Sari direct la conținut

Victor Ponta, despre avizul la Legea insolventei persoanelor fizice: Mai facem si ce nu am convenit cu FMI

HotNews.ro
Victor Ponta, Foto: Agerpres
Victor Ponta, Foto: Agerpres

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Guvernul a dat aviz pozitiv propunerii legislative initiate de catre deputatul PSD Ana Birchall privind insolventa persoanelor fizice, el aratand ca Executivul mai face si lucruri pe care nu le-a convenit cu FMI si se va „descurca” daca va fi certat de Fond, scrie Mediafax.

„Guvernul Romaniei, in baza punctelor de vedere ale ministerelor, acorda punct de vedere pozitiv sau negativ unor proiecte parlamentare. Da, avizul este pozitiv, mai departe Parlamentul va decide in urma unei dezbateri”, a spus Ponta, intrebat daca, prin avizul pozitiv dat, Guvernul sustine masurile propuse in initiativa legislativa initiata de deputatul PSD Ana Birchall privind insolventa persoanelor fizice.

Solicitat sa comenteze si faptul ca masurile propuse de aceasta initiativa legislativa nu au fost convenite cu FMI, Ponta a raspuns: „Ei, mai facem si lucruri pe care nu le-am convenit. Sa nu va suparati pe noi acum sau sa nu ne certati ca mai facem si lucruri pe care…”.

In conditiile in care jurnalistii au invocat posibilitatea ca FMI sa certe Guvernul, Ponta a raspuns: „Cu asta ne descurcam. Daca nu ne certati dumneavoasra ca mai facem, mai si guvernam Romania, nu doar ce ne-a dat voie FMI, e in regula”.

„O data ma certati ca de ce fac ce zice FMI, dupa aia ma certati ca… Hotarati-va, e cu basca sau fara basca”, a adaugat Ponta.

Guvernul a avizat favorabil initiativa legislativa privind insolventa persoanelor fizice, in conditiile in care in ultimii doi ani s-a angajat constant fata de FMI, in scrisorile de intentie, sa faca toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de initiative.

Avizul favorabil este acordat in contextul in care premierul Victor Ponta a declarat, in vara acestui an, ca Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care ajunge la final anul viitor.

In ultimii doi ani, Executivul a respins mai multe initiative legislative pe aceasta tema.

Proiectul a primit recent raport favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului.

Propunerea legislativa privind insolventa persoanelor fizice, care are caracter organic, urmeaza sa fie dezbatuta de plenul Senatului in calitate de prima Camera sesizata.

Potrivit proiectului, debitorul poate cere instantei inceperea procedurii de insolventa daca este in incapacitate de a-si achita datoriile in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora.

De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolventa unui debitor daca poate dovedi ca acesta nu are capacitatea de a-si achita datoriile.

Odata cu inceperea procedurii de insolventa, debitorul nu poate dispune de bunurile sale fara acordul prealabil al administratorului judiciar, cu exceptia tranzactiilor obisnuite.

De asemenea, nu se va acumula nicio dobanda penalizatoare, penalitate sau alt tip de cost la datoriile existente la data deschiderii procedurii.

Pana la indeplinirea planului de rambursare a datoriilor, datornicii sunt obligati sa utilizeze veniturile potrivit planului aprobat, sa se abtina de la orice tranzactii sau comportamente care ar conduce la esecul planului, sa desfasoare activitati adecvate, generatoare de venituri si, in caz de somaj, sa caute sa realizeze venituri.

Debitorul va trebui, de asemenea, sa inainteze administratorului judiciar sumele obtinute din mosteniri sau donatii, sa nu ascunda vreo parte din veniturle sale si sa nu isi asume noi responsabilitati pe care nu si le poate indeplini la scadenta.

Administratorul judiciar va supaveghea activitatile debitorului pana la realizarea planului de rambursare a datoriilor.

Potrivit proiectului, se va sanctiona cu inchisoare de la 1 la 5 ani furnizarea, pe parcursul procedurii de insolventa, de informatii false instantei sau administratorului judiciar, tainuirea activelor si documentelor relevante pentru procedura de insolventa.

Initiatorii arata, in expunerea de motive, ca romanii care au datorii sau credite si rate la banci trebuie sa beneficieze de reglementari clare si coerente care sa protejeze persoanele fizice, debitori de buna credinta, de situatia in care, sufocati de cumulul de datorii pe care trebuie sa le ramburseze, ajung in imposibilitatea de plata.

Acestia mentioneaza ca in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana – intre care Germania, Marea Britanie, Franta, Austria, Italia, Polonia – exista prevederi legislative care reglementeaza situatia insolventei persoanelor fizice in favoarea debitorilor de buna credinta.

Potrivit initiatorilor, executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata doar in ultima instanta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro