UPDATE Firea susține că poluarea din București a fost cauzată de CET-uri / Contre și cu ministrul Economiei / Replica lui Virgil Popescu și a ELCEN
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susținut sâmbătă, într-o intervenție la Antena 3, că poluarea a crescut în Capitală din cauza CET-urilor din Bucureşti. În replică, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a negat acuzaţiile. Și ELCEN o contrazice pe Firea și susține că nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu.
„Este exclus ca din cauza consumului de păcură de la CET-urile din Bucureşti să fi crescut poluarea în Capitală cu 100%. În această perioadă, la CET-uri s-a folosit doar 1,2% păcură, iar săptămâna trecută a fost control de la Garda de Mediu şi s-a arătat că nu au fost depăşite limitele de poluare admise. Poluarea a fost în zona Barbu Văcărescu, iar CET Grozăveşti este în cu totul altă parte”, s-a apărat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Antena 3, după ce primarul general Gabriela Firea a susținut că poluarea de duminică spre luni a fost cauzată de CET Grozăvești, notează Mediafax.
„Dumneavoastră vă folosiţi de orice intervenţie publică pentru a mă ataca, dar folosiţi informaţii inexacte. În ceea ce priveşte CET-urile (…) domnul ministru invocă media de 1,2% şi este corect, dar ceea ce nu ne spune dumnealui este faptul că poluarea este datorată faptului că s-a ars o mare cantitate de păcură într-un timp foarte scurt”, i-a dat replica edilul Capitalei, ministrului, în cadrul aceleiași emisiuni televizate.
Poluarea produsă de CET-uri nu a fost singurul motiv de ceartă dintre cei doi. Factura la ELCEN a Primăriei a fost un alt subiect pe seama căruia s-au contrazis primarul general si ministrul Economiei.
„Eu nu vă voi jigni că minţiţi, doar vă voi spune că prezentaţi date inexacte. Probabil că ai dumneavoastră colaboratori v-au dat informaţii incorecte. Avem o factură la ELCEN aproape achitată, iar următoarea factură din ianuarie are scadenţă în 30 martie”, i-a spus primarul ministrului, în timp ce Virgil Popescu i-a replicat: „Doamna Firea, să ştiţi că factura din ianuarie are scadenţa la 15 martie”.
Și ELCEN o contrazice pe Firea
Și ELCEN o contrazice pe Gabriela Firea în privința legătura între consumului de păcură în centralele proprii și poluarea excesivă înregistrată în București în noaptea de duminică spre luni și susține că. având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor față de nivelul de poluare record înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), este esențial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%.
„ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu”, au transmis reprezentanții ELCEN, sâmbătă, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, instalațiile de ardere din cadrul ELCEN se află în plin proces de modernizare pentru respectarea noilor valori limită de emisii de NOx valabile începând cu 30 iunie 2020, astfel că începând cu anul viitor, ELCEN nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale.
„Ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a efectuat controale la rezervoarele de păcură din cadrul ELCEN în vederea respectării prevederilor Directivei SEVESO 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, s-a impus necesitatea luării de măsuri de reducere a capacităților disponibile cu scopul lichidării totale a stocului de păcură până anul viitor. Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalațiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantități mult mai mari față de cantitățile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depășiri ale emisiilor de poluanți în atmosferă. Nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură și poluarea excesivă înregistrată în București de stațiile de monitorizare”, mai arată ELCEN.
ELCEN mai arată că potrivit informațiilor din spațiul public, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a Capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moșilor, și nu în proximitatea CET Grozăvești. „Acest lucru indică prezența unor surse de poluare masivă în zonă”.
Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM2,5 și PM10 în noaptea de 1 spre 2 martie. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.
Citește și:
Scandalul poluării: Primăria Capitalei, amendată de Garda de Mediu. Sancțiuni și la sectoare