Ultimul minut al lunii iunie va avea 61 de secunde. Niciun tir de racheta nu este prevazut in aceasta zi
Ultimul minut din luna iunie 2012 va avea 61 de secunde. O modalitate de a permite timpului universal definit de ceasurile atomice sa compenseze avansul fata de ritmul de rotatie al Pamantului, mult mai neregulat, scrie AFP.
In „timp universal coordonat” (UTC), denumit uneori eronat si GMT, trecerea dintre ziua de 30 iunie spre cea de 1 iulie se va face nu la ora obisnuita 23,59 si 59 de secunde, ci la ora 23,59 si 60 de secunde.
Inainte de 1972, „timpul era dat de astronomie. Asta inseamna ca, pentru a cunoaste ora, se folosea pozitia unui astru, Soarele sau alte obiecte celeste” in raport cu Terra, explica Noel Dimarcq, director al laboratorului Syrte al Observatorului din Paris.
„Astazi, timpul este construit, definit si masurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sunt infinit mai stabile in raport cu timpul astronomic. Aceasta ne permite sa fim sigur ca toata lumea de pe Pamant are aceeasi ora”, a adaugat acesta.
Ceasurile folosite pentru a defini Timpul Atomic International (TAI) masoara de fapt modificarile interne care intervin in atomii de cesiu si care permit „descompunerea unei secunde in aproape 10 miliarde de mici gradatii”. O astfel de precizie nu inregistreaza decat „o secunda deriva la fiecare 300 de milioane de ani”, a subliniat Dimarcq.
Daca TAI este „o scala de timp continua”, timpul dat de „ceasul Pamantului” este mult mai putin uniform. Rotatia planetei noastre este supusa la numerosi factori aleatori, in special mareele legate de efectul Lunii, variatiile vanturilor etc. Astfel, o rotatie a Pamantului in jurul axului in luna august este mai scurta cu una pana la doua milisecunde decat o rotatie facuta in februarie.
„Timpul dat de orientarea Pamantului sfarseste prin a fi diferit de timpul atomic. Si pentru a evita ca distanta intre cele doua sa devina prea mare, comunitatea internationala, in special Serviciul international de rotatie terestra si de sisteme de referinta (IERS), al carui centru este Syrte, decide sa adauge o secunda la UTC”, explica Noel Dimarcq.
De fiecare data cand acest ecart se apropie de 0,9 secunde, IERS intra in actiune si anunta faimoasa „secunda intercalata”, doar in data de 31 decembrie sau 30 iunie.
Dar un astfel de eveniment este prin definitie la fel de neregulat ca si rotatia Terrei. Ultima oara cand s-a efectuat aceasta operatiune a fost in 31 decembrie 2008 iar momentul de 30 iunie 2012 va fi a 25-a secunda adaugata timpului universal de la instaurarea acestui sistem.
Pentru marea majoritate a oamenilor, acest eveniment nu va avea nicio repercusiune.
In schimb, sistemele de inalta precizie, precum satelitii sau anumite retele informatice, vor trebui sa tina cont de acest eveniment pentru a nu provoca un decalaj potential catastrofic. Acesta este si motivul pentru care niciun tir de racheta nu este programat in aceasta zi, in conditiile in care un decalaj atat de mic poate da peste cap toate calculele.
Considerand ca aceasta secunda intercalata este o sursa de perturbatii si de erori, o serie de tari si de industrii cer abolirea ei si luarea in considerare doar a timpului atomic.
Acesta este cazul sistemului de geo-locatie al satelitilor americani GPS care, spre deosebire de omologul sau rusesc Glonass, nu utilizeaza secunde intercalate din 1980.
Dar GPS adauga secundele lipsa in raport cu UTC in semnalul pe care il trimite la sol, noteaza Noel Dimarcq, deoarece „exita doua modalitati de a face corectia, inainte sau dupa”.