Sari direct la conținut

Un nou episod cu acuzații și ironii în conflictul Rafila-Arafat: "Probabil va fi primul om care o să calce pe Marte" / Ciucă intervine: Vă pot spune cu certitudine că SMURD funcţionează foarte bine

HotNews.ro
Raed Arafat si Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Raed Arafat si Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

Premierul Nicolae Ciucă intervine în disputa dintre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spunând, joi seară, că SMURD, coordonat de DSU, „funcţionează foarte bine” și că nu vede motivul pentru care ar trebui trecut în subordinea altei instituţii. Tot joi seară, DSU i-a cerut lui Rafila „să recunoască poziția importantă pe care pompierii și-au câștigat-o prin eforturi și sacrificiu în structura sistemului integrat și rolul acestora în salvarea de vieți”. Aceasta, după ce ministrul Sănătății a criticat că pompierii tratează pacienții, spunând ironic că juriștii pot să coordoneze activitatea de urgență la Ministerului Sănătății, iar „Raed Arafat va fi primul om care va ajunge pe Marte”.

Întrebat joi seară despre divergenţele dintre ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, premierul Nicolae Ciucă a evitat să comenteze. Chestionat dacă, în opinia sa, SMURD ar trebui trecut din subordinea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cea a Ministerul Sănătăţii, așa cum vrea Alexandru Rafila, Ciucă a spus că ceva care funcţionează nu trebuie transferat în altă parte.

  • ”Serviciul SMURD este unul care funcţionează şi am văzut cu toţii care este eficienţa intervenţiilor acestor echipaje.
  • Ca atare, atunci când ceva funcţionează, cred că nu se cade să intervenim şi să-l transferăm sau să-l facem în aşa fel încât el să nu mai fie la fel de eficient.
  • Nu ştiu ce a declarat domnul ministru Rafila, pentru că nu am primit această informaţie, dar eu vă pot spune cu certitudine că serviciul SMURD funcţionează foarte bine şi le mulţumesc pentru modul în care acţionează”, a declarat Ciucă.

El a fost întrebat și despre ultimele atacuri ale ministrului Sănătății la adresa DSU și a lui Raed Arafat.

Rafila, despre Arafat: „Probabil va fi primul om care o să calce pe Marte”

După ce a criticat faptul că pompierii tratează pacienții, referindu-se la activitatea SMURD, Alexandru Rafila a spus ironic că juriștii pot să coordoneze activitatea de urgență la Ministerului Sănătății, unde există un compartiment de urgență.

Despre Raed Arafat, Rafila a spus că va fi primul om care va ajunge pe Marte, provocând râsete la întâlnirea cu managerii de ambulanță și liderii de sindicat unde a fost făcută declarația obținută de Digi24.

  • „E greu să angajezi medici în zona aceasta, e foarte greu să angajezi. Important e să găsim, totuși, niște persoane, care nu trebuie să fie neapărat medici.
  • Dacă înțeleg legislația și specificul activității de medicină de urgență, cred că e important, pentru că dacă pacienții sunt tratați de pompieri, cred că și juriștii pot să gestioneze activitatea, organizarea activității medicinei de urgență, împreună cu noi, pentru că suntem câteva persoane acolo care știm despre ce e vorba.
  • Îi convine (n.r. lui Raed Arafat) acea poziție unde integrează NATO, Ambulanța, dezastrele.
  • În curând o să fie și NASA și probabil primul om care o să calce pe Marte…”, a spus Rafila.

DSU: Suntem profund dezamăgiți față de această abordare pe care Ministerul Sănătății insistă să o evidențieze față de un partener

Departamentul pentru Situații de Urgență a reacționat joi seară printr-un comunicat de presă în care spune că „este regretabil faptul că din nou asistăm la ironii și afirmații adresate personalului din cadrul unor componente ale sistemului integrat, cu responsabilități clare în acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență”.

Instituția condusă de Raed Arafat mai spune că stitudinea ironică, lipsită de etică adresată în mod repetat pompierilor „creează o falie între diferite categorii de personal, care până acum și-au îndeplinit cu profesionalism misiunea de salvator și care au colaborat și continuă să își exercite misiunea salvării împreună, în mod integrat, colaborând între ei pe teren și în cadrul dispeceratelor integrate”.

Redăm integral reacția DSU, în urma noilor critici aduse de Alexandru Rafila:

  • „Este regretabil faptul că din nou asistăm la ironii și afirmații adresate personalului din cadrul unor componente ale sistemului integrat, cu responsabilități clare în acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență.
  • Pompierii reprezintă una dintre componentele extrem de importante ale acestui sistem, care fie participă la acordarea asistenței medicale de urgență, aceștia făcând parte din echipele de terapie intensivă mobilă alături de medicii și asistenții medicali din cadrul unităților de primiri urgențe, fie acordă primul ajutor calificat ca membri ai echipajelor de prim ajutor SMURD, sau ca personal de intervenție în echipaje de descarcerare sau în alte echipaje care au menirea de a salva viețile celor aflați în pericol, indiferent de natura situației de urgență care afectează comunitățile.
  • Departamentul pentru Situații de Urgență consideră toți participanții în misiunile coordonate de acesta, în prespital sau la nivelul unităților de primiri urgențe, că fiind indispensabili, indiferent de nivelul de competență deținut de fiecare persoană. Așa cum instituția noastră a precizat în mod repetat, în sistemul de urgență există diferite niveluri de competență, iar pompierii paramedici dețin competențele necesare acordării primului ajutor calificat în scopul aplicării manevrelor salvatoare de viață, a prevenirii apariției unor complicații în cazul urgențelor cu risc vital, respectiv transportul pacientului către cea mai apropiată unitate de primiri urgențe, dacă nu există medic la fața locului și nu poate fi trimis în timp util un medic la locul intervenției, care să asigure îngrijiri medicale avansate, atunci când este nevoie.
  • Rolul paramedicilor nu este de a trata pacienții pentru că stabilirea unui tratament se realizează de către un medic sau la indicațiile medicului, ci de a aplica manevrele salvatoare de viață și asigurarea supravegherii pacientului până la momentul în care acesta este preluat de personalul medical de urgență.
  • De subliniat este faptul că nici asistenții medicali nu au sarcina sau competența de a trata pacienții, această responsabilitate revenind medicilor. Asistenții medicali pot aplica anumite tratamente la indicația medicului sau în anumite situații medicale , respectând protocoalele prestabilite pentru cazurile medicale întâmpinate.
  • Atitudinea ironică, lipsită de etică adresată în mod repetat pompierilor crează o falie între diferite categorii de personal, care până acum și-au îndeplinit cu profesionalism misiunea de salvator și care au colaborat și continuă să își exercite misiunea salvării împreună, în mod integrat, colaborând între ei pe teren și în cadrul dispeceratelor integrate. Nu putem trece cu vederea milioanele de intervenții în domeniul primului ajutor calificat asigurate de colegii noștri pompieri paramedici și miile de vieți salvate pe parcursul ultimilor ani, mai ales de când acest serviciu a căpătat un caracter național, fiind prezent în fiecare județ prin echipajele de prim ajutor în zonele urbane și rurale, la care se adaugă echipajele de terapie intensivă mobilă, în majoritatea județelor și municipiul București.
  • Luand în considerare multiplele solicitări de a lua o poziție oficială față de comentariile care au apărut în spațiul public, Departamentul pentru Situații de Urgență se rezumă la a cere domnului ministru al sănătății să recunoască poziția importantă pe care pompierii și-au câștigat-o prin eforturi și sacrificiu în structura sistemului integrat, rolul acestora în salvarea de vieți, respectiv necesitatea acestora în buna desfășurare a activității medicale de prim ajutor calificat în acest sistem.
  • Nu cerem domnului ministru să-și ceară scuze față de colegii pompieri, nici față de personalul SMURD pentru toate afirmațiile eronate care au fost adresate acestei categorii de personal în ultima perioadă, dar dorim ca pe viitor afirmațiile în spațiul public să nu mai cuprindă diferențieri între personalul care deservește echipajele SMURD și cel care deservește echipajele serviciilor de ambulanță, din simplul fapt că toți cei angrenați în salvarea de vieți au rolul lor important în asigurarea siguranței cetățenilor, atunci când viața lor poate fi în pericol.
  • Precizăm că suntem profund dezamăgiți față de această abordare pe care Ministerul Sănătății insistă să o evidențieze față de un partener, și anume Departamentul pentru Situații de Urgență, mai ales când scopul nostru comun ar trebui să fie dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului, în conformitate cu actele normative aflate în vigoare și nu dezintegrarea lui.
  • Dat fiind faptul că în mass-media au circulat informații referitoare la mize legate de aspecte financiare, din punctul de vedere al Departamentului pentru Situații de Urgență, poziția acestuia față de tacticile repetate de încercare privind dezintegrarea acestui sistem, nu au legătură cu aceste aspecte, din simplul motiv că banii acordați atât Serviciilor Publice de Ambulanță, Unităților de Primiri Urgențe, respectiv activitatea SMURD provin din bugetul de stat, prin două linii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, iar partea majoritară din sume reprezintă salarizarea personalului.
  • În concluzie reiterăm faptul că tentativele de dezintegrare a sistemului de urgență nu fac altceva decât să slăbească sistemul de urgență din România și să scadă calitatea acestuia, în niciun caz să o îmbunătățească. Ultimele provocări cu care ne-am confruntat în România și cu care s-a confruntat Europa au arătat că țara noastră deține un sistem de urgență funcțional, operativ și de bună calitate, care a reușit să facă față acestor provocări atât în țară, cât și în afara ei, prin misiunile internaționale derulate”.

Serviciile medicale de urgență – inclusiv SMURD, ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor și Compartamentele de Primiri Urgențe – se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, iar Rafila vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea lui Raed Arafat și să le aducă la Ministerul Sănătății, care le finanțează în acest moment, dar nu are coordonarea lor.

Cei doi s-au atacat reciproc în nenumărate rânduri. În luna august, Rafila afirma, într-o conferință de presă la minister, că „în ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte”.

Alexandru Rafila mai spunea că „decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă – fie că discutăm de ambulanţă, fie că discutăm de unităţile de primiri urgenţe – trebuie să revină Ministerului Sănătăţii.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro