Sari direct la conținut

Teodorovici: OUG privind insolvența li se va aplica celor care au intrat pe legea din 2006 și 2014

HotNews.ro
Eugen Teodorovici, Foto: Agerpres
Eugen Teodorovici, Foto: Agerpres

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a anunțat, joi, că noile reglementări privind insolvența le vor fi aplicate companiilor care au intrat în procedura insolvenței atât pe Legea din 2006, cât și pe Legea din 2014, potrivit Mediafax.

„Li se va aplica tutuor companiilor care au intrat în insolvență pe Legea din 2006 și Legea din 2014”, a declarat Teodorovici, joi seara, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, referindu-se la Ordonanța de Urgență privind insolvența care a fost adoptată în ședința de Guvern de joi.

Ministrul finanțelor a mai spus că modificările adoptate prin OUG privind insolvența sunt un tip de măsuri pe care statul ar trebui să le aplice cât mai des, „dacă vezi că practica în România este ca o firmă să dea țeapă, practic”.

Oficialul de la Finanțe a reamintit că, în prezent, aproximativ 28.000 de companii sunt în insolvență, 1.000 au plan de reogranizare și peste 6.000 sunt în observație, iar dintre cele 28.000 între 7.000 și 8.000 de companii acumulează încă datorii. Astfel, acestea au ajuns la o masa credală în valoare de peste 100 de miliarde de lei.

„Este o măsură pentru un mediu concurențial corect, pentru că altfel este un fel de ajutor de stat mascat”, a subliniat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a precizat că, pentru a dovedi că statul este corect, acelor companii care vor să se redreseze, prin noile reglementări, le vor fi șterse 50% din creanțe, dacă își respectă planul de reorganizare.

Altă prevedere importantă din noua legislație privind insolvența, în opinia oficialului de la Finanțe, este că judecătorul sindic va trebui să se pronunțe în termen de 30 de zile, când să înceapă procedura de faliment.

„Orice creditor se va putea îndrepta asupra unei companii, indiferent că este privată sau de stat”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor susține că este important că nu se va mai putea intra ușor în insolvență, deoarece firmele care solicită aplicarea acestei proceduri trebuie să aibă 50% din creanțe la stat.

„Statul poate să evalueze și să decidă ca acele creanțe să fie transformate în acțiuni, pe care ulterior să le poată vinde în piață, ușor – ușor, dacă acea firmă și-a revenit”, a menționat Teodorovici, altă măsură importantă din noua legislație privind insolvența.

Oficialul de la Finanțe a adăugat că noua OUG privind insolvența are toate avizele din partea instituțiilor și a primit aprecieri din partea mediului de afaceri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro