Sari direct la conținut

Suedia va înapoia unui traficant de droguri bitcoini în valoare de peste un milion de dolari din cauza unei greșeli „nefericite” a parchetului

HotNews.ro
Traficant de droguri, Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Profimedia Images
Traficant de droguri, Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Profimedia Images

Guvernul Suediei este obligat să înapoieze bitcoini în valoare de aproximativ 1,6 milioane de dolari unui traficant de droguri după ce valoarea criptomonedei a crescut în timp ce acesta era încarcerat, relatează Markets Insider.

În urmă cu doi ani autoritățile suedeze au confiscat 36 de bitcoini de la dealer, aceștia valorând în jur de 136.000 de dolari la momentul respectiv, ceea ce înseamnă că fiecare criptomonedă valoare în jur de 3.700 de dolari, potrivit The Telegraph.

La momentul respectiv procuroarea Tove Kullberg convinsese instanța că traficantul de droguri ar trebui să își piardă bitcoinii cumpărați din veniturile obținute ilicit. Însă Kullberg a folosit în rechizitoriu echivalentul în bani al criptomonedelor și nu a anticipat creșterea fulminantă a prețului criptomonedei.

Valoarea bitcoin a crescut cu aproximativ 70% de la începutul anului și cu peste 300% în ultimele 12 luni.

Valoarea din urmă cu doi ani a celor 36 de bitcoini ai traficantului de droguri este echivalentă în prezent cu prețul a doar 3 criptomonede.

Autoritățile intenționau ca bitcoinii bărbatului să fie scoși la licitație în momentul eliberării acestuia însă din cauza modului în care a fost întocmit rechizitoriul guvernul a fost nevoit să îi înapoieze traficantului 33 din bitcoinii săi, acum în valoare de aproximativ 1,6 milioane de dolari.

Kullberg s-a plâns de deznodământul cazului, declarând pentru Swedish Radio că „a fost nefericit din mai multe puncte de vedere”.

„Lecția învățată din aceasta este de a folosi valoarea în bitcoin. [Cazul] a avut consecințe pe care nu am putut să le prevăd la momentul respectiv”, a explicat procuroarea.

Ea a adăugat că acesta a fost primul caz din istoria Suediei în care autoritățile au confiscat criptomonede și, ca atare, nu exista niciun precedent legal stabilit de decizii anterioare ale instanței.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro