Text schizofrenic. Cum a ajuns Romania la un consum nesustenabil de orez (pamflet)
Am gasit Legatura, pot sa mor linistit. Am cercetat ore in sir evolutia consumului principalelor produse alimentare si le-am comparat dupa criteriul politic national si international. Stiu, putini s-ar fi gandit ca exita o legatura in toate. Datele le am de la INSSE, dar interpretarea fina imi apartine. Pe scurt: Guvernarea lui Nastase a adus scaderea consumului de oua (medii lunare) si ulei, dar a marit consumul de paine. Tariceanu a adus cresterea consumului de bauturi alcoolice, dar a tinut sub control consumul de carne. Cu ce a inovat Basescu? O sa va mirati la inceput, dar istoria il va retine ca fiind cel in care consumul de orez a crescut (nesustenabil, parerea mea). Intrati daca aveti curaj, sa priviti in ochi GRAFICELE, scrie Dan Popa pe blogul lui
Sa luam alcoolul. In 2001, imediat dupa iesirea de la Guvernare a lui Isarescu (care a reusit sa infraneze
consum alcool
Foto: Hotnews
consumul bahic al romanilor), vine Nastase la putere. Imediat dupa ce Bush ajunge la putere (20 ianuarie), romanii incep sa se puna pe baut. Nu s-au oprit nici azi, daca e sa ma intrebati pe mine. In iunie 2001 (cand Blair castiga alegerile in Marea Britanie), pofta de baut a romanilor ia o pauza, dupa care imediat dupa atentatele din septembrie, tonul revine. Observati va rog in graficul din stanga (daca stati cu fata la calculator. Daca stati cu spatele, undeva in dreapta) cum pensionarii incep sa bea tot mai vartos. Apar germenii revoltei subtile care ii va scoate candva in strada. Akerlof si Stiglitz iau Nobelul in economie, dar parca nimic nu-i poate opri pe pensionari din baut. Totusi, consumul lor e mai mic in volum decat al salariatilor, distrusi ca pe Marte s-au descoperit niste microbi mai ai dracului decat cei de pe Pamant.
Sa trecem acum la lucruri mai generale. Consumul in general. Priviti evolutia consumului de cartofi. Nu, nu vi se pare: chiar scade!!! 2001 si 2002 sunt anii consumului nesustenabil de barabule, iar excesul de consum a fost ulterior corectat de mai toate Guvernele. Daca lucrurile continua asa,
evolutia consumului
Foto: Hotnews
dupa calculele mele in anul 2400 o sa ajungem la o crestere zero a consumului. Stiu, e trist, dar trebuie sa ne impacam cu acest gand.
O sa ma intrebati de ce suntem pe acest trend? Va pot da un hint (nu am voie sa spun mai mult)
In 2002 s-a introdus moneda euro. In mod curios, consumul de lapte nu a fost marcat substantial de introducerea euro, dar gasim (o sa vedeti mai jos) ca in materie de paine (consum mediu lunar in zona rurala) ruptura se vede clar.
In aprilie 2002, cand eutanasia a fost legalizata in Olanda, salariatii romani consumatori de carne capiasera: si-au marit consumul de zici ca innebunisera brusc.
consum carne
Foto: Hotnews
(click pe graficul din stanga). Defalcat, va pot spune ca nebunia a fost demarata pe sectorul carnii de vita, dar nici cu consumul de pui nu mi-e rusine. Basescu are insa un merit pe care trebuie sa i-l recunosc: a reusit sa plafoneze consumul de carne al pensionarilor (medii lunare/capita), dar lucrurile i-au scapat de sub control in privinta lucratorilor independenti (cei cu PFA-urile).
Inca nu mi-e clar un lucru: cresterea nesustenabila (repet, pentru cine are urechi de auzit si dinti de rontait carne) a consumului de carne la someri din 2000-2004 se datoreaza lui Nastase sau naufragiului feribotului senegalez “Joola”, în largul coastelor Gambiei (sept 2002)?
Sa privim putin consumul de orez (dati click, cu curaj). Decuplarea de un consum normal s-a produs in 2005. Tariceanu, mai multe nu spun. E drept, anul 2005 a fost pentru Biserica Catolica Anul Euharistiei si cel al cocosului, la chinezi. Cu toate astea, consumul de carne de pui a ramas constant. De data aceasta, pensionarii se dovedesc mai cumpatati. Isi pastreaza farfuria cu orez cu calm si nu cad prada pacatului. Somerii sunt inca si mai echilibrati.
consumul de orez
Foto: Hotnews
In 2006, la numai 3 zile dupa ce sonda spațială americană Stardust (care avea la bord particule de praf ale cometei Wild2, se întoarce pe Terra), salariatii independenti nu isi modifica obiceiul de consum in materie de orez. Stiu, e ceva misterio aici, dar nu ma las pana nu descopar!
Priviti acum doua grafice: cel al consumului in zona urbana si rurala, pe principalele categorii de alimente. Ei, acum realizati in sfarsit? Nu vreau sa spun eu lucrurilor pe nume, pentru ca e clar de ce am ajuns aici cu deficitul bugetului de pensii si de ce inflatia a evoluat asa cum a evoluat. In stanga aveti datele pe consum urban, iar mai jos in dreapta e consumul rural. Uitati-va la consumul de lapte (oh, bietele vacute, iertati-mi lacrimile, dar asa sunt eu mai sensibil) in zona urbana, ca sa aflati adevarul din spatele dezechilibrelor noastre. Isarescu ne-a lasat in 2001 cu un consum normal de pahare de lapte, iar noi necredinciosii, ce-am facut cu el?
evolutie consum urban
Foto: Hotnews
In noiembrie 2006, (data importanta, ganditi-va ca exact atunci Africa de Sud devine a cincea națiune care legalizează căsătoria între persoane de același sex) se rupe echilibrul consumului de branza in gospodariile taranesti. Si cel de oua, dar nu vreau sa insist…
Sa nu uitam de un alt amanunt, al carui efect il resimtim si astazi (parerea mea): in februarie 2006, pentru prima dată în Europa, un animal domestic a fost găsit infectat cu virusul H5N1. Cadavrul pisicii a fost descoperit în insula germană Ruegen din Marea Baltică. Asta ca sa raspund dinainte intrebarilor celor curiosi sa afle de ce si cum ne-am trezit ocoliti de Schengen.
Multe nu mai am de spus. Pentru cei care mai au totusi dubii (nu au cum fi multi, dar ma simt obligat si fata de acestia), mai atasez una bucata grafic, care le va revela Cauza tuturor lucrurilor. Consumul de bauturi, defalcat pe categoria VIN. Credeti ca Guvernatorul s-a apucat din senin de produs vin? Hahaha, ce naivi sunteti! De ce nu creste curmale de casa? Sau cai de ras
evolutie consum rural
Foto: Hotnews
(feminin, “rasă”)?
Pentru ca el a stiut ce se va intampla, ca de aia e Guvernator!
Datele din grafic nu am sa le comentez, din bun simt si respect. Doar atat va mai spun: uitati-va la cine a condus Romania in 2004-2008 cand gospodariile (asa sunt denumite de INS, aa le denumesc si eu) parca au dat in “boala dacului” ( se stie ca dacii erau bolnavi de beutura). Adrian Nastase va spune ceva? Cine a reusit sa inscrie consumul de vin pe o traiectorie sustenabila? Basescu cumva? Aud….?
In 2007, daca e sa dam Cezarului ce-i al cezarului, mai trebuie spus ca in 27 ianuarie, Novak Đoković îl învinge pe francezul Jo-Wilfried Tsonga în finala turneul de tenis Australian Open cu scorul de 4-6, 6-4, 6-3, 7-6. si ca la numai doua zile, un asteroid botezat TU24 a trecut la o distanță foarte mică de Terra, aproape 500.000 de km.
consumul de vin
Foto: Hotnews
Iata numai in aprilie 2007 cateva evenimente care puteau intoarce roarta consumului. Dar n-au facut-o:
Premierul Tăriceanu restructurează guvernul. PD-ul este exclus de la guvernare.
Trenul de mare viteză din Franța (TGV) a doborât recordul de viteză pe șine de cale ferată, atingând viteza 574,8 de kilometri pe oră.
Președintele ucrainean Victor Iușcenko dizolvă parlamentul și stabilește alegeri anticipate pentru 27 mai.
14 aprilie: Fostul campion la șah, Gari Kasparov, este arestat pentru a fi participat la un marș interzis de autorități.
20 aprilie: Nicolae Văcăroiu este președintele interimar al României.
22 aprilie: Conservatorul Sarkozy și socialista Ségolène Royal s-au calificat pentru cel de-al doilea tur al prezidențialelor franceze.
24 aprilie: Oamenii de știință de la laboratoarele Observatorului Spațial European din Silla, Chile au anunțat descoperirea unei noi planete, numită Gliese 581 C, asemănătoare Pământului, care se află în afara sistemului nostru solar.
25 aprilie: Turnul zgârie-nori Burj Dubai, aflată în construcție, depășește ca înălțime celebrul sears Tower, devenind clădirea cu cele mai multe etaje.
27 aprilie: Primul tur al alegerilor prezidențiale din Turcia, declarat mai târziu invalid de Curtea Constituțională din Turcia.
(P.S. Acest post este totusi, un pamflet. Ma bizui pe simtul umorului cititorilor mei. Datele sunt insa absolut corecte si reale)
Mira-te si comenteaza pe blogul lui Dan Popa