Surse: Ministerul Finanțelor vrea să repare "piedica" pusă ONG-urilor prin obligativitatea înscrierii în registrul care nu există. Termenul de înscriere ar urma să fie amânat cu câteva luni
Ministerul Finanțelor ar urma să amâne cu câteva luni termenul până la care toate ONG-urile din România sunt obligate, prin lege, să se înscrie într-un nou registru la ANAF, pentru a mai putea beneficia de finanțare din sponsorizări, au declarat surse politice, pentru HotNews.ro. Termenul-limită pentru înscriere este în acest moment 1 aprilie, însă ONG-urile au reclamat săptămâna aceasta faptul că este în continuare imposibil să se înscrie în registru, iar o parte dintre formularele obligatoriu de completat și depus nu există la ANAF, cu toate că Ordinul ce prevede înființarea registrului și pașii pentru înscriere a fost publicat vinerea trecută în Monitorul Oficial.
Ministerul Finanțelor ar urma să amâne termenul-limită de înscriere în registru cu câteva luni, cel mai probabil până în vara acestui an, decizia urmând să fie luată printr-o nouă Ordonanță de Urgență, potrivit surselor HotNews.ro. Nu este clar dacă noua Ordonanță va fi adoptată în ședința de Guvern programată mâine, pentru ca finanțarea pentru ONG-urile neînscrise în registru să nu rămână în afara legii începând din 1 aprilie, sau într-o ședință ulterioară.
Context: Toate ONG-urile din România au fost obligate prin lege să fie înscrise într-un nou registru la ANAF pentru a mai putea beneficia de finanțare din sponsorizări începând cu data de 1 aprilie. Problema este că ONG-urile au fost puse de statul român într-o situație absurdă: cu doar două săptămâni înainte de termenul-limită, registrul nu exista. Ordinul președintelui ANAF privind înființarea registrului și pașii pentru înscriere a fost publicat vinerea trecută în Monitorul Oficial, însă, chiar și după acest moment, ONG-urile s-au plâns că înscrierea în registru este imposibilă, iar o parte dintre formularele prevăzute în Ordin, care sunt obligatoriu de completat și depus, lipsesc.
- „Noi facem un spital, ei nu sunt în stare să facă un registru”
Contactați de HotNews.ro, reprezentanții unora dintre cele mai active ONG-uri din România pe zona de campanii sociale – Dăruiește Viață, Salvați Copiii și MagiCamp – spuneau, pe o singură voce, în urmă cu două săptămâni, că obligativitatea de a se înscrie în noul registru le îngreunează activitatea, riscând să se ajungă chiar la blocarea accesului la finanțare.
„Noi le cerem să facă autostrăzi, dar noi cerem asta unora care nu sunt în stare să facă un registru. În timp ce #NoiFacemUnSpital, ei nu sunt în stare să facă un registru. Noi, de când au dat legea și până acum, am construit două etaje de spital, iar ei nu sunt în stare să facă un registru, care e pur și simplu o formalitate.” – Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață, care construiește primul spital de oncologie pediatrică din România, pentru HotNews.ro
„E o condiție pe care trebuia să o îndeplinești înainte să poți să o îndeplinești. E pur și simplu încă o bătaie de joc din partea statului, care ar trebui să fie un facilitator măcar, al oamenilor care încearcă să facă ceva, dacă nu un prestator de servicii. Tot ce fac este să ne pună bețe în roate.” – Vlad Voiculescu, co-fondator MagiCamp, pentru HotNews.ro
„Noi facem foarte multe servicii pentru pacienți, servicii pe care ar trebui să le facă statul. Ne blochează și nu mai putem să facem nimic. Eu știu că vor să ne desființeze, dar totuși” – Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, pentru HotNews.ro.
- „De unde a pornit obligativitatea înscrierii în registrul care nu există”
Obligativitatea înscrierii ONG-urilor în registrul care nu există a pornit de la Ordonanța de Urgență nr. 25/2018 din decembrie 2018, care prevede că, pentru a continua să primească finanțare, toate organizațiile neguvernamentale din România vor trebui să fie înscrie în Registrul entităților/unităților de cult la Fisc.
„Acum ei vor să creeze un registru la ANAF în care să urmărească ce fac asociațiile astea, că depun bilanțurile, că au o declarație că funcționează conform statutului ca să se asigure că banii respectivi care sunt cesionați din impozit sunt folosiți pentru niște scopuri sociale sau care este obiectul de activitate al asociației. Poate e o asociație de creștere a animalelor, dar să-și facă treaba pe acest domeniu, să nu toace banul pe altceva”, declarau, în decembrie anul trecut, specialiști în fiscalitate, pentru HotNews.ro.
Pe 20 ianuarie 2019 a intrat în vigoare Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.
Prevederile Legii nr. 30/2019 pot fi consultate integral aici.
Din 20 ianuarie până vinerea trecută, când Ordinul de înființare a registrului a fost publicat în Monitorul Oficial, Ministerul Finanțelor și ANAF nu au făcut niciun pas pentru ca ONG-urile să poată respecta legea și să își poată continua normal activitatea, începând cu data de 1 aprilie.
Chiar și după publicarea Ordinului, ONG-urile au acuzat faptul că le este în continuare imposibil să se înscrie în registru, iar o parte dintre formularele prevăzute în Ordinul de înființare a registrului, obligatoriu de completat și depus pentru înscriere, lipsesc.