Sari direct la conținut

Trump vrea să știe sursele avertizorului de integritate. „Pe vremuri, cu spionii se trata altfel” (New York Times)

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Captura YouTube
Donald Trump, Foto: Captura YouTube

Președintele american Donald Trump le-a spus celor din staff-ul misiunii diplomatice a SUA la ONU că vrea să știe cine i-a furnizat informații acelui avertizor de integritate cu privire la conținutul convorbirii sale telefonice cu președintele ucrainean, comparând sursele cu spionii, a relatat joi New York Times, potrivit Reuters.

Donald Trump a afirmat că oricine a furnizat informațiile cu privire la convorbirea sa telefonică este „aproape un spion” și că „pe vremuri” cu spionii se trata altfel, a mai relatat New York Times, citând o persoană la curent cu comentariile președintelui american.

Cotidianul New York Times a mai scris joi că avertizorul de integritate care a semnalat controversata discuţie telefonică dintre Donald Trump şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, aparţine CIA, una dintre agenţiile americane de informaţii, şi era repartizat la Casa Albă.

Potrivit publicaţiei, care se bazează pe trei surse care-i cunosc identitatea, este vorba despre un bărbat care între timp s-a întors în cadrul Central Intelligence Agency (CIA).

Plângerea acestuia, care datează din 12 august şi al cărei conţinut a fost făcut public joi, sugerează în principal că are o pregătire de analist, cunoaşte în detaliu politica Statelor Unite pentru Europa şi că are o „bună înţelegere” a politicii din Ucraina, a adăugat NYT.

Agentul serviciilor secrete americane a subliniat, de asemenea, că nu a fost martor direct la discuţia telefonică şi că a fost pus la curent în cadrul „relaţiilor regulate inter-agenţii”.

Transcriptul discuţiei telefonice dintre Trump şi Zelenski din 25 iulie a fost dat publicităţii ca urmare a scandalului declanşat în SUA în urma acuzaţiilor că Trump l-ar fi îndemnat pe preşedintele ucrainean ca autorităţile de la Kiev să-l investigheze pe fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, posibilul său rival la prezidenţialele de anul viitor.

În urma scandalului declanşat în SUA de acest caz, democraţii, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, au anunţat marţi lansarea unei anchete oficiale în vederea punerii sub acuzare a preşedintelui, care poate duce la destituirea acestuia (impeachment).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro