Sari direct la conținut

VIDEO A fost lansată racheta Vulcan care va încerca să plaseze o sondă americană pe suprafața Lunii, pentru prima oară în 51 de ani

HotNews.ro
Racheta Vulcan Centaur, Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia
Racheta Vulcan Centaur, Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

​O rachetă nou-nouță denumită Vulcan Centaur a fost lansată luni dimineața de la Cap Canaveral și a trimis în spațiu o sondă denumită Peregrine, care a fost dezvoltată de un startup denumit Astrobotic. Misiunea este ca sonda să ajungă pe suprafața Lunii la data de 23 februarie și ar fi pentru prima oară când americanii reușesc asta în 51 de ani. Misiunea NU are echipaj uman. Ce este așa de special la racheta Vulcan?

Racheta Vulcan, înaltă de 62 m, a fost dezvoltată de concernul United Launch Alliance (ULA) – un joint-venture Boeing și Lockheed Martin – și este gândită să înlocuiască cele două rachete ale concernului: Altas V și Delta IV.

Aceste companii construiau rachete foarte scumpe, iar SpaceX a reușit să ofere prețuri mult mai bune pentru lansările comerciale. Prin racheta Vulcan, ULA speră să prindă o cotă bună din piața lansărilor comerciale și are rezervate 70 de lansări ale Vulcan, dintre care 38 pentru Amazon.

Lansarea este importantă și pentru Jeff Bezos, deoarece două dintre motoarele BE-4 de la prima treaptă sunt dezvoltate de Blue Origin. Acest tip de motor, BE-4, va fi folosit și pe mega-racheta New Glenn a Blue Origin, care ar trebui în 2024 să facă primul zbor de test.

Racheta a pus luni pe „drumul” către Lună sonda de aterizare Peregrine, care a fost dezvoltată de Astrobotic, un start-up care a primit contractul de la NASA pentru a duce pe suprafața Lunii material științific. Contractul este de 108 milioane dolari, iar sonda ar trebui să aselenizeze într-o regiune numită Sinus Viscositatis (Golful Vâscozității).

Oamenii speră ca pe viitor trimiterea unor încărcături pe Lună să devină ceva obișnuit și să se întâmple foarte des.

Sonda Peregrine s-a desprins la 50 de minute de la lansare de racheta Vulcan și a început drumul către Lună.

Dacă sonda va reuși aselenizarea controlată (soft landing), Astrobotic va deveni prima companie privată care reușește o performanță atât de mare: să ducă încărcături pe suprafața selenară.

Sonda Peregrine are la bord 20 de instrumente științifice, dintre care cinci sunt ale NASA, gândite să studieze comportamentul apei înghețate de pe Lună. Misiunea este controversată fiindcă transportă și cenușa unor indieni Navajo, iar populația Navajo a protestat, spunând că Luna este sacră și punerea unor rămășițe umane acolo reprezintă o profanare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro