Subiectele Zilei: Seful de la Cimitire participa la receptiile de la ambasade din partea primariei lui Oprescu; Ce s-ar intampla in Romania la un seism de 8,3 grade; Ponta impinge Romania la periferia Europei
Seful de la Cimitire participa la receptiile de la ambasade din partea primariei lui Oprescu. Bogdan Popa si fostul sofer al primarului, Cristian Stanca, intrau saptamanal la Oprescu in birou. Din referatul DNA rezulta ca primarul general nu era interesat de la ce firme primea banii, de fiecare data mesagerul fiind „expediat” scurt, fara explicatii suplimentare. Apararea lui Oprescu nu comenteaza acuzele. Din analiza listingului telefonic, anchetatorii au observat ca directorul Cornel Bogdan Popa si fostul sofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, au o relatie atipic de apropiata cu edilul. Cei doi erau singurii care intrau in biroul primarului sa discute cu acesta, cel putin o data pe saptamana. In plus, secretarele edilului-sef ii considerau pe cei doi niste apropiati ai lui Oprescu, scrieEVZ.
Romania Mica, la capataiul lui Vadim. Corneliu Vadim Tudor a fost inmormanat, joi, la Cimitirul Ghencea Civil. A avut parte de o ceremonie lunga si agitata, cu babe cocotate pe cavouri si cu ostasi din garda nationala prezentand onorul. Acelasi amestec de solemnitate oficiala si delir popular care i-a ghidat intreaga viata. Lumea s-a adunat, mai intai, in fata bisericii Sfantul Gheorghe din centrul Capitalei, unde era depus sicriul. Simpatizantii „Tribunului” au inconjurat lacasul de la primele ore ale diminetii, insa jandarmii au blocat intrarea cu grilaje de fier. Norodul a ramas afara, cei descurcareti au patruns inauntru. Florina Jipa, cea care l-a miruit pe Sova in plenul Parlamentului, a facut uz de functie: „Dati-mi drumul, prostilor, ca sunt ditamai senatoarea! Il sun pe Gabriel Oprea acu'”. Vazand cum merge treaba, o femeie cu palarie a incercat si ea: „Ma, chemam DNA-ul daca nu ne lasati!”, anuntaAdevarul.
In Chile, la un cutremur de 8,3 grade au murit cinci oameni. Ce s-ar intampla in Romania la un seism puternic. Cutremurul cu magnitudinea 8,3 pe scara Richter, petrecut miercuri seara din Chile, a produs pagube minime: cinci oameni au murit si mai multe cladiri au cazut.Cu toate ca a fost resimtit pana la Buenos Aires in Argentina, bilantul seismului nu a fost atat de tragic pe cat ar fi putut sa fie. Ce s-ar intampla in Romania in cazul in care ar avea loc un astfel de cutremur? Sunt romanii pregatiti sa faca fata unui cutremur cu magnitudine mai mare de 7 pe scara Richer? Au luat autoritatile toate masurile pentru prevenirea unui dezastru de proportii? Specialistii romani consultati de Gandul spun ca un cutremur de 7 grade pe scarla Richter ar avea aceleasi efecte cel petrecut in 1977, care a facut zeci de cladiri sa cada si a provocat mii de victime, informeazaGandul.
Ponta impinge Romania la periferia Europei. Premierul a fost trimis, ieri, in judecata, alaturi de senatorul PSD Dan Sova si alte trei persoane. In ciuda celor 19 infractiuni de care este acuzat si a gravelor probleme de imagine si credibilitate pe care le-a creat Executivului si, implicit, Romaniei, Ponta nu da semne ca ar intentiona sa demisioneze, asa cum au facut-o alti politicieni europeni atunci cand s-au confruntat cu acuzatii de coruptie. Anuntul trimiterii in judecata a sefului Guvernului a venit de la DNA exact cand Victor Ponta participa la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a fost urmat de cereri de demisie si solicitari catre PSD de retragere a sprijinului politic. „Situatia, dupa parerea mea, este din ce in ce mai problematica pentru domnul prim-ministru, pentru Guvern si pentru PSD, dar trebuie sa recunoastem ca imaginea Romaniei are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper sa se analizeze situatia cu toata raspunderea si cei care pot veni cu solutii sa vina cu solutii”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, scrieRomania Libera.
Lista neagra a Kievului: ziaristi BBC, moldoveni, un prefect italian si Gerard Depardieu. Cine sunt „marii absenti”. Un controversat document oficial aprobat de presedintele Ucrainei a scandalizat opinia publica occidentala si, in acelasi timp, a alimentat propaganda Kremlinului. Ucraina a fost criticata joi dupa ce a introdus interdictii de intrare pe teritoriul sau pentru numerosi jurnalisti, intre care trei de la BBC. Este vorba despre un set nou de sanctiuni la adresa celor implicate, potrivit autoritatilor de la Kiev, in anexarea de catre Rusia a Peninsulei Crimeea si in conflictul din Donbas, relateaza Agerpres, citand France Presse. Decretul, semnat de presedintele Porosenko miercuri si publicat pe site-ul presedintiei de la Kiev, impune sanctiuni impotriva a circa 400 de persoane si 90 de organizatii si companii. Pe lista figureaza jurnalisti rusi de la agentiile de presa oficiale ale Kremlinului, dar si ziaristi din Marea Britanie, Spania, Israel, Germania, Elvetia sau Polonia, anuntaStirileProtv.ro.
Cum s-a schimbat viata musulmanilor dupa atentatele din America de la 11 septembrie. O generatie de tineri musulmani a trait experienta unica de a fi discriminata sub pretextul eliberarii. Sora mea si-a pus prima oara hijabul la varsta de douazeci de ani. Imi amintesc culoarea primului ei val – verde pal, fin, facea cute in jurul ochilor ei zambitori si ii invaluia perfect fata rotunda ca o luna. Sora mea a fost una dintre cele mai frumoase femei pe care am cunoscut-o – singura ei concurenta era mama. Avea buze pline, roz ca miezul smochinelor, uneori crapate pe timpul verii. Era puternica, inteligenta si impunatoare. Aveam 13 ani cand si-a pus hijabul. Asta era la doi ani dupa evenimentele tragice de la 11 septembrie. Integral peVice.com.
DW: Psihoza primului ministru. Gardul metalic pe care Ungaria intentioneaza sa-l ridice la frontiera cu Romania a provocat un intreg scandal diplomatic. Motivele reale par insa diferite de cele afisate. Razboiul diplomatic dintre Bucuresti si Budapesta pare sa aiba o mica legatura cu subiectul evocat. Romania nu ar avea, logic vorbind, niciun interes sa denunte gardul pe care Ungaria intentioneaza sa-l contruiasca si care nu ii vizeaza pe cetatenii romani. De vreme ce guvernul si presedintele cazusera de acord sa refuze cotele obligatorii, manifestand reticenta fata de primirea unui numar mai mare de refugiati, ar fi in interesul Romaniei sa inchida aceasta portiune, scrieDeutsche Welle.