Sari direct la conținut

​Un satelit francez, trimis pe orbita pentru a gasi o bresa in teoria lui Einstein

HotNews.ro

Doi sateliti urmeaza sa fie lansati vineri din Guyana franceza, de o racheta ruseasca Soyuz, pentru a efectua doua misiuni ambitioase ale Europei: unul dintre ei va supraveghea Terra cu ajutorul unui radar, iar celalalt va incerca sa sfideze un principiu al teoriei lui Einstein, informeaza AFP.

Decolarea rachetei este programata la Centrul Spatial din Guyana, la ora locala 18:02 (21:02 GMT). Misiunea de lansare ar trebui sa dureze 4 ore.

O santinela pentru Pamant

Racheta Soyuz are sarcina de a plasa pe orbita satelitul european Sentinel-1B, fratele geaman al Sentinel-1A lansat in urma cu 2 ani. Satelitul este realizat de Thales Alenia Space Italie.

Misiunea Sentinel-1 consta dintr-o pereche de sateliti (1-A si 1-B), fiecare fiind echipat cu un radar sofisticat, produs de Airbus Defence and Space, si capabil sa realizeze imagini ale suprafatei Terrei atat ziua cat si noaptea, indiferent de conditiile meteorologice.

Datele transmise de Sentinel-1A au inceput deja sa fie exploatate.

De indata ce Sentinel-1B va si plasat pe orbita, la o altitudine de circa 686 km, va scana fiecare zona a Terrei la fiecare sase zile.

Aceasta misiune este parte a ambitiosului program Copernic al Uniunii Europene, pentru monitorizarea mediului. Acesta include mai multe tipuri de sateliti Sentinel care opereaza in perechi.

Microscop, sau arta caderii libere

Racheta Soyuz are, de asemenea, responsabilitatea de a trimite in spatiu un microsatelit francez Microscop, care spera sa gaseasca o bresa in teoria relativitatii generale dezvoltata de Albert Einstein cu un secol in urma.

Microscop (MICROSatellite a trainee Compensee pour l’Observation du Principe d’Equivalence) are sarcina de a testa in vid si spatiu universalitatea caderii libere, cu o precizie de 100 de ori mai mare decat pe Pamant.

Satelitul vrea sa verifice principiul „echivalentei” intre gravitatie si acceleratie pe care Albert Einstein si-a construit teoria. Acesta va studia miscarea relativa a doua corpuri, efectuand o cadere libere cat de perfecta posibil.

Pe Pamant, principiul echivalentei a fost verificat cu un grad de acuratete relativ in ordinea a 13 zecimale. Microscop intentioneaza sa mearga pana la 15 zecimale, adica raportul dintre masa unei muste mici plasata pe puntea unui petrolier de 500.000 de tone.

„In cazul in care Microscop gaseste o incalcare a principiului echivalentei, acest lucru va fi un moment foarte important in evolutia fizicii”, noteaza fizicianul francez Thibault Damour. „Stim ca teoria relativitatii a lui Einstein nu este o descriere completa a gravitatiei, ca exista noi forte care contribuie la aceasta.”

CNES (Centre National d’Etudes Spatiales), este realizatorul principal al Microscope, finantand proiectul in proportie de 90%. ESA este un partener. Costul global al satelitului, proiectat in 1999, este de aproximativ 130 de milioane de euro.

Microscope, care are o masa de 300 de kilograme, va fi plasat pe orbita la o altitudine de circa 711 km.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro