Sari direct la conținut

UPDATE Irlanda prezinta un buget de iesire din austeritate si inaspreste regulile fiscale pentru intreprinderi

HotNews.ro

Guvernul irlandez a prezentat marti un buget de iesire din austeritate la patru ani dupa ce a fost salvata de la faliment de un plan international de ajutor, in plina dezbatere europeana legata de virtutile si pericolele austeritatii, scrie AFP.

Ministrul de Finante al tarii, Michael Noonan, a anuntat in Parlament o inasprire a reglementarilor fiscale pentru intreprinderi, obiectul unor aspre critici europene.

Comisia Europeana a deschis recent o ancheta vizand acorduri din trecut intre Dublin si gigantul american Apple.

Bugetul prezentat prevede cresteri de cheltuieli si reduceri de impozite, pentru prima oara in ultimii sapte ani, atunci cand criza a afectat din plin ‘tigrul celtic’ aflat in plin boom.

Irlanda a traversat de atunci o severa cura de austeritate, marcata de puternice reduceri de cheltuieli si majorari de impozite, fiind constransa sa accepta un plan de salvare din partea Uniunii Europene si FMI in valoare de 85 de miliarde de euro, pentru a-si salva sistemul bancar amenintat de faliment in urma exploziei bulei imobiliare.

„Drumul a fost foarte accidentat pentru a ajunge aici”, a spus Noonan, pentru care bugetul pentru 2015 „trebuie sa permita garantarea relansarii” economice, viguroasa in 2014, cu o crestere care ar putea depasi 3%.

O alta tara a Uniunii Europene recent iesita dintr-un plan international de ajutor, Portugalia, urmeaza sa prezinte in aceasta saptamana un buget in care ar putea renunta usor la austeritate.

Europa este marcata in prezent de dezbaterea privind oportunitatea mentinerii inflexibilitatii austeritatii sau lasarea mai libera a cheltuielilor, pentru a relansa motoarele economice. Franta, in mod deosebit, unde presedintele Francois Hollande pledeaza pentru o pauza in politicile de austeritate, se opune in acest subiect cancelarului german Angela Merkel, partizan ferm al ortodoxiei bugetare.

Noonan a anuntat finalul unei portite in sistemul sau fiscal denumita peiorativ „Double Irish” – o metoda folosita de multinationalele americane pentru a-si inregistra profiturile in paradisuri fiscale prin intermediul Irlandei.

„Abolesc posibilitatea intreprinderilor de a utiliza ‘dublul irlandez’, schimband regulile noastre de rezidenta. Toate societatile din Irlanda vor trebui sa aiba resedinta fiscala in Irlanda”, a declarat acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro