Sari direct la conținut

UPDATE Unda verde pentru aparitia unei noi platforme TV: Guvernul a aprobat strategia de tranzitie la televiziunea digitala terestra

HotNews.ro
Oficiali ai MSI si SNR, explicand la CNA in octombrie 2012, cum investitii de 100 de milioane de euro cu garantii de stat risca sa fie pierdute, Foto: Hotnews
Oficiali ai MSI si SNR, explicand la CNA in octombrie 2012, cum investitii de 100 de milioane de euro cu garantii de stat risca sa fie pierdute, Foto: Hotnews

Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra a fost aprobata miercuri in sedinta de Guvern, proiectul urmand sa se desfasoare pana pe 17 iunie 2015, dat fiind faptul ca, dupa aceasta data, transmisiile terestre analogice nu vor mai fi protejate de tarile vecine, informeaza Agerpres. Practic, de la acea data, receptionarea printr-o simpla antena, din eter, a programelor TV analogice nu va mai fi posibila. In loc va fi construita, in urma unor licitatii, o noua platforma de televiziune digitala terestra, care va concura cu cablul si satelitul. Pana atunci insa, autoritatile au decis sa permita operatorului care transmite programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national un proiect pilot inceput de cativa ani in Bucuresti si Sibiu, care a inghitit deja milioane de euro.

Potrivit Agerpres, actul normativ urmareste asigurarea masurilor necesare pentru realizarea tranzitiei la sisteme digitale de furnizare a serviciilor de programe de televiziune prin intermediul operatorului care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic. Proiectul se va desfasura pana pe 17 iunie 2015, conform obligatiilor asumate de Guvernul Romaniei fata de Uniunea Internationala de Telecomunicatii.

Aceasta data este obligatorie, deoarece transmisiile terestre analogice nu vor mai fi protejate de tarile vecine, care au implementat sau sunt in curs de implementare a serviciilor digitale, explica Executivul.

Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national fusese avizat de Consiliul National al Audiovizualului pe 14 mai, dupa cum a relatat HotNews.ro la acel moment.

Tara noastra poate implementa, la nivel national, patru multiplexe digitale terestre in banda UHF (ultra high frequency) si unul in banda VHF (very high frequency), ramanand ca la nivel regional/local sa existe posibilitatea alocarii unor multiplexe digitale terestre suplimentare in functie de posibilitatile tehnice.

Strategia prevede ca ‘operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (Societatea Nationala de Radiocomunicatii n.r.) va implementa un proiect de extindere, la nivel national, a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T’.

Proiectul pilot va utiliza frecventele radio alocate pentru reteaua actuala de televiziune analogica TVR 2 din UHF, cu impunerea unor conditii de preluare si transmisie ‘free to air’, in conditii economice transparente si nediscriminatorii pentru programele publice de televiziune.

Transmisia analogica pe cale radio terestra a programului public TVR 2 va inceta treptat, pe regiuni, pe masura implementarii proiectului, respectiv prin transmisia in sistem digital, dupa un calendar agreat de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Nationala de Administrare si Reglementare pentru Comunicatii (ANCOM) si operator. Intreruperea transmisiei programului public TVR 2 necesara implementarii strategiei nu va depasi 20 de zile calendaristice.

SNR va beneficia de un acord din partea ANCOM pentru extinderea proiectului pilot actual de televiziune digitala terestra, pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015. De acelasi tip de acord pot beneficia, in aceleasi conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, si alti operatori in limitele tehnice permise de planurile de frecvente analogice/digitale.

De asemenea, potrivit strategiei, cu incepere de la 1 august 2013 va fi lansata o campanie de informare si mediatizare a procesului de tranzitie de la televiziunea terestra analogica la televiziunea terestra digitala.

Cel tarziu la data de 17 iunie 2015 va inceta orice emisie analogica de televiziune terestra. In perioada de tranzitie, pana la data de 17 iunie 2015, se va asigura de catre SNR si transmisia in paralel (simulcast) a programului public TVR1 in sistem analogic in banda VHF.

  • Unul dintre motivele pentru care SNR va dezvolta in toata tara, fara o licitatie, o platforma DVB-T: Investitii de circa 100 de milioane de euro cu garantii de stat risca sa fie pierdute

Unul dintre cele mai importante motive pentru care Ministerul pentru Societatea Informationala, condus de Dan Nica (PSD), a decis sa legifereze dezvoltarea la nivel national, fara o licitatie, a unui proiect pilot de televiziune digitala terestra inceput de SNR (Radiocom) este si nivelul investitiilor facute de aceasta companie de stat pentru momentul inevitabil al incetarii emisiei TV analogice – respectiv 17 iunie 2015.

Iata ce declara Gabriel Grecu, directorul general al SNR, in luna octombrie 2012 cand s-a prezentat la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru primirea unui aviz pe acest proiect:

  • „SNR opereaza in prezent doua retele analogice de televiziune cu acoperire nationala pentru televiziunea publica iar proiectul prevede sa-si contnue dezvoltarea pe o retea digitala care sa permita pregatirea populatiei pentru aceasta tranzitie. In perioada 2002-2008 SNR a derulat o serie de programe de retehnologizare a acestor retele care permite ca printr-o investitie destul de mica sa se realizeze modernizarea acestor emitatori pentru standardul digital de emisiune. Investitia facuta in perioada 2002-2008 a insemnat un efort financiar pentru statul roman pentru ca sunt dezvoltari cu garantii ale Ministerului de Finante iar a nu continua aceasta noua etapa de dezvoltare aduce riscul ca cele doua retele sa devina nefunctionale in digital si o investitie cu credite care trebuie rambursate pana in 2017 sa fie pusa in pericol”, a declarat Gabriel Grecu, directorul general al SNR.

In luna decembrie 2012, Doina Micu, sefa departamentului TV in SNR, sustinea ca multiplexul digital, care va fi extins la nivel national de compania sa, va transmite 12-14 canale TV, canale TV ale TVR si canale TV private care vor fi stabilite de catre CNA.

  • „Toate multiplexele se vor scoate la licitatie simultan si tranzitia se va face prin acest proiect pilot. Ne propunem sa participam la licitatiile ANCOM pentru castigarea a cel putin unei licente de televiziune digitala terestra. Ar fi un minus pentru noi daca nu vom castiga aceasta licenta dar in nici un caz investitia nu va fi pierduta. Investitia va fi continuata fie de catre noi fie in asociere cu titularii de licente, pentru ca e mult mai simplu sa continui o investitie deja implementata decat sa o iei de la zero”, a declarat Doina Micu.

Cat va costa extinderea la nivel national a proiectului pilot al SNR?

Undeva intre 20-22 de milioane de euro. Bugetul este al nostru”, a spus la acea data Doina Micu.

UPDATE:Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI)a anuntat joi, 20 iunie, aprobarea acestei strategii si a publicat actele avizate – vezi documentele atasate

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro