Sari direct la conținut

Vaccinurile anti-Covid și producătorii acestora se confruntă cu o criză fără precedent: de la lipsa ingredientelor până la sticla pentru fabricarea flacoanelor

HotNews.ro
Vaccinurile anti-Covid și producătorii acestora se confruntă cu o criză fără precedent: de la lipsa ingredientelor până la sticla pentru fabricarea flacoanelor

Ingrediente, sticlă pentru fabricarea fiolelor, plastic, capace … apar lipsuri în lanțul de aprovizionare pentru producerea de vaccinuri anti-Covid, și-au exprimat marți îngrijorarea principalii actori din sector, cerând ridicarea obstacolelor din calea comercializării lor, relatează AFP.

Partenerii sistemului Covax (OMS, Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) și Cepi, filiala sa de cercetare), Federația Internațională a Industriei Farmaceutice (IFPMA), dar și producătorii din țările în curs de dezvoltare, experți și guverne, s-au întâlnit luni și marți virtual pentru a discuta provocările cauzate de producția la scară foarte mare de vaccinuri.

Industria farmaceutică se așteaptă să producă 10 miliarde de doze de vaccinuri în acest an, dublând capacitatea de producție din 2019, toate vaccinurile combinate.

„Aceasta este cea mai mare creștere a producției pe care a văzut-o vreodată lumea”, a declarat directorul general al IFMPA, Thomas Cueni, după întâlnire.

„Nu este surprinzător faptul că am întâmpinat câteva probleme”, a adăugat el.

Pandemia Covid-19 a ucis peste 2,6 milioane de persoane de la sfârșitul lunii decembrie 2019, provocând o cerere fără precedent de vaccinuri.

Pentru a fabrica aceste doze, nu este nevoie doar de ingrediente în cantități fără precedent, ci și de sticlă pentru flacoane, plastic sau chiar capace, într-un moment în care lanțurile de aprovizionare sunt destabilizate de pandemie.

„Am văzut în ultimele săptămâni și luni o creștere a tensiunilor la nivelul lanțurilor de aprovizionare”, a spus Richard Hatchett, directorul Cepi.

„Companiile încep să raporteze lipsuri ocazionale de materiale esențiale, materii prime, (…) și chiar echipamente necesare pentru fabricarea vaccinurilor”, a adăugat el.

El și-a arătat îngrijorarea și de faptul că unele țări doresc în special „să impună controale asupra exporturilor (…) așa cum au făcut Statele Unite cu Legea privind producția de apărare”.

„Aceste mecanisme (…) pot crea probleme reale”, a spus el.

Brevete

Într-un comunicat, aceștia au solicitat promovarea liberei circulații a mărfurilor și a forței de muncă.

De asemenea, încurajează transferurile de tehnologie și parteneriatele de producție între laboratoare și producătorii de vaccinuri, cum ar fi AstraZeneca cu Serum Institute din India.

Cu toate acestea, nu se face nicio mențiune cu privire la propunerile din India și Africa de Sud care solicită ridicarea temporară a brevetelor, cerere denunțată de laboratoare.

„Toți cei care sunt cunoscători în materie de fabricarea vaccinurilor (…) știu că proprietatea intelectuală nu este responsabilă de blocaje, ci penuria de ingrediente și materii prime”, a spus șeful IFPMA.

Prezent la reuniune, noua șefă a Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala, a cerut producătorilor de vaccinuri să intensifice producția în țările în curs de dezvoltare, prin acorduri de licență.

Având în vedere anii necesari pentru construirea de noi instalații, nigeriana a solicitat „valorificarea la maximum a capacităților de producție existente și reorganizarea acestora”, o reconversie care poate fi realizată în șase sau șapte luni conform OMC.

Doamna Okonjo-Iweala a cerut și țărilor să ridice restricțiile comerciale introduse în contextul pandemiei. Chiar dacă au scăzut, acestea rămân prezente în cel puțin șaizeci de țări, a explicat ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro