Sari direct la conținut

Traian Basescu: "Romania nu sustine in acest moment o solutie militara in Libia. NATO isi poate asuma instituirea no fly zone in Libia, nu UE"

HotNews.ro

Traian Basescu a declarat vineri, dupa intilnirea cu sefii de stat si de guvern din UE, ca „Romania nu sustine in acest moment o solutie militara in Libia. Romania e total impotriva asumarii de catre UE a initierii si realizarii unei zone in care sa nu se zboare – no fly zone – lucru pe care l-am sustinut si in Consiliu. O astfel de misiune si-o poate asuma NATO, si nu UE”. Basescu a mai spus ca Romania a fost impotriva recunoasterii Consiliului National din Libia (fortele anti-Gaddafi). Reamintim ca pina acum, dintre membrii UE, doar Franta a recunoscut acest Consiliu.

„In ceea ce priveste solutiile pentru Libia, acestea trebuie sa fie legale, deci daca cineva se gandeste la o interventie militara, ea trebuie sa aiba acoperire legala, trebuie sa fie probat ca e necesara si trebuie sustinuta de statele arabe”, a mai spus Basescu.

Pozitia Romaniei in ceea ce priveste o posibila interventie militara in Libia este similara cu cea a Germaniei si total opusa pozitiei sustinute de Franta si Marea Britanie (vezi aici un articol despre discordia din UE in privinta interventiei militare in Libia).

Alte declaratii ale presedintelui Basescu:

  • A fost o reuniune extraordinara dedicata situatiei din nordul Africii si din Orientul Mijlociu cu o atentie deosebita dedicata Libiei.
  • Consiliul a confirmat angajamentul de sustinere a proceselor democratice din Egipt, Tunisia, Libia si a salutat declaratia regelui Marocului de ieri.
  • Consiliul a hotarat ca in problema vecinatatii sudice – nordul Africii, Orientul Mijlociu – sa aiba o stransa colaborare cu SUA.
  • Prioritatile sunt legate in primul rand de ajutor umanitar si de incetarea violentelor din Libia.
  • O problema deosebita dincolo de ajutorul umanitar e problema refugiatilor care nu necesita doar ajutor umanitar ci si solutii.
  • In Tunisia si Egipt sunt deja sute de mii de libieni care exercita o presiune extraordinara pe frontiera sudica a UE.
  • As atentiona asupra unui lucru care nu e legat neaparat de consiliul european de azi, si anume acela ca situatia din nordul Africii arata ca pentru securitatea energetica a UE e vitala dezvoltarea rapida a coridorului sudic de aprovizionare cu energie: Nabucco, AGRI si PEOP.
  • Acest subiect il voi aborda la urmatorul consiliu, peste zece zile.
  • In ceea ce priveste solutiile pentru Libia, acestea trebuie sa fie legale, deci daca cineva se gandeste la o interventie militara, ea trebuie sa aiba acoperire legala, trebuie sa fie probat ca e necesara si trebuie sustinuta de statele arabe.
  • Romania e total impotriva asumarii de catre UE a initierii si realizarii unei zone in care sa nu se zboare – no fly zone – lucru pe care l-am sustinut si in Consiliu. O astfel de misiune si-o poate asuma NATO, si nu UE.
  • Consideram ca poate fi o eroare politica majora, o eventuala instituire a „no fly zone” nu poate fi facuta decat in conditiile enuntate si ieri de NATO si in mod categoric una din componentele esentiale, daca va exista acoperirea legala, o decizie a Consiliului de securitate, daca va exista necesitatea unei interventii, o conditie esentiala e ca o eventuala instituire a „no fly zone” sa se faca cu participarea statelor arabe sau a unor state arabe si cu sustinerea Ligii Arabe si a Uniunii statelor din Africa, a tarilor Golfului.
  • Romania a fost impotriva recunoasterii Consiliului National din Libia. E o prima structura a opozitiei, dar am considerat ca rangul maxim pe care il poate avea acest consiliu e acela de interlocutor.
  • In fruntea acestui Consiliu se afla ministrul justitiei al lui Gaddafi, deci cat de credibila poate fi aceasta structura?
  • Am respins categoric posibilitatea ca in decizia Consiliului European sa fie un suport pentru „no fly zone” pentru ca ar presupune o interventie militara.
  • Problema datoriei Libiei catre Romania: E o datorie pe care Romania o va solicita in continuu, pana cand vom gasi o rezolvare democratica. Vom continua si dupa ce se linistesc apele.
  • Intrebat daca Romania ar putea primi refugiati din Libia, Basescu a spus: „Cred ca e in primul rand o problema a statelor Schengen. Noi avem refugiati prin ONU. Suntem prima tara a UE care a creat cadrul institutional si mecanismul fizic de primire a refugiatilor. Acest centru e la Timisoara. Prin ONU putem discuta orice. Am avut o activitate de pionierat in interiorul UE in acest sens”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro