Sari direct la conținut

UPDATE3: Retelele operatorilor telecom, imediat dupa cutremur: Vodafone, Cosmote,  Romtelecom si Orange sustin ca nu au avut congestii in retele

HotNews.ro

Cutremurul cu magnitutdinea de 5,5 grade pe scara Richter, inregistrat miercuri in Marea Neagra care s-a resimtit si in Bucuresti, nu pare sa fi afectat functionarea retelelor operatorilor de telecomunicatii locali. Primul care a reactionat a fost Vodafone care a anuntat ca traficul s-a intensificat cu 30 minute, in special pe litoral, in Constanta si in Bucuresti, fara a se produce congestii. De asemenea arbitrul telecom a facut imediat un set de recomandari pentru utilizarea retelelor de telefonie dupa cutremur.

„Dupa producerea cutremurului, traficul s-a intensificat in reteaua Vodafone, pentru o perioada de circa 30 de minute, in special pe litoral, in Constanta si in Bucuresti. In urma numarului crescut de apeluri simultane, s-a inregistrat o incarcare a retelei, fara a se produce insa congestii care sa afecteze utilizarea serviciilor Vodafone”, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii Vodafone Romania.

La scurt timp arbitrul telecom (ANCOM) a transmis un comunicat cu un set de recomandari pentru utilizarea telefoniei dupa cutremur.

Recomandari pentru evitarea blocarii retelelor de telefonie in cazul unui cutremur

„Retelele de telefonie au o capacitate limitata de gestionare a apelurilor. In situatiile de urgenta, o crestere subita a numarului de apeluri duce la suprasolicitarea retelelor si la blocarea acestora”, se arata in comunicatul ANCOM.

Cum poti sa eviti blocarea retelelor de telefonie in situatii de urgenta?

  • da numai acele telefoane care sunt neaparat necesare;
  • scurteaza, pe cat posibil, conversatiile de pe telefon;
  • trimite mesaje scurte (SMS);
  • foloseste internetul pentru posta electronica (e-mail) sau mesaje instant;
  • daca familia si prietenii sunt in afara zonei afectate, roaga pe unul dintre ei sa le transmita celorlalti informatii despre situatia ta; in felul acesta vei da un singur telefon in loc de mai multe.

„In situatiile exceptionale (ex. cutremure, incendii, inundatii), trebuie sa dam prioritate cazurilor cu adevarat urgente. Telefoanele date doar pentru a discuta despre ce s-a intamplat sau despre orice altceva ce nu reprezinta o urgenta pot supraincarca retelele de telefonie. Serviciul de urgenta 112 nu va mai putea fi apelat pentru a raspunde la solicitarile celor aflati cu adevarat in pericol”, mai avertizeaza autoritatea.

Cosmote: Din datele preliminare nu au fost inregistrate congestii, imediat dupa cutremur

Oficialii Cosmote sustin, de asemenea, ca datele preliminare nu arata congestii ale retelei de telefonie.

„In perioada imediata producerii cutremurului de astazi, 5 august 2009, din jurul orei 10:50, reteaua Cosmote a functionat in parametrii normali. Echipele tehnice care supervizeaza in mod constant performanta retelei au luat toate masurile necesare pentru a asigura functionarea in parametrii normali, chiar si in cazul unei eventuale cresteri bruste a traficului, constatate in mod normal in astfel de situatii. Din datele preliminare pe care le detinem, nu au fost inregistrate congestii sau alte probleme de functionare in reteaua Cosmote”, au spus oficialii operatorului.

Romtelecom: Cresteri de trafic in Bucuresti si Constanta, fara congestii

Lipsa problemelor in retea este sustinuta si de catre Romtelecom.

„Dupa cutremurul de astazi, reteaua Romtelecom a functionat normal, nefiind inregistrata nicio congestie. In prima jumatate de ora de la momentul producerii cutremurului au existat cresteri de trafic in centralele care administreaza apelurile din zonele Bucuresti si Constanta (zona litoralului), cu varfuri de 10%, respectiv 5% fata de valorile dintr-o zi obisnuita. In mai putin de o ora de la momentul cutremurului, traficul a revenit la valorile normale”, a declarat Cristina Popescu, director general Relatii Publice.

Orange: Cresterea traficului de voce, fara efecte semnificative asupra comunicatiilor

Cresterea traficului de voce in Bucuresti si Constanta este semnalata si de Orange, care sustine insa ca acest lucru nu a produs efecte semnificative asupra comunicatiilor.

„Fata de o perioada normala, dupa seism a fost inregistrata o crestere a traficului de voce in reteaua Orange in Bucuresti si in zona litoralului, fara efecte semnificative asupra comunicatiilor dintre clienti. In Bucuresti volumul crescut al traficului s-a mentiut timp de zece minute dupa producerea seismului, iar in zona litoralului timp de aproximativ 40 de minute”, au spus oficialii Orange Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro