Viața cu un partener narcisist. Cum gestionezi o astfel de relație și cum îți protejezi copilul de efectele narcisismului
- Laura Udrea
Să crești alături de un părinte narcisist poate fi debusolant. Centrați pe propria persoană, narcisiștii sunt inflexibili, defensivi și gestionează situațiile conflictuale în moduri nesănătoase, ceea ce afectează puternic atât copilul/ copiii, cât și partenerul de cuplu. Cum să ai grijă de tine și de cei mici dacă trăiești cu un narcisist în casă? De asemenea, care sunt semnele care arată că ai fost crescut de un părinte narcisist?
Un narcisist este o persoană egocentrică, o persoană care își dorește să fie mereu în centrul atenției. Are o imagine exagerată despre sine și o înclinație spre a folosi tactici de manipulare pentru câștigul personal. Persoanele cu trăsături narcisiste pot avea empatie scăzută, sunt egoiste, hipersensibile și dependente de ceilalți.
Narcisismul se poate manifesta pur și simplu ca trăsătură de personalitate sau, mai sever, ca tulburare de personalitate. Când un părinte suferă de această tulburare, comportamentul lui poate afecta în mod semnificativ sănătatea mintală a copiilor.
Cum e un narcisist ca părinte
Dacă partenerul tău este narcisist, el îți poate ignora, împinge sau testa limitele. Ca partener de viață și părinte, dă dovadă de mai puțină empatie și respect decât ți-ai dori. Adesea se enervează când îi dai feedback negativ sau îl critici. Îi este greu să facă compromisuri și manifestă un negativism care poate fi epuizant pentru familie. Iată și alte comportamente specifice unui părinte narcisist:
- trăiește, în mod indirect, prin copilul lui, pe care îl tratează ca pe o extensie;
- nu arată dragoste, compasiune, empatie sau înțelegere nici copiilor, nici altor membri ai familiei;
- devine extrem de gelos și posesiv când interesul sau atenția copilului se manifestă în altă parte;
- folosește tehnici de bullying pentru a menține controlul, cu ar fi tachinarea, criticarea, manipularea și gaslighting (o formă subtilă de abuz psihologic, în care victima este supusă îndoielii față de propria percepție, memorie și sănătate mintală);
- este inflexibil emoțional și ca reacții și nu permite copilului să-și afișeze emoțiile;
- refuză să pună limite sau să respecte orice limite pe care copilul i le cere;
- învinovățește copilul sau pe ceilalți din familie când lucrurile merg prost și refuză să-și asume responsabilitatea;
- neglijează sau abuzează emoțional, verbal sau fizic copilului, uneori intenționat.
Semnele tulburării de personalitate narcisistă includ lipsa totală a empatiei, profitarea de ceilalți, nevoia excesivă de admirație și sentimentul de îndreptățire de care au nevoie constant.
Care sunt efectele parentingului narcisist
Copiii pot avea dificultăți în a se proteja de părinții cu comportamente narcisiste, iar traiul alături de astfel de părinți poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății mintale. Deși aceasta nu este o listă exhaustivă a efectelor parentingului narcisist, iată câteva dintre posibilele semne că ai avut un părinte narcisist:
Îți este greu să ai grijă de propriile nevoi
Părinții narcisiști se pun adesea pe primul loc în relațiile cu copiii și familia, ceea ce îi poate învăța pe copii că propriile lor nevoi nu sunt importante. Copiii crescuți de părinți narcisiști pot experimenta niveluri ridicate de vinovăție, îndoială de sine și stimă de sine scăzută sau pot avea dificultăți în luarea deciziilor în propria viață.
Îți este greu să pui limite sănătoase
Copiii care au avut părinți narcisiști pot considera că este dificil să pună limite celorlalți, deoarece părinții lor nu au respectat niciodată limitele stabilite de copii. Când totuși reușesc, acest lucru poate fi inconfortabil pentru ei și poate duce la sentimente de vinovăție și rușine.
Încerci în mod constant să faci pe plac oamenilor
Copiii părinților narcisiști cresc învățând că singura modalitate de a câștiga dragoste și afecțiune de la părinții lor este să facă tot ce este nevoie pentru a-i mulțumi. Ca adulți, acest lucru poate duce la stiluri de atașament nesigure, dependență de parteneri și relații de iubire nesănătoase sau chiar dăunătoare.
Manifești trăsături narcisiste față de ceilalți
Părinții sunt primele modele ale copilului, iar copiii crescuți de părinți narcisiști pot ajunge să creadă că modul în care părinții lor i-a tratat este modul în care ar trebui să-i trateze pe ceilalți. Adulții crescuți de părinți narcisiști pot manifesta trăsături similare, precum egoismul, hipersensibilitatea sau competitivitatea intensă.
Un studiu din 2012 a arătat un risc ridicat de comportamente narcisiste, tulburări de anxietate, depresie sau chiar tulburare de stres post-traumatic pentru copiii crescuți de părinți cu trăsături narcisiste sau tulburare de personalitate narcisistă.
Ce să faci și ce să nu faci dacă îți crești copilul alături de un partener narcisist
Nu este neobișnuit ca doar unul dintre părinți să prezinte trăsături narcisiste, în timp ce celălalt părinte servește drept protector. Dacă te afli într-o astfel de situație, iată câteva soluții pentru a-ți proteja copilul:
- Discută cu copilul și ajută-l să înțeleagă comportamentul celuilalt părinte. Atenție, adaptează discuția în funcție de vârstă. Învață copilul că ceea ce face celălalt părinte al său este despre acel părinte, nu despre el. Nu vorbi de rău celălalt părinte; nici cu el, nici cu alții din familie care ar putea să manifeste sentimente negative pentru părintele narcisist. E greu pentru un copil, indiferent de vârstă, să aleagă între părinții lui.
- Fii un părinte bun pentru copil. Antidotul pentru narcisismul partenerului este acceptarea, căldura și consecvența venite din partea celuilalt părinte.
În cazul în care te-ai separat de partenerul narcisist și relația voastră se rezumă la creșterea copiilor, iată câteva recomandări:
Stabilește limite clare. Trasează bine granițele cu privire la ceea ce este în regulă și ceea ce nu. Narcisiștilor le place să dețină controlul și se vor strădui să nu-l piardă.
Decideți împreună un plan de parenting care să vizeze organizarea copiilor în zilele de școală, dar și cum să gestionați activitățile de după școală, vacanțele și disciplina. Scrieți acest plan pe hârtie, semnați-l și respectați-l.
Limitează comunicarea. Narcisiștii au tendința să impună celorlalți nevoile și dorințele lor, pentru care cer rezolvare imediată. În cazuri extreme, comunicați prin intermediul e-mailului.
Urmărește semnele de abuz asupra copilului
Nu te certa cu un narcisist! El are tendința de a deruta interlocutorul și de a-l copleși cu argumente.
Cum repari relația ta ca adult cu un părinte narcisist
Dacă ai un părinte narcisist și ai suferit în copilărie din această cauză, există șanse de vindecare, respectiv de a repara relația cu părintele. Nu este o cale ușoară – sunt multe momente emoționale de procesat – dar acest proces ține mai degrabă de tine decât de părintele narcisist. Asta pentru că mulți oameni cu comportamente narcisiste nu manifestă nicio dorință de a se schimba sau găsesc o mulțime de piedici în calea schimbării. De aceea, repararea relației cu un altfel de părinte necesită recunoașterea realității de către copilul acum adult.
Persoanele cu trăsături narcisiste pot refuza să respecte limitele copiilor lor chiar și la vârsta adultă. A permite unui părinte narcisist să se implice în viața ta înseamnă să stabillești și să păstrezi orice limite de care ai nevoie pentru a te proteja emoțional. În cazul în care îți e greu să gestionezi relația, poți apela la un psihoterapeut.
Sursă foto: Dreamstime