Sari direct la conținut

„Trag non-stop”. Cum și unde avansează trupele rusești care atacă haotic în timpul contraofensivei ucrainene

HotNews.ro
Militarii ruși din Armata acoperă un mortier cu o plasă de camuflaj după ce au tras asupra pozițiilor ucrainene în direcția orașului Svatove, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
Militarii ruși din Armata acoperă un mortier cu o plasă de camuflaj după ce au tras asupra pozițiilor ucrainene în direcția orașului Svatove, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Militarii ucraineni ar dori să preia inițiativa în propria ofensivă, dar deocamdată sunt din nou nevoiți să se apere în nord-estul țării, scrie ziarul american New York Times, citat de serviciul rusesc al BBC.

Armata rusă se află în defensivă în cea mai mare parte a liniei frontului de aproape 1.000 de kilometri care traversează sudul și estul Ucrainei. Trupele lui Putin se bazează în principiu pe superioritatea aeriană și pe milioanele de mine pe care le-au împrăștiat pe vaste intinderi de pământ pentru a opri contraofensiva ucraineană.

Până acum, au reușit să împiedice o pătrundere majoră a armatei ucrainene. Cu toate acestea, în nord-estul Ucrainei, de-a lungul liniei frontului de aproximativ 100 de kilometri din jurul orașelor Kupiansk, Svatove și Kreminna, armata lui Putin încearcă să avanseze folosind drone, artilerie grea și o serie de atacuri la sol.

„În unele zile trag non-stop”, a declarat un ofițer militar ucrainean pentru NYT.

Seamănă cu luptele de la Bahmut

În această zonă au loc lupte intense de aproape un an, dar au dus doar la schimbări minore ale pozițiilor de pe linia frontului, potrivit publicației americane.

Potrivit oficialilor militari ucraineni care au vorbit cu jurnaliștii de la NYT, tacticile Rusiei în zonă amintesc de luptele din Bahmut: rușii încearcă să obțină câștiguri mici aruncând în luptă un număr mare de militari și arme.

Înainte de asalt, militarii ruși bombardează pozițiile ucrainene cu rachete și mortiere, în încercarea de a distruge adăposturile și de a-i ataca pe cei care supraviețuiesc. După aceea, echipele de asalt formate din 10-12 oameni, care nu sunt militari profesioniști, trec la atac.

În spatele lor se află luptători ceceni care nu lasă primele rânduri să se retragă. Și apoi militarii profesioniști trec la atac.

Atacuri mai degrabă haotice

Din fericire, potrivit soldaților ucraineni, rușii nu cunosc suficient de bine zona, iar atacurile sunt mai degrabă haotice decât coordonate.

În ultimele zile, armata rusă a revendicat un mic avans în zona de la Kupiansk la Kreminna, iar Kievul a trimis unități experimentate pentru a întări pozițiile din zonă.

Serviciile de informații militare britanice au declarat că „reluarea activității” în nord-est subliniază importanța regiunii pentru Kremlin, având în vedere că vine în același timp în care Rusia se confruntă cu o „presiune semnificativă” în sud.

Armata rusă vrea ajungă la râul Oskol, care curge prin Kupiansk, la aproximativ 80 de km nord-vest de Kreminna, pentru a crea o zonă tampon în jurul regiunii Lugansk. În mod similar, la aproximativ 100 de kilometri spre sud, aceștia au încercat în mod repetat să avanseze spre Lîman, pe care Ucraina l-a recucerit în octombrie, în încercarea de a obține un punct strategic pentru continuarea progresului în regiunea Donețk.

Pe de altă parte, dacă ucrainenii reușesc să își mențină pozițiile și, în cele din urmă, să avanseze spre Kreminna, ei ar putea tăia o linie de aprovizionare rusă critică și ar putea încerca să ocolească Bahmut din spate, a explicat NYT.

Urmărește ultimele evoluții din a 518-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro