Sari direct la conținut

VIDEO Anul Nou Chinezesc incepe duminica: Doua saptamani de sarbatoare si traditii fara petarde si artificii in marile orase din cauza poluarii

HotNews.ro
Sarbatorirea Anului Nou chinezesc in provincia Hunan, Foto: Agerpres/Xinhua
Sarbatorirea Anului Nou chinezesc in provincia Hunan, Foto: Agerpres/Xinhua

Chinezii au sarbatorit intrarea in Noul An in noaptea de sambata spre duminica, cand, conform traditiei, isi iau ramas bun de la anul vechi si il intimpina pe cel nou cu petarde si artificii pentru alungarea raului, dar care, din motive de securitate si poluare, au fost interzise in marile orase, noteaza Mediafax.

In prima zi a Anului Nou Chinezesc multi oameni se abtin sa consume carne, deoarece se crede ca acest lucru le va asigura o viata lunga si fericita si este un gest apreciat de zeii cerului si pamantului.

In a doua zi, chinezii aduc rugaciuni stramosilor si tuturor zeilor. In aceasta zi animalele din curte, in special cainii, primesc mai multa mancare, deoarece se crede ca a doua zi este ziua de nastere a tuturor cainilor.

Cea de-a treia si a patra zi a Noului An sunt rezervate intaririi relatiilor de familie, astfel ca fii si fiicele aduc cadouri parintilor si nasilor fie ca sunt de botez sau de cununie.

Cea de a cincea zi a Anului Nou este numita Po Wu. In aceasta zi oamenii raman acasa pentru a saluta zeul bogatiei. Nimeni nu merge in vizita pentru ca se considera ca este un gest aducator de ghinion. „Po Wu” poate fi tradus si prin „raul alungat in a cincea zi”, eveniment produs de obicei prin spargerea unui obiect sau prin zgomot de artificii.

Din ziua a sasea pana in a zecea, chinezii isi viziteaza rudele si prietenii. Sunt zilele in care templele sunt vizitate pentru a se aduce rugaciuni pentru noroc si sanatate.

A saptea zi a Anului Nou este ziua rezervata agricultorilor, cand acestia prezinta recolta din anul incheiat. Agricultorii pregatesc o bautura facuta din sapte feluri de legume, speciala pentru acest eveniment. Ziua a saptea este, de asemenea, considerata ziua de nastere a fiintelor umane, cand sunt consumati taitei care sunt simbolul longevitatii dar si peste crud, ca simbol al succesului.

In a opta zi oamenii din provincia Fujian organizeaza o alta cina pentru reintregirea familiei, iar la miezul noptii se roaga lui Tian Gong – Dumnezeul cerului.

A noua zi este ziua in care se aduc ofrande imparatului de jad, iar din a zecea pana in a douasprezecea zi sunt invitati la cina prietenii si rudele. Dupa consumul bogat de alimente vreme de atatea zile, in ziua a 13-a se consuma orez simplu, verdeata si mustar.

In cea de-a 14-a zi incep pregatirile pentru Festivalul Lanternelor, care are loc in noaptea dintre zilele 14 si 15.

Insa Anul Nou Chinezesc nu se sarbatoreste la aceeasi data in intreaga China.

Astfel, potrivit calendarului etniei Miao – cunoscut la nivel mondial si sub numele Hmong – Festivalul Primaverii si, totodata, intrarea in Anul Nou Chinezesc se sarbatoresc o data la 13 ani si dureaza, de obicei, 3-15 zile. Anul Nou al populatiei Miao, sarbatorit ultima data in noiembrie 2012, este total diferit de cel conform calendarului chinezesc (calendarul nationalitatii Han) si este cea mai importanta sarbatoare traditionala a acestei etnii.

De asemenea, locuitorii din provincia Guangdong vor petrece Anul Nou Chinezesc intrecandu-se in aproape o mie de competitii si activitati sportive. Astfel, 485 stadioane si sali de sport vor fi deschise, iar intrarea publicului va fi gratuita sau la un pret redus. Autoritatile au pus la dispozitia cetatenilor aparate de fitness, terenuri pentru tenis de masa, badminton, tenis de camp, fotbal, baschet, biliard, bazine de inot si spatii pentru aerobic. Totodata, instructori sportivi, antrenori si profesori de sport, sportivi profesionisti si studenti la educatie fizica si sport vor sustine gratis prelegeri despre importanta sportului pentru sanatatea oamenilor si vor testa conditia fizica a locuitorilor.

Calendarul chinezesc este impartit in cicluri de 60 de ani. In acest calendar, sarpele ocupa cea de-a sasea pozitie intr-un ciclu de 12 animale. Anul Sarpelui incepe pe 10 februarie 2013 si se incheie pe 30 ianuarie 2014.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro