TIMELINE Momente esentiale din istoria internetului
In prezent peste 2,5 miliarde de oameni folosesc internetul si viata fara el ar fi de neconceput, insa drumul pana aici a fost foarte lung. Un drum care a pornit de la doua calculatoare care au comunicat timid acum mai bine de patru decenii si un drum marcat de personalitati precum Vint Cerf si Tim Berners Lee. Intra in articol pentru a vedea cateva zeci de momente cheie din istoria internetului si cum s-a transformat el de-a lungul timpului.
Luna aceasta se implinesc 20 de ani de la crearea primei retele de internet in scoli si universitati. 2013 este si anul in care se implinesc 20 de ani de la aparitia domeniului .ro. HotNews.ro – primul ziar online din .ro – va prezinta o serie de interviuri cu persoanele implicate direct in Revolutia Internetului in Romania. In cazul in care cunoasteti persoane care au fost implicate in revolutia informatica in Romania, pionieri ai .ro care doresc sa vorbeasca despre primii ani de internet in Romania, trimiteti datele lor de contact la redactie[at]hotnews.ro si HotNews.ro le va contacta pentru a le publica povestile.
Internetul nu ar fi existat fara multe descoperiri mai indepartate, precum telegraful, electricitatea, cablurile submarine, radioul si masinile de decodare din Al Doilea Razboi Mondial. Totusi, o cronologie mai la obiect trebuie sa inceapa cu 1969, anul cand doua computere au comunicat prima data.
- 1969
– La 2 octombrie se petrece primul schimb de date intre doua uriase computere din reteaua militara ARPANET, la University of California. La 29 octombrie se transmit pentru prima oara date intre computere aflate in locuri diferite si anume UCLA si Stanford Research Institute (Menlo Park). Legatura a cazut dupa transmiterea primelor doua litere ale cuvantului “logon.”
- 1970
– ARPANET se extinde si pe coasta de Est a SUA, in statul Massachusets.
- 1971
– Tot in cadrul ARPANET apare primul virus informatic, Creeper. Acesta nu avea nici un efect distructiv, singura lui functie fiind afisarea unui mesaj pe ecranul computerului infectat. Interesant e ca termenul de virus informatic a aparut prima oara un an mai tarziu, in romanul science-fiction “The Terminal Man”, scris de Michael Crichton.
- 1972
– Este trimis primul e-mail, iar Ray Tomlinson alege simbolul @ pentru a se referi la adrese din alte retele.
- 1973
– ARPANET se extinde pe plan international, cu noduri in Marea Britanie si Norvegia.
- 1974
Vint Cerf
Foto: Wikimedia Commons
– Vint Cerf si Bob Kahn dezvolta tehnica de comunicatii denumita TCP, permitand comunicarea intre mai multe retele. Acesta este un pas esential catre crearea internet-ului cum il stim azi.
- 1977
– E-mail-ul se dezvolta, o suta de cercetatori din informatica pot comunica in acest fel.
- 1982
– Se creeaza EUnet (European UNIX Network) care permite comunicarea prin e-mail intre informaticieni din Olanda, Danemarca, Suedia si Marea Britanie.
– Compania PTT (Poste, Téléphone et Télécommunications) lanseaza in Franta pe scara larga serviciul de comunicare Minitel, un precursor important al internetului. Utilizatorii puteau face rezervari “online”, puteau consulta Bursa sau puteau comunica instant cu alti useri.
- 1983 si 1984
– E propus sistemul de nume de domenii si apoi sunt create sufixe precum .com, .gov si .edu
- 1989
– “Viermele” informatic Morris, creat cu intentii inocente, ajunge sa infecteze mii de calculatoare din cauza unei erori.
- 1989
– Quantum Computer Services, numita acum AOL, lanseaza primele servicii pentru posesorii de computere Macintosh si Apple II
- 1990
Tim Berners Lee
Foto: Wikimedia Commons
– Tim Berners-Lee creeaza www-ul (World Wide Web) la CERN. Proiectul a fost crucial pentru explozia internetului, insa fusese intial privit cu neincredere de sefii lui Berners-Lee
– Se lanseaza primele servicii comerciale prin conexiuni dial-up.
– A aparut Archie, considerat ca fiind primul motor de cautare pe internet. Era simplu fata de conceptul de acum si practic indexa arhive FTP.
- 1991
– MP3 devine un standard
– Apare primul webcam care a devenit celebru datorita unei…cafetiere.
- 1992
– La University of Illinois e creat primul browser web, Mosaic, soft care a deschis calea pentru programe simple si eficiente de navigat pe internet.
- 1994
– Creatorul Mosaic, Marc Andreessen, lanseaza impreuna cu cativa colaboratori browserul Netscape care va fi cativa ani cel mai popular.
– Se naste Yahoo!
- 1995
Asa arata Altavista in 1999
Foto: Wikipedia
– Microsoft lanseaza Windows 95 pe care debuteaza si Internet Explorer. Sistemul de operare a fost la acea vreme un pas tehnologic substantial.
– Se deschide Amazon.com
– Apare Altavista care in urmatorii ani avea sa devina cel mai apreciat motor de cautare.
– Tot pe Windows 95 a aparut in premiera chat-ul instant mIRC care avea sa castige o popularitate uriasa inclusiv in internet cafe-urile romanesti.
- 1996
– Internetul poate fi accesat si de pe telefonul mobil. La moda era Nokia 9000 Communicator.
- 1998
– Se infiinteaza Google.
- 1999
– Napster deschide nebunia file-sharing-ului si creeaza numeroase controverse.
- 2000
– Un virus transmis prin e-mail-uri cu titlul “I Love You” se propaga uluitor si infecteaza circa 50 de milioane de computere.
- 2001
– Criza dot-com-urilor face ravagii. Multe companii supraevaluate dau faliment.
– Apare enciclopedia libera Wikipedia.
– Se lanseaza sistemul de operare Windows XP care si acum, la 12 ani, are o cota consistenta de piata (o treime pe plan local, 20% in lume).
- 2003
– Linden Labs creeaza lumea virtuala “Second Life” care a fost foarte populara intre 2006-2008, insa apoi a decazut. Ideea unei astfel de lumi a fost insa una inedita.
- 2004
– E fondata reteaua Facebook
- 2005
– Ia nastere YouTube care acum e vizitat lunar de peste un miliard de oameni.
- 2006
– Numarul celor care folosesc internetul trece de un miliard.
– Lantul de retail TJX e victima unui atac informatic in urma caruia sunt furate detalii despre 94 milioane de clienti, numar fara precedent.
- 2007
Steve Jobs la lansarea primului iPhone
Foto: Captura YouTube
– Apple lanseaza iPhone si face uluitor de popular internetul pe mobil.
– Gmail e disponibil pentru publicul larg, fara restrictii (serviciul a fost lansat in versiune beta inca din 2004, insa accesul era numai pe baza de invitatie)
- 2008
– Atacurile informatice asupra Estoniei dovedesc ca razboiul informatic inter-tari va fi un pericol ce merita luat in seama.
- 2009
– Google lanseaza sistemul de operare Android care acum domina piata smartphone-urilor.
– “Viermele” Conficker duce la crearea unei infrastructuri sigure pentru criminalitatea informatica si permite infractorilor sa instaleze de la distanta soft malware pe computerele infectate.
- 2010
– Apple lanseaza iPad, deschizand era tabletelor si un nou mod de a accesa internetul.
– Viermele informatic Stuxnet arata ca un malware poate fi atat de puternic incat sa destabilizeze sisteme industriale avansate.
- 2012
– Facebook trece de un miliard de useri.
Mai multe despre evenimentele si oamenii care au marcat internetul puteti afla pe Internet Hall of Fame – o istorie a Internetului pe plan mondial.
Citeste si: