Sari direct la conținut

UPDATE BNR a redus dobanda cheie la nivelul record de 6,25% * Ionut Dumitru: O eventuala crestere a TVA este o veste proasta pentru evolutia inflatiei

HotNews.ro

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat marti reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 6,25% pe an, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. De asemenea, membrii CA au decis mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru pasivele in valuta.

„Analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie si a dinamicii anuale ascendente a exporturilor, precum si mentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile. In acelasi timp, se constata persistenta atat a deficitului de cerere agregata, cat si a scaderii in termeni anuali a creditului acordat sectorului privat”, se arata in comunicatul detaliat al BNR.

  • Procesul de ajustare a ratelor dobanzilor practicate de institutiile de credit fata de clientii non-bancari continua

In plan monetar, banca centrala consemneaza continuarea trendului descendent al ratelor medii ale dobanzilor pe diferite segmente ale pietei financiare interne, ca efect al reducerilor succesive ale ratei dobanzii de politica monetara si al imbunatatirii lichiditatii din sistemul bancar.

„Conduita politicii monetare a vizat asigurarea unui ansamblu de conditii monetare reale in sens larg adecvate atat convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, cat si revitalizarii sustenabile a procesului de creditare a economiei romanesti”, se mai spune in comunicat.

Prognoza actualizata releva perspectiva continuarii dezinflatiei, dar si o relativa accentuare a riscurilor de provenienta interna asociate realizarii obiectivelor politicilor fiscala si a veniturilor in sectorul public, precum si a incertitudinilor privind evolutia mediului economic extern in conditiile recentelor tensiuni induse de criza finantelor publice din Grecia. Acesti factori ar putea complica perspectivele redresarii economiei romanesti.

Reducerea dobanzii cheie a fost anticipata de catre analistii chestionati de HotNews.ro. Acestia au aratat luni ca Consiliul de administratie al BNR ar putea decide reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%, ca urmare a deteriorarii mediului economic din Sudul Europei, tendintele pe termen scurt ale inflatiei si datele fiscale la nivel macro ale Romaniei.

Situatia economica actuala si evolutia inflatiei au cantarit cel mai mult in decizia BNR. Nu cred ca o posibila crestere de taxe a jucat un rol extrem de important, deoarece deocamdata nu este nicio certitudine in acest domeniu.

Ionut Dumitru

Aceasta este cea de-a patra reducere consecutiva a dobanzii cheie, dupa ce in prima sedinta a Consiliului de administratie al BNR din acest an dobanda de politica monetara a fost coborata de la 8% la 7,5%, iar la inceputul lunii februarie si la finele lui martie dobanda cheie a fost redusa cu cate 0,5 puncte procentuale.

Rata dobanzii de politica monetara a atins astfel un nou minim istoric.

In sedinta de marti, membrii CA al BNR au hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Totodata, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 mai.

BNR precizeaza ca va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

  • Ionut Dumitru: Posibila majorare a unor taxe nu a contat foarte mult in decizia BNR

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a declarat pentru HotNews.ro ca decizia BNR era asteptata de piata si s-a bazat pe „spatiul pe care inca il mai are politica monetara de a reduce dobanzile, dat fiind evolutia inflatiei”. El a mai spus ca este de asteptat ca rata inflatiei sa se plaseze in perioada urmatoare in jurul valorii de 4%, prognozand o crestere temporara in cel de-al treilea trimestru, ca urmare a presiunilor venite din partea preturilor administrate (gaze, energie) si a efectului de baza nefavorabil la preturile la alimente.

Exista ceva riscuri pe partea de inflatie, acestea fiind legate de trimestrul trei, datorita presiunilor legate de preturile reglementate si de cotatiile internationale ale petrolului.

Ionut Dumitru

„In esenta, evolutia inflatiei justifica o relaxare a politicii monetare, dar cred ca ne apropiem de minimul dobanzii de politica monetara si de aceea probabil ca BNR a micsorat pasul de reducere a ratei dobanzii. Discutam de ceva riscuri pe partea de inflatie, riscurile din punctul nostru de vedere fiind legate de trimestrul trei, datorita presiunilor legate de preturile reglementate dar si de cotatiile internationale ale petrolului”, a declarat Ionut Dumitru.

Economistul sef al Raiffeisen Bank a mai aratat ca in ultimul trimestru tendinta dezinflationista se va relua, inflatia va reintra in tinta in noiembrie si decembrie, iar la sfarsitul anului exista perspectivele sa vedem o scadere destul de rapida a inflatiei datorata unui efect de baza favorabil, de aceasta data.

  • O eventuala crestere a TVA reprezinta o veste proasta pentru evolutia inflatiei

Totodata, Dumitru a mai spus ca, pe langa riscurile pe partea de inflatie, in momentul de fata exista si riscuri la nivel de politici economice. El a amintit recentele discutii cu privire la cresterea unor taxe, precizand ca o eventuala crestere a TVA reprezinta o veste proasta pentru evolutia inflatiei.

O crestere a TVA ar putea avea un efect foarte important asupra inflatiei si ar putea deteriora asteptarile inflationiste.

Ionut Dumitru

„Vedem ca discutiile cu FMI nu sunt transate si chiar sunt aduse in discutii posibile cresteri de taxe. Depinde care taxa, cum si in ce fel va creste, pentru ca impactul poate fi destul de important asupra inflatiei. De exemplu, o crestere a TVA ar putea avea un efect foarte important asupra inflatiei si ar putea deteriora asteptarile inflationiste, lucru pe care nu ni-l dorim in momentul de fata. Pentru evolutia inflatiei o crestere de TVA este o veste proasta”.

Ionut Dumitru este de parere ca posibila majorare a taxelor nu a contat foarte mult in decizia BNR de a reduce dobanda cheie, avand in vedere ca aceste cresteri de taxe sunt deocamdata la nivel de scenariu. In opinia sa, in decizia BNR cel mai mult a cantarit situatia economica actuala si evolutia inflatiei.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 30 iunie 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro