Sari direct la conținut

VIDEO Asteroidul detectat in octombrie este intr-adevar un vizitator din alt sistem solar / Niciun asteroid din sistemul nostru solar nu cunoaste o astfel de amploare in variatia luminozitatii

HotNews.ro
Oumuamua, Foto: NASA
Oumuamua, Foto: NASA

Un misterios obiect stancos de forma unui trabuc detectat in octombrie provine intr-adevar din alt sistem solar, o observatie fara precedent care a fost confirmata luni de astronomi, scrie AFP. Aceasta detectare deschide o noua fereastra legata de formarea unor alte lumi stelare in afara galaxiei noastre, Calea Lactee, potrivit acestor oameni de stiinta, al caror studiu a fost publicat in revista britanica Nature.

Asteroidul botezat „Oumuamua” are o lungime de circa 400 de metri.

Acest obiect neobisnuit este fara precedent intre cei 750.000 de asteroizi si comete observati pana in prezent in sistemul nostr solar, unde s-au format.

Cercetatorii au concluzionat cu certitudine natura extra-stelara a acestui asteroid deoarece analiza datelor primite arata ca orbita sa nu poate avea originea in interiorul sistemului nostru solar.

Astronomii apreciaza ca un asteroid intrastelar similar cu „Oumuamua” trece in interiorul sistemului nostru solar o data pe an.

Dar sunt dificil de urmarit si pana acum nu au fost detectati. Doar recent telescoapele de supraveghere a acestor obiecte au devenit suficient de puternice pentru a le descoperi.

Potrivit astronomilor, acest obiect neobisnuit a calatorit singur prin Calea Lactee de sute de milioane de ani inainte de a intra in sistemul nostru solar.

Un vizitator ciudat

„Timp de decenii ne gandeam ca astfel de obiecte dintr-o alta lume ar putea sa se gaseasca in proximitatea sistemului nostru solar si acum, pentru prima oara, avem dovada directa ca exista intr-adevar”, a subliniat Thomas Zurbuchen, director adjunct al misiunii stiintifice a NASA, care a finantat acest ultim studiu.

„Este un vizitator ciudat venit dintr-un sistem solar foarte indepartat care are o forma pe care nu am mai vazut-o niciodata in vecinatatea noastra cosmica”, a adaugat Paul Chodas, directorul Centrului de studiu al obiectelor care evolueaza in apropierea Pamantului de la Jet Propulsion Laboratory al Nasa, in Pasadena, California.

„Oumuamua”, care inseamna mesajer in limba hawaiana, a fost descoperit in 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS1 situat in Hawai.

Imediat dupa descoperirea sa, alte telescoape de pe glob au inceput sa studieze asteroidul, pentru a-i determina caracteristicile.

O echipa de astronomi condusa de Karen Meech de la Institutul astronomic din Hawai a constatat ca luminozitatea obiectului variaza de pana la zece ori in putere cand se invarte in jurul lui la fiecare 7,3 ore.

Niciun asteroid sau cometa din sistemul nostru solar nu cunoaste o astfel de amploare in variatia luminozitatii sale sau o astfel de proportie intre lungime si latime.

Nici apa, nici gheata

Aceste proprietati lasa sa se creada ca „Oumuamua” este dens si e format din stanca sau poate si metal.

Dar nu are nici apa si nici gheata iar suprafata sa a fost inrosita de efectele radiatiilor cosmice in sutele de milioane de ani.

Telescoapele terestre de mare putere continua sa urmareasca asteroidul inainte de a disparea, indepartandu-se rapid de Terra.

In 20 noiembrie, obiectul calatorea cu o viteza de 38,3 kilometri pe secunda si se afla la circa 200 milioane km de Pamant.

„Oumuamua” a trecut prin orbita lui Marte in 1 noiembrie si va intersecta proximitatea lui Jupiter in mai 2018 inainte de a-si continua drumul dincolo de Saturn in ianuarie 2019 si de a iesi din sistemul nostru solar cu directia constalatia Pegas.

Obiectul va deveni invizibil dupa jumatatea lui decembrie 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro