Sari direct la conținut

Top 5 mituri despre bursa care pot speria investitorii

Agitatie mare pe bursele lumii, investitorii sunt loviti de o serie de vesti proaste, Foto: Tradeville
Agitatie mare pe bursele lumii, investitorii sunt loviti de o serie de vesti proaste, Foto: Tradeville

​Bursa este doar pentru cei bogati sau Bursa este o loterie cu rezultate imprevizibile. Iata numai doua dintre ideile care pot sa puna pe fuga pe cei interesati de a investi in piata de capital, insa neexperimentati. Scaderea increderii investitorilor din ultimii ani, pe fondul crizei financiare si a controverselor legate de piata de capital, a condus la dezvoltarea acestor perceptii. Cum separam situatiile reale de mituri astfel incat acestea sa nu devina factori determinanti ai reticentei de a investi?

1. Bursa este doar pentru brokeri si oameni bogati

In ultimii ani, tehnologia a avansat enorm, costa tot mai putin, iar informatiile au devenit tot mai transparente. Acum, oricine poate accesa date financiare extrem de rapid si poate tranzactiona in conditii comparabile cu cele care, in urma cu cativa ani, erau accesibile doar fondurilor institutionale. La randul lor, limitele minime ale capitalului de start s-au redus. E adevarat ca investirea unei sume mari iti permite o diversificare a portofoliului. Cu toate astea nu ai nevoie de milioane de lei pentru a investi la bursa.

2. A investi pe bursa este complicat

Accesul la informatii este mai usor decat oricand in istorie. Posibilitatea de a obtine analize si consultanta se deschide enorm. Si, de cele mai multe ori, procesarea unor date ezoterice si preocuparea pentru cele mai mici detalii nu sunt profitabile. Cu sprijinul unor specialisti poti invata usor cum sa investesti, criteriile dupa care iti alegi o actiune sau cum sa gestionezi riscurile. De exemplu, poti participa la unastfel de curs.

3. Bursa este doar o loterie

Pe termen foarte scurt, unele evolutii ale bursei pot fi dificil de explicat. Dar, pe termen mai lung, evolutia bursei depinde de factori fundamentali si tehnici care pot fi identificati de catre investitor. O investitie in actiuni confera un drept de proprietate asupra unei parti a activelor si profitului companiei. Daca mai multi investitori cumpara aceeasi actiune, cotatiile cresc si situatia financiara a companiei devine tot mai buna, generand altora motivatia de a cumpara. Loteria este un joc care tine exclusiv de noroc. Cineva care joaca la loto nu are si nici nu va avea un control asupra rezultatului final.

4. Bursele sunt deja prea sus

Pe parcursul ultimilor cinci ani, multe dintre investitiile la bursa au fost extrem de profitabile. Desigur, performantele trecute nu sunt o garantie pentru viitor. Dar aprecierile din ultimii ani nu inseamna automat ca bursele sunt pe cale sa se prabuseasca. Investitorii trebuie sa ia in considerare care este probabilitatea ca mediul general sa se modifice sever fata de cel din anii precedenti si sa stabileasca modul optim de alocare a portofoliilor.

5. Bursa nu poate creste, performanta economiilor este mediocra

Dupa criza din 2008, atentia investitorilor nu s-a concentrat atat de mult asupra evolutiei economiilor, ci asupra lichiditatii. Nicicand in istorie, conditiile monetare la nivel global nu au fost mai relaxate ca acum. In ultimii cinci ani, cele mai importante banci centrale au tiparit echivalentul a 30 trilioane dolari. Dobanzile s-au prabusit si sunt acum plafonate aproape de zero. Investitorii au fost nevoiti sa caute randamente competitive acolo unde acestea exista inca, in particular pe bursele de actiuni. Aceasta cautare a randamentelor ar trebui sa continue, de vreme ce bancile centrale promit sa suprime dobanzile pentru o perioada supraextinsa de timp. In acelasi timp economiile se stabilizeaza rezonabil fata de abisul din 2008 – 2009.

In ciuda faptului ca sunt foarte populare in randul oamenilor, aceste teorii raman doar mituri.

Investitorii stiu ca unul dintre factorii determinanti ai succesului investitiilor la bursa este puterea de a controla impulsurile temperamentale.

Afla cum se potriveste bursa cu inclinatiile tale naturale pentru a gasi mai usor metodele si strategiile care rezoneaza cel mai bine modului tau de a fi. CLICK AICI!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro