Sari direct la conținut

Valoarea contractului atribuit Postei Romane de Ministerul Justitiei: 12,4 milioane lei. La jumatate fata de valoarea initiala estimata

HotNews.ro
Posta Romana, Foto: Hotnews
Posta Romana, Foto: Hotnews

​Ministerul de Justitie a atribuit pe 30 mai 2013 catre Posta Romana un contract de servicii de prezentare, prelucrare si expediere a actelor de procedura pentru instantele judecatoresti in valoare de peste 12,4 milioane lei (inclusiv TVA), conform unui anunt publicat marti in Sistemul Electronic de Achizitii publice (SEAP). Contractul a fost atribuit in urma unei licitatii deschise, unde criteriul de atribuire a fost pretul cel mai mic. In luna martie din acest an, cand a fost lansata licitatia, estimarea initiala a valorii contractului era cuprinsa intre 25 milioane lei si 37,5 milioane lei (fara TVA). Posta Romana a castigat contractul in fata PostMaster, unul dintre liderii operatorilor alternativi de servicii postale din Romania, preluat integral la sfarsitul anului trecut de Grupul Austrian Post.

Oficiali ai Postei Romane au declarat pe 15 mai 2013 pentru HotNews.ro ca Posta Romana a castigat acest contract.

Datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) indica faptul ca la aceasta licitatie, lansata pe 26 martie 2013, operatorul privat PostMaster s-a inscris chiar a doua zi – pe 27 martie. Posta Romana s-a inscris la licitatie pe 8 mai 2013, la ora 10:50, in conditiile in care termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare era 8 mai, ora 16:00. (vezi documentul atasat)

Valoarea ofertei cu care Posta Romana a castigat a fost pretul de 1,99 lei pe trimitere fata de 2,75 lei cat a oferit PostMaster. Durata contractului este de 8 luni incepand de la data atribuirii acestuia.

Amintim ca la Posta Romana s-a implementat legea managementului privat, fiind numit sef Ion Smeeianu, membru al Consiliului Judetean PSD din Braila.

Luna trecuta autoritatile s-au confruntat si cu un esec in privatizarea Postei Romane.Guvernul a decis pe 29 mai sa extinda cu sase luni termenul de privatizare a Postei Romane, dar si sa initieze un proces de restructurare a companiei si „reasezare” a datoriilor in conditiile in care pana marti, la expirarea termenului, niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini. Posta Romana va fi restructurata intr-o perioada de 180 zile, iar ofertele ferme si angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2014, acest ultim termen putand fi insa devansat daca se constata ca operatorul postal a devenit atractiv in urma reorganizarii, a declarat agentiei Mediafax ministrul Comunicatilor, Dan Nica.

Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei Romane, iar datoria catre ANAF, de 107 milioane lei, va fi esalonata, in baza unei ordonante de urgenta avizata deja de catre Executiv.

Pe 31 mai 2013, Posta Romana a anuntat ca va disponibiliza un numar de 3.650 de salariati, reprezentand 11,4% din personal, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate. In prezent, operatorul national postal are circa 32.000 de salariati.

In total, compania are in prezent obligatii fiscale ce depasesc 240 milioane de lei.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt Ministerul pentru Societatea Informationala – 75% si Fondul Proprietatea – 25%. Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 5.600 de oficii postale.

In 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 52,06 milioane de lei. Bugetul Postei Romane pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei si profit zero. Compania a inregistrat in ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro