Sari direct la conținut

Taximetristii francezi protesteaza fata de compania Uber. Accesul rutier spre aeroporturile pariziene a fost blocat

HotNews.ro
Taximetristii francezi protesteaza fata de compania Uber. Accesul rutier spre aeroporturile pariziene a fost blocat

Protestul taximetristilor francezi fata de compania americana de ridesharing Uber a oprit, joi, accesul catre aeroporturile franceze Charles de Gaulle si Orly, provocand ,de asemenea, blocaje in traficul parizian.Transportul rutier spre aeroporturile din apropierea Parisului a fost blocat de masini rasturnate si cauciucuri arse de taximetristii francezi, potrivit CNN. Politia de revolta a intervenit pentru a dispersa protestatarii, care au construit bariere pe principalele cai de acces in Paris.

Didier Hogrel, presedintele sindicatului taximetristilor francezi, a declarat pentru CNN ca taximetristii au organizat proteste in jurul celor doua gari pariziene, Gara de Nord si Gara de Lyon, si au blocat accesul rutier spre aeroporturile din apropierea orasului. Alte manifestatii au avut loc in zonele intens circulate: Porte Maillot si Montparnasse. Greva taximetristilor a blocat si un tronson vestic al soselei de centura pariziene, soferii rasturnand cosurile de gunoi pe magistrala inainte ca politia sa intervina, potrivit Mediafax.

Autoritatile, precum si companiile aeriene, au recomandat calatorilor sa foloseasca trenul pentru a ajunge la aeroporturile pariziene. Insa taximetristii au organizat proteste si in jurul Garii de Nord si a Garii Lyon.

Taximetristii au construit bariere si in jurul oraselor din sudul Frantei, Marsillia si Aix-en-Provence, blocand iesirile de pe autostrazi, dar si accesul la garile din cele doua orase.

Politia a declarat ca in jur de 2.800 de taximetristi protesteaza pe intreg teritoriul Frantei.

Taximetristii din Franta protesteaza fata de activitatea companiei americane de ridesharing, care pune in legatura clientii serviciilor de taximetrie cu soferi neinregistrati, in timp ce ei platesc pana la 240.000 de euro pentru o licenta. Astfel, compania le-ar pune in pericol slujbele, clientii francezi fiind atrasi de tarifurile mai mici practicate de Uber, potrivit France 24.

Seful companiei franceze de taximetrie G7 a declarat ca “Ne confruntam cu o provocare permanenta din partea Uber. Fata de aceasta nu putem reactiona decat prin confiscarea masinilor competitorilor”.

Citat de CNN, un purtator de cuvant al companiei Uber a declarat ca violenta din Paris este inacceptabila, insa, din cei 50.000 de taximetristi parizieni, doar in jur de o mie protesteaza.

Ministerul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, a facut un apel catre politia locala pentru interzicerea imediata a activitatilor desfasurate prin aplicatia Uber “avand in vedere grava pertubare a ordinii publice si evolutia acestei activitati inegale”, potrivit CNN.

Aplicatia Uber a fost declarata ilegala in Franta printr-o decizie juridica din octombrie 2014. Legea franceza a interzis punerea in legatura a clientilor cu soferi neinregistrati prin intermediul aplicatiei de ridesharing. Insa, Uber nu a epuizat inca toate caile de recurs. Compania americana sustine ca dreptul ei de a desfasura o afacere pe teritoriul statului francez este incalcat prin legislatie, potrivit Reuters.

Potrivit datelor oferite de companie, Uber ar avea in jur de un milion de utilizatori in Franta. Uber se promoveaza drept o companie de ridesharing, care pune in legatura clientii cu cei care ofera transport contra cost si nu o companie de taximetrie.

Background. In Romania, aplicatia Uber a intrat pe piata din Bucuresti la sfarsitul lunii februarie. Insa, la inceputul lunii iunie, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea taximetriei, care ar trimite activitatea Uber in ilegalitate.

Potrivit actului normativ, transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere se executa numai de catre trasportatori autorizati, care detin licente valabile de taximetrie, potrivit Hotnews. Soferii care incalca legea risca amenzi intre 1.000 si 5.000 de lei.

La lansarea in Bucuresti a aplicatiei, reprezentantul companiei, Rob Khazzam, a declarat pentru Hotnews ca “UberX si alte servicii Uber sunt solutii pentru orasele viitorului. Nu sunt servicii de care oamenii trebuie sa se teama, ci sunt servicii pe care multi le apreciaza si oamenii vor recunoaste ca aceste servicii rezolva probleme precum blocajele din trafic si poluarea. Aceste tehnologii sunt grozave pentru useri, pentru soferi si pentru orase. Suntem o companie americana in Romania, dar furnizam un serviciu apreciat de milioane de oameni in lume”.

Potrivit Hotnews, dupa promulgarea legii taximetriei, reprezentantii companiei americane au afirmat ca „Contrar speculatiilor din presa, operatiunile Uber din Romania nu sunt afectate de noul amendament. Acest lucru a fost confirmat si in cadrul unui articol Pro TV:<(…) acest proiect de lege nu are legatura cu aplicatia UBER, deoarece in textul documentului se precizeaza faptul ca este vorba despre interzicerea transportului public contra cost, fara a detine autorizatie de taxi>. Uber a lansat un serviciu in faza pilot de ridesharing in Bucuresti, uberX. Acest serviciu, care este diferit ca structura de un serviciu comercial, ofera locuitorilor posibilitatea sa imparta o calatorie si costurile aferente acesteia”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro