Ucraina se muta in paradisuri fiscale
In prima jumatatea lui septembrie 2010, un grup de peste douazeci de persoane a intrat in cladirea Paladium City, un turn de otel si sticla situat nu departe de centrul orasului Kiev. Imbracati ca niste oameni de afaceri, grupul parea o procesiune de contabili sau directori . Au urcat la un birou de la etajul opt, intr-unul din cele cateva spatii ocupate in cladire. Un angajat al firmei i-a intampinat, a incasat 140USD si i-a condus intr-o sala care s-a umplut imediat.
Apoi, o femeie eleganta, la vreo 30 de ani, sigura pe ea, s-a adresat grupului.
“Cati dintre cei de aici au deja o companie offshore?” a intrebat Ivanna Pylypiuk, managing partner la International Consulting Group (ICG).
Nici un raspuns.
“Nu vreti sa recunoasteti”, a zambit Pylypiuk
Pylypiuk a fost prima dintr-un sir de vorbitori care au explicat timp de cateva ore cum se infiinteaza o companie offshore – instrument des folosit pentru a evita plata impozitelor si pentru a ascunde averi.
La sesiunea de pregatire intitulata “Mecanismele Offshore in Afaceri: tot ceea ce trebuie sa stiti cand lucrati cu firme offshore – sfaturi practice,” a participat si un reporter OCCRP. Intalnirea a fost prezentata drept un seminar menit a-i invata pe participanti cum sa plateasca cat mai putine taxe si cum sa isi ascunda banii si averile in paradisuri fiscale. Intalniri de felul acesta au loc frecvent atat in Kiev dar si in alte orase mari din Ucraina.
Potrivit informatiilor din mapa de prezentare, seminarul a fost organizat in colaborare de firmele ICG, Tax Consulting UK, si Aurora Consulting. Daca ne luam dupa numarul de participanti si dupa faptul ca sunt mai multe manifestari de acest gen, rezulta ca ele trezesc interesul oamenilor de afaceri. In Ucraina taxele nu sunt mari, dar sunt foarte complicate. Un raport al Bancii Mondiale din 2010 claseaza Ucraina pe locul al treilea intr-un top al tarilor avand cel mai complicat sistem de taxe, dupa Venezuela si Belarus.
Seminarul la care a participat reporterul s-a desfasurat fara prea multa interactiune intre participanti. Cu cateva exceptii, intrebarile au fost scrise pe formulare si inmanate vorbitorilor fara identificarea autorului din audienta.
Pylypiuk a subliniat ca, dupa seminar, participantii pot achizitiona oricare dintre mecanismele offshore prezentate de ea si colegii sai. “Fiecare dintre dvs. are dreptul la o consultatie individuala gratuita,” informeaza Pylypiuk un public captivat.
Citeste restul episoadelor din investigatia OCCRP:
ORGANIZED CRIME, INC. Bine ati venit in Industria Serviciilor pentru Crima Organizata
INCOGNITO: Kiss, “maestrul offshore”
VIDEO / FOTOGALERIE Kiss, in spatele gratiilor
INFOGRAFIC Reteaua Kiss-Taylor: Arhiva cu secrete de pe Queen Street
Manualul “oamenilor invizibili”
Accesul la informatii, “pericol extrem” in Seychelles
PKK si politicieni romani sub cupola offshore
Delaware, paradisul fiscal din Statele Unite
Invata cum sa te ascunzi
Structuri de anonimizare
Foto: International Consulting Group
Seminarul i-a invatat pe cei prezenti tainele mecanismelor offshore, evitand insa, cu mare atentie, orice discutie despre aspectul legal al problemei. Pylypiuk si colegii sai au oferit sfaturi utile celor implicati in operatiuni de export-import, sfaturi menite a-i ajuta sa castige cat mai mult eludand taxele. Companiile offshore sunt foarte utile pentru cei bogati, in special pentru cei care au yachturi si alte bunuri de pret, au spus organizatorii. “Feriti-va de instabilitatea politica si de taxa pentru produsele de lux din noul cod fiscal,” le-a zis Pylypiuk participantilor.
Vorbitorii le-au recomandat ucrainienilor sa-si deschida companii in locuri exotice, precum Belize, Panama sau Seychelles, pe care sa le combine cu firme-paravan din Marea Brinatie, Cipru sau Olanda.
La un moment dat, o doamna intre doua varste din randul din fata o intrerupe pe Pylypiuk pentru a afla cum poate sa-si mute banii din Ucraina in contul companiei sale offshore.
Pylypiuk pare amuzata de intrebare. “Compania offshore poate accepta orice suma de bani – transferati din contul unei companii din Ucraina, din contul altei companii offshore sau chiar dintr-o servieta cu bani, pentru ca o companie offshore nu trebuie sa dea nici un fel de socoteala. Exista o multime de mecanisme, dar nu va pot da detaliile decat indidividual, pentru ca tranzactiile cu bani lichizi pot constitui un delict,” a replicat ea.
Nu s-a intrat in detalii, iar participantilor li s-a promis asistenta ulterior, in cadrul sesiunilor individuale, dar au fost asigurati ca, printr-un procedeu “simplu ca buna ziua, banii sunt transferati in contul dvs, offshore”. “Conteaza in primul rand sa aveti banii, restul este simplu,” spune Pyplypiuk.
Intrebarile participantilor au vizat direct problema evaziunii fiscale.
“Daca am un lant de supermarketuri, care este cea mai buna modalitate de a importa legume?” a intrebat un alt participant. Raspunsul, desenat pe tabla, reprezinta schema clasica de tip offshore. O companie din UE actioneaza ca firma-paravan pentru companii offshore care au legaturi cu un depozit din Polonia, folosit ca sursa de import.
“Intr-o firma offshore toate urmele si legaturile dispar. Doar Interpolul are acces, la cerere, la o companie offshore si, in acest caz, dvs veti fi cei care veti raspunde cererii lor,” – spune Viktoria Boyko, de la Tax Consulting UK/Aurora Consulting.
In timpul pauzei de pranz, trainerii fac cunostinta cu participantii si converseaza relaxati la o cafea. Foarte repede, conversatia trece la lucruri concrete. Un trainer intreaba un participant ce suma de bani lichizi trebuie sa transfere si ii promite ajutor.
Statistici Export offshore
Foto: State Tax Administration of Ukraine
Reporterul OCCRP a stat de vorba cu Irina Nesterenko, avocat al firmei ICG. A intrebat-o cum se poate evita plata taxelor in cazul unui contract de consultanta cu o companie din SUA. “Este posibil”, a replicat Nesterenko, dar a adaugat ca un astfel de mecanism este dificil si scump.
Transparenta afacerilor offshore
Seminariile par sa mearga bine. Potrivit datelor oferite de Administratia Fiscala de Stat a Ucrainei, activitatea offshore este in crestere. In prima jumatate a anului 2010, exportul prin companii offshore a ajuns la 1,6 miliarde de dolari, inregistrand o crestere cu 54% . Insulele Virgine reprezinta cea mai populara destinatie offshore, potrivit autoritatilor fiscale. Aici se inregistreaza 73% din comertul offshore si 3.3% din comertul tarii.
Iaroslav Lomakin este fondatorul firmei moscovite de consultanta Honest & Bright si fost director al sucursalei de la Kiev a firmei Tax Consulting UK, inregistrata in Marea Britanie, co-sponsor al conferintei. El remarca cresterea activitatii sectorului offshore atat in Ucraina, cat si in Rusia.
“Nu stiu nici o afacere serioasa in Ucraina care sa se deruleze transparent si fara sa utilizeze companii din afara tarii,” spune Lomakin.
Statistica Ucraina
Foto: State Statistics Committee
Aceasta descriere a climatului de afaceri pe care o face Lomakin este bine ilustrata de statistici. Potrivit Comitetului de Stat pentru Statistica, cu peste 9 miliarde de USD, reprezentand 22,5% din totalul investitiilor, Ciprul este principalul investitor in Ucraina. Si mai interesant, Ciprul este principalul beneficiar al investitiilor straine ale Ucrainei. Companiile locale au investiti 6,3 miliarde de dolari in aceasta insula, ceea ce inseamna peste 93% din investitia ucraineana in strainatate.
In conditiile unor taxe ridicate, cu un climat de afaceri corupt, doar elita politica poate crea un mediu de afaceri favorabil pentru companii, adauga Lomakin. Toti ceilalti trebuie sa se foloseasca de companiile offshore.
Industria servicilor offshore este beneficiara acestei cresteri; ea a devenit atat de sofisticata incat se poate adapta cu usurinta la orice incercare a legiuitorului de a stopa plata unor taxe mai mici si a elimina mecanismele de evaziune fiscala. Lomakin apreciaza ca o companie specializata in vanzarea de servicii offshore poate castiga intre 2 si 10 milioane de USD anual. In acelasi timp, Lomakin se indoieste ca autoritatile pot sau vor sa ia masuri.
“In cel mai rau caz, daca vin la o astfel de companie si va “tortureaza” ca sa afle cine a cumparat o anumita companie offshore, tot ce pot afla este numele unui avocat sau al altui intermediar,” spune Lomakin. In plus, oficialii corupti se folosesc adesea de acealeasi mecanisme pentru a scoate din tara propriile venituri ilicite.
“Doar n-o sa-si taie craca de sub picioare,”, rade el.
Reporterul OCCRP a vorbit cu Pylypiuk la cateva luni dupa seminar. Ea a declarat ca firma ei nu face nimic ilegal, si ca doar le ofera clientilor instrumente. Cum le folosesc, depinde de clienti. In ceea ce priveste legalitatea instrumentelor recomandate, Pylypiuk afirma ca autoritatile au cunostinta de cele mai multe mecanisme prezentate, asa ca nu exista nici o garantie ca ele vor functiona intotdeauna.
Pylypiuk a mai spus ca nu e vina lor daca firmele pe care ei le infiinteaza sunt folosite pentru activitati ilicite.
“Noi doar vindem instrumente clientilor nostri. Daca ei vor juca corect sau le vor folosi in scopuri ilegale, este problema lor. Noi nu stim si nu vrem sa stim asa ceva,” a spus ea.
Pylypiuk a negat, de asemena, ca firma ei si-ar ajuta clientii sa scoata din tara bani lichizi.
Lomakin, fost top manager la Tax Consultin UK, co-organizator al seminarului, sustine acelasi lucru. “A scoate bani lichizi este un delict. Stau departe de asemenea clienti, sunt periculosi. Exista un million de minunate modalitati legale de a scoate un million din tara,” spune el.
Atat Aurora Consulting, cat si Tax Consulting UK au legaturi cu Dmitro Cerniavski, un controversat om de afaceri ucraineano-rus si fost oficial al statului.
Nascut la Donetk, Cerniavski, 39 de ani, este presedintele consiliului de administratie la Aurora. Potrivit informatiilor de pe site-ul official al guvernului ucrainean, compania ruseasca Aurora Capital a fost inregistrata drept companie-fiica a firmei Danish Holding Aurora Investment. Incepand cu 2003, Cerniavski a fost vice-presedinte pentru Europa de Est al companiei Tax Consulting Ltd cu sediul la Londra.
O baza de date a companiilor ucrainene din 2008 arata ca sediul din Ucraina al firmei Tax Consulting UK este inregistrat la Kiev, pe strada Shota Rustaveli, nr.24, apartamentul 19, in timp ce Aurora Consulting este amplasata la apartamentul 17 al aceleiasi cladiri. Ambele companii au acelasi numar de telefon.
In octombrie 2008, Cerniavski a fost numit director interimar al stadionului de fotbal din Kiev, aflat in plin process de reconstructie, a carui valoare este estimata la 500 milioane de USD, din fonduri de stat, la momentul finalizarii. Stadionul va gazdui finala campionatului European din 2012. Aparuta pe un site guvernamental, stirea numirii lui Cerniavski elogia experienta si abilitatile lui manageriale corporatiste, mentionand implicarea lui in activitatea firmei Tax Consulting UK.
Dar in mai 2010, Cerniavski a fost retinut sub acuzatia de delapidare a fondurilor de stat. Potrivit ziarului Delo, Serviciul de Securitate al Ucrainei si procurorul general au banuit ca Cerniavski a acordat un contract de 549 000 hrivne (70 000USD) pentru servicii de consultanta deja livrate si platite. Anterior, comisa parlamentara pentru investigarea operatiunilor de reconstructie a stadionului olimpic, stabilise ca, prin operatiunile de schimb valutar din perioada manageriatului lui Cerniavski, statul fusese pagubit cu 4,3 milioane de hrivne (543000 USD)
Si totusi, Cerniavski nu a fost retinut decat pentru scurt timp. Nu s-au inregistrat acuzatii. In iulie, s-a casatorit cu Ecaterina Bogoliubova, fiica lui Ghenadi Bogoliubov, al treilea bogatas al Ucrainei, a carui avere esti estimata la 6.3 miliarde de USD, de catre revista Korrespondent. Ceremonia a avut loc la Viena, iar cuplul locuieste, se pare, la Londra.