Sari direct la conținut

Traian Basescu catre un parlamentar rus: Va rog sa notati ca Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state

HotNews.ro
Traian Basescu, la APCE, Foto: Agerpres
Traian Basescu, la APCE, Foto: Agerpres

„Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state”, a raspuns joi Traian Basescu la intrebarea adresata de un parlamentar rus, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Dupa ce parlamentarul rus Iuri Solonin a spus „Inteleg ca viata politica romaneasca intentioneaza anexarea (Moldovei – n.red.) pentru ca Romania sa devina mai mare”, Traian Basescu a ris si a respins aceasta ipoteza, vehiculata de altfel intens in presa rusa a ultimilor ani.

In aceeasi sesiune de intrebari, Basescu a raspuns interpelarii unui parlamentar din Republica Moldova, spunind ca „Obiectivul Romaniei e ca Moldova sa devina, atunci cand va fi gata, un stat membru al UE. Iar ca obiectiv tactic avem o prioritate in a convinge partenerii din UE sa priveasca la procesul de integrare al Moldovei simultan cu integrarea tarilor din Balcanii de vest”.

„Cred ca este o batalie politica pe care trebuie sa o ducem impreuna. Atentia pe care UE a dat-o procesului de alegeri de curand incheiat in Moldova e o proba ca momentul in care RM va fi considerata un stat candidat nu e foarte departe. Conditia esentiala e ca guvernul proaspat instalat sa aiba linistea necesara continuarii reformelor pe care le-a dezvoltat atat de spectaculos in 2009 si 2010”.

Traaian Basescu a participat luni la sesiunea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, unde a sustinut un discurs axat pe problematica respectarii drepturilor minoritatilor, dupa care a urmat o sesiune de intrebari si raspunsuri.

„Vom intreprinde demersuri in vederea recunoasterii statutului de minoritate romaneasca pentru aromani, vlahi, istroromani si meglenoromani”, a spus Traian Basescu, in fata APCE.

Reprezentantul grupul Partidului popular european EPP s-a interesat care este politica pe termen lung a Romaniei in ceea ce priveste acordarea cetateniei pentru cetatenii Republicii Moldova.

„Romania are o abordare de principiu in ce priveste cetatenia. Fondul legii e sa dea dreptul cetatenilor si rudelor directe care si-au pierdut abuziv cetatenia sa si-o redobandeasca. In mod egal raspundem acestor exigente atat cetatenilor din Moldova cat si din SUA, Franta, Germania sau orice tara a lumii”, a raspuns Traian Basescu.

El a precizat ca Legea nu a fost destinata cetatenilor din Moldova, ci celor care si-au pierdut abuziv cetatenia. In total, in perioada 1990 – 2010 Roimania a acordat 170.000 de cetatenii redobandite.

Reprezentatul Grupului Socialist l-a intrebat pe Basescu cum raspunde acuzatiilor ca a minimalizat rolul parlamentului, a incalcat independenta justitiei si a refuzat dialogul cu opozitia.

Traian Basescu l-a intrebat in acel moment pe parlamentarul APCE: „Sunteti un parlamentar socialist, imi permiteti sa intreb? Nu intreb de tara, intreb de partid”.

„Puteti verifica, si aveti o proba si azi, ca parlamentarii socialisti, partidele din opozitie nu raspund invitatiilor la dialog”, a afirmat presedintele, facand referire ca parlamentarii PSD nu au participat la sesiunea de intrebari.

„Azi aveti o proba, partidele de opozitie din Romania nu se afla in sala. Am inteles ca a fost initiativa lor iar motivatia publica a fost ca ieri a fost arestat un membru marcant al opozitiei, suspectat de fraude”, a comentat Basescu.

„Cred ca colegii dvs de familie politica v-au dezinformat si v-au pus intr-o situatie delicata pentru ca ei nu vor nicio discutie cu presedintele. Daca in tara poate fi acceptata pozitia ca un joc al opozitiei externalizarea unei probleme pe care o au nu cred ca le face cinste”.

„Romania niciodata nu a avut pretentii teritoriale la Republica Moldova sau la alt stat”

Grigore Petrenco, din Republica Moldova, l-a intrebat pe Traian Basescu daca atitudinea Romaniei de a nu recunoaste granitele Republicii Moldova nu constituie o provocare pentru stabilitatea europeana si pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Traian Basescu i-a reamintit parlamentarului comunist din Moldova ca, prin Tratatul de la Paris din 1947, s-a stabilit actuala frontiera a Republicii Moldova, la vremea aceea fiind frontiera a URSS.

  • „Romania nu a dus niciodata vreo actiune de nerecunoastere a frontierei URSS sau a actualei frontiere.
  • Mai mult, in 1991 Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent dar nu a pregetat niciodata sa vorbeasca de nevoia de restabilire a integritatii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene
  • Romania nu face parte din formatul 5+2, e o responsabilitate majora a tarilor si institutiilor care fac parte din format sa rezolve problemele de integritate teritoriala ale Moldovei
  • Romania e tara care ori de cate ori are ocazia cere respectarea integritatii teritoriale a acestei tari si niciodata nu a avut pretentii teritoriale la Republica Moldova sau la alt stat
  • Romania, in  dorinta de a da satisfactie celor care puneau sub semnul intrebarii intentiile Romaniei, nu doar ca recunoaste deciziile de la Paris, dar aditional a mai semnat un tratat de frontiera
  • Mai  mult de atat ce credeti ca ar putea face un stat suveran si independent?

Daca parlamentarii francezi s-au interesat in principal de problematica spatiului Schengen si a minoritatii roma, cei in Ungaria au abordat redesenarea regiunilor de dezvoltare si Tinutul Secuiesc.

Ferenc Kalmar l-a intrebat pe Traian Basescu cand va redesena Romania aceste regiuni si daca vor fi luat in calcul si criterii etnice sau culturale.

Seful statului roman a precizat ca autoritatile de la Bucuresti nu „imbratiseaza teoria autonomiei pe criterii etnice”: „In schimb, dupa cum ati observat, am trecut la un proces generalizat de crestere a autonomiei locale”.

„Nu numai etnicii maghiari au nevoie de autonomie. De ce comunitatile de romani ar avea nevoie de mai putina autonomie in a-si stabili nevoile?”, l-a intrebat Basescu pe reprezentantul Ungariei.

Tamas Claudiu Nagy s-a referit la referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc si la chestionat pe Basescu cand va incepe sa negocieze cu reprezentantii acestui tinut.

„Ne-am dori mult ca romanii cetateni ai statului dvs sa aiba drepturile pe care le au cetatenii romani de etnie maghiara din Romania. Suntem convinsi ca dvs personal veti fi un promotor al acestei idei”, a comentat Basescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro