Sari direct la conținut

Viata in Rikers Island, inchisoarea in care se afla DSK, povestita de cei care o cunosc

HotNews.ro

Seful FMI este incarcerat in inchisoarea Rikers Island, care are reputatia de a fi una dintre cele mai violente din Statele Unite ale Americii, scrie Le Figaro.

Din momentul in care a aparut in fata judecatoarei care i-a interzis eliberarea pe cautiune, Dominique Strauss-Kahn se afla foarte departe de culoarele selecte ale Fondului Monetar International. El descopera acum universul carceral al micilor delincventi, al dealer-ilor de droguri si al ucigasilor new-yorkezi, o lume violenta si fara mila.

Rikers Island, situata in nord-estul Manhattanului, in vecinatatea cartierelor Queens si Bronx, este cea mai mare inchisoare din State si are una dintre cele mai proaste reputatii. Dar, pentru moment, DSK nu este expus bandelor de negri si de latinos, si nici celor mai violenti detinuti: el se afla in West Ward, aripa care este considerata cea mai sigura din aceasta inchisoare.

West Ward, sau „Pavilionul vest”, adaposteste oficial detinutii care sufera de tuberculoza sau de alte boli transmisibile. Dar tot aici sunt inchisi si cei care, prin statutul lor, risca sa fie agresati de alti detinuti.

„Dominique Strauss-Kahn este un detinut de risc. In niciun caz autoritatile nu doresc sa fie expus nici celui mai mic risc”, spune Kim Hoagan, avocat penal new-yorkez care cunoaste bine Rikers Island. Un alt detinut decat DSK, care ar fi fost acuzat de aceleasi infractiuni, ar fi fost trimis in alt sector al imensei inchisori, care are zece centre diferite.

La Rikers, se numeste sectia Rapos (violatori) sau „Tree Jumpers”, cei care sar din copaci asupra femeilor. Acestia sunt cei mai urati dintre toti. Si sunt si cei care sunt expusi cel mai mult riscului de a fi ei insusi violati.

Alcatrazul din New York

In cazul lui Dominique Strauss-Kahn, un alt factor joaca un rol: culoarea pielii sale. Este un barbat alb in varsta de 62 de ani, acuzat de agresiune asupra unei menajere de culoare, intr-o tara in care chestiunea rasiala este in continuare foarte sensibila. „Problema nu este fara importanta pentru ca stirile circula repede la Rikers, detinutii au televizor si stiu tot ce se intampla in inchisoare si in afara ei”, precizeaza Matthew Galuzzo, un alt avocat de drept penal din New York.

Fred Brown cunoaste si el foarte bine West Ward. A fost inchis aici in mai multe randuri pentru diverse delicte, dintre care cel mai serios este agresiune impotriva unui politist. A fost inchis aici deoarece sufera de presiune arteriala, explica masivul barbat, care adauga ca nu este prea ingrijorat pentru Dominique Strauss-Kahn. „Este in siguranta la West Ward. Este izolat 23 de ore pe zi. Din fericire pentru el, avand in vedere ce se spune despre reputatia sa in privinta femeilor”.

Avocatul Kim Hoagan crede ca proasta reputatie a inchisorii Rikers Island este supralicitata. „Depinde de locul in care te afli. La Rikers Island se afla pe de o parte mici delincventi si, pe de alta parte, adevaratii criminali, sociopatii, ucigasii si violatorii. Nu se amesteca niciodata, multe eforturi au fost facute in acest sens in ultimii ani”. Cea mai rea sectie este cea a adolescentilor, pentru ca acestora „nu le este frica de moarte”.

Mancarea este dezgustatoare

Vazut din East River, complexul penitenciar este impresionant. Cand navighezi de-a lungul insulei de aproape doi kilometri pe doi, ai impresia unui Alcatraz in plin New York. Cladirile, care au fost recent renovate, ocupa majoritatea insulei. Chiar in fata, avioanele aterizeaza si decoleaza fara oprire pe la Guardia.

In ceea ce priveste conditiile de viata de la West Ward, hrana, in principal, nimeni nu beneficiaza de tratamente speciale, cu exceptia regimurilor alimentare pentru bolnavi, precizeaza fostul detinut Fred Brown. „Este dezgustator, se da un minim de mancare si daca e vorba de ceva cald, se serveste si asta rece”, povesteste el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro