302.000 de studenti. Scandalul declansat de blocarea diplomelor pentru absolventii Universitatii „Spiru Haret“ (USH) si scoaterea institutiei in afara cadrului legal de catre Ministerul Educatiei (MECI) ia amploare. Dupa ce Gandul a prezentat in premiera decizia ministrului Ecaterina Andronescu – care a decis sa ia masuri in privinta modului in care universitatea privata scoate anual tot atatia absolventi cat toate universitatile de stat la un loc prin cifra de scolarizare bugetata, precum si programele de studiu din cadrul specializarilor pentru care USH nu are nici un fel de aprobare legala -, autoritatile reactioneaza in forta. Conform Agentiei Romane pentru Asigu­rarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) – organismul insar­­cinat cu evaluarea si acreditarea programelor de studii -, doar 14.000 dintre cele 56.000 de diplome pe care conducerea Universitatii „Spiru Haret“ le-a solicitat in acest an ministerului vor putea fi eliberate absolventilor, restul neavand acoperire legala.

Transporturile ar putea cheltui 30 de milioane euro pe studiul de fezabilitate al autostrazii Iasi-Targu Mures. Chiar daca nu se va da in folosinta in acest an niciun kilometru de autostrada, Ministerul Transporturilor se pregateste sa cheltuiasca zeci de milioane de euro pe studiul de fezabilitate pentru autostrada Iasi-Targu Mures. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, recunoaste ca studiul este foarte scump, „pentru ca este vorba de o autostrada de 310 kilometri”, scrie Gardianul.

Academia Medicala, fratia doctorilor politicieni si masoni. Medicina romaneasca este condusa de un cerc restrans de profesori doctori, legati prin relatii de interese ori de amicitie. Ei ocupa simultan mai multe posturi-cheie; de ei depind multe decizii importante in sistemul de sanatate, cum ar fi lista de medicamente compensate ori licitatiile pentru programele nationale de sanatate. Ei sunt cu atat mai puternici si mai influenti cu cat sunt prezenti in fruntea mai multor institutii si structuri medicale. Una dintre institutiile prin care trec multi bani din granturi nationale si internationale este Academia de stiinte Medicale (ASM), aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, noteaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro