Sari direct la conținut

Un submarin ar putea explora mările de pe Titan, conform unui proiect de misiune propus NASA

HotNews.ro
Sistemul de lacuri de la Polul Nord al satelitului Titan, Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho
Sistemul de lacuri de la Polul Nord al satelitului Titan, Foto: NASA-JPL-Caltech-University of Arizona-University of Idaho

Un submarin robotizat ar putea explora mările de hidrocarburi de pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, conform proiectului supus aprobării NASA al unei misiuni care ar putea fi lansată în anii 2030, transmite joi Space.com.

Cercetătorii se gândesc la un concept de misiune similară celor ale roverelor autonome de pe Marte, însă în locul unui rover rolul principal va fi jucat de un submarin care va investiga adâncimile lacurilor şi mărilor de hidrocarburi de pe Titan şi care va deschide calea pentru alte misiuni similare pe corpurile din Sistemul Solar ce ascund oceane sub calota glaciară de la suprafaţă, aşa cum este satelitul Europa al lui Jupiter.

„Credem că o misiune submarină pe Titan ar reprezenta primul pas spre misiuni submarine pe Europa sau Enceladus”, a declarat luna trecută Steven Oleson de la Centrul de Cercetare Glenn al NASA, din Ohio, în cadrul unei prezentări făcută de grupul de lucru NASA Future In-Space Operations.

Europa şi Enceladus – sateliţi ai lui Jupiter, respectiv Saturn – ascund sub calota glaciară uriaşe oceane de apă lichidă. Din acest motiv, este mai dificil de trimis un submarin în oceanele acestor sateliţi, aflate sub straturi groase de gheaţă, decât pe Titan, unde lacurile şi mările de hidrocarburi sunt la suprafaţă, citează Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro