VIDEO Care sunt criteriile dupa care vor fi concediati cei 3650 de angajati din Posta Romana
Salariatii care cumuleaza doua sau mai multe funcţii în unităţi diferite precum şi cei care cumulează pensia cu salariul, patronii sau asociatii de firme si salariatii care detin terenuri agricole si salariatii care indeplinesc conditiile de varsta si nu au cerut pensionarea vor fi vizati cu prioritate de procesul de concediere colectiva a 3650 de angajati din Posta Romana din luna septembrie a acestui an, se arata intr-un protocol incheiat pe 18 iunie intre conducerea si sindicalistii Postei Romane, transmis de conducerea companiei la solicitarea HotNews.ro. Alte criterii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concedierea colectiva sunt evaluarea realizarii obiectivelor de performanta din 2012, optiunea individuala, testarea scrisa si abaterile disciplinare.
HotNews.ro a solicitat conducerii Postei Romane sa precizeze care sunt criteriile pe baza carora vor fi concediati cei 3650 de angajati in luna septembrie din acest an, iar compania a transmis urmatorul Protocol, in care se arata ca aproximativ 3000 de angajati vor fi concediati din personalul operativ (oficianti si factori postali):
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/9bb5f80e78ac1bdac3dded4fdf663f8b/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
„PROTOCOL ÎNCHEIAT ÎN DATA DE 18 IUNIE 2013 LA ŞEDINŢA COMISIEI MIXTE CNPR-SLPR
Părţile, de comun acord, au convenit următoarele:
1. La numărul de norme întregi reieşite din reverificarea normării, adică 2.605 salariaţi ce se distribuie pe fiecare judeţ/OPMB, se adaugă 265 de salariaţi funcţional administrativ, 160 de salariaţi de la Sucursala Servicii Express şi 620 de salariaţi urmare a procesului de reorganizare/optimizare a reţelei poştale.
2. Posturile prevăzute în Anexa 2 vor fi repartizate pe subunităţi, la nivelul structurilor teritoriale implicate ale CNPR (OJP/ OPMB/ CRTz/ Sucursale), de către o Comisie Mixtă Administraţie-SLPR.
3. Procesul de concediere colectivă, urmare a aplicării rezultatului normării şi a restructurării reţelei poştale, va produce disponibilizarea a 3.650 de salariaţi.
4. Eventualele disfuncţionalităţi apărute la poziţiile corectate în urma reverificării necesarului de personal vor fi aduse la parametrii corecţi de aplicare de către Comisia Mixtă CNPR-SLPR.
5. Criteriile avute în vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concedierea colectivă din cadrul CNPR sunt prevăzute în Anexa 3. Modul de aplicare a criteriilor vor fi stabilite de comun acord de Comisia Mixtă CNPR-SLPR.
CRITERII AVUTE ÎN VEDERE PENTRU STABILIREA ORDINII DE PRIORITATE LA CONCEDIEREA COLECTIVĂ DIN CADRUL CNPR
1. Evaluarea realizării obiectivelor de performanţă pe baza fişelor de evaluare aferente anului 2012
2. Opţiunea salariatului
3. Testarea scrisă în baza chestionarelor realizate de CNPR
4. Abateri disciplinare pentru:
– absenţe nemotivate
– pierderi de valori
– lipsă gestiune
5. Prevederile art. 31.5 din CCM 2008/2018
31.5 La aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta în ordine:
a) salariaţii care cumulează două sau mai multe funcţii în unităţi diferite precum şi cei care cumulează pensia cu salariul;
b) patronii sau asociaţii de firme înregistrate conform prevederilor legale şi salariaţii care deţin terenuri agricole;
c) persoanele care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu au cerut pensionarea în condiţiile legii;
d) persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi au cerut pensionarea în condiţiile legii.
6. Prevederile art. 31.6 din CCM 2008/2018
31.6 La luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului vor fi avute în vedere următoarele criterii minimale:
a) dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de muncă al soţului care are venit mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul de muncă al unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;
b) măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie.
MODUL DE APLICARE A CRITERIILOR STABILITE IN ANEXA 3 CONFORM PROTOCOLULUI COMISIEI MIXTE CNPR-SLPR
- 1. Evaluarea realizării obiectivelor de performanţă
Se va efectua pe baza fişelor de evaluare aferente anului 2012, conform anexei 9, art. 14, lit. (a) „între 1,00 – 2,00 – nesatisfăcător. Performanţa este cu mult sub standard. În acest caz, se va evalua perspectiva dacă salariatul respectiv mai poate fi menţinut pe post”. Salariaţii care au obţinut calificativul nesatisfăcător pentru activitatea desfăşurată în anul 2012 vor fi supuşi procesului de concediere colectivă.
- 2. Opţiunea salariatului
Salariaţii vor înainta la OJP/ OPMB/ CRTz/ Sucursale specializate cereri de concediere colectivă până la data de 1 iulie 2013.
Cererile vor fi analizate la nivelul structurilor menţionate de o comisie mixtă administraţie-sindicat în funcţie de numărul posturilor excedentare pe fiecare loc de muncă şi înaintate la CNPR spre aprobare de către o comisie mixtă CNPR-SLPR, avându-se în vedere menţinerea calităţii şi continuităţii serviciilor poştale.
- 3. Testarea scrisă
Se vor elabora teste grilă la nivelul CNPR de către o comisie mixtă administraţie-sindicat, pentru fiecare funcţie din structura personalului operativ, pe fiecare categorie de subunitate poştală (oficiu de prezentare, oficiu complex, OPDC, OPRM, CRTz etc.)
Testele vor fi elaborate cu o oră înainte de începerea examinării şi vor fi transmise prin e-mail către structurile menţionate la pct. 2. Data desfăşurării examinării va fi comunicată înainte cu 5 zile lucrătoare. Comisia de examinare va avea aceeaşi componenţă cu cea stabilită la pct. 2. Rezultatele examinării vor fi stabilite de comisia de examinare de la nivelul OJP/ OPMB/ CRTz/ Sucursale specializate şi vor fi înaintate la CNPR, până cel târziu a doua zi lucrătoare.
În situaţia în care, în urma examinării, există situaţii de egalitate, departajarea se va efectua prin aplicarea succesivă a criteriilor de la punctele 4,5,6 din Anexa 3 din protocolul Comisiei Mixte CNPR-SLPR nr. 101/3648/18.06.2013 şi nr. 342/18.06.2013″.
Amintim ca procesul de disponibilizare colectiva a 3650 de angajati din Posta Romana va incepe in prima decada a lunii septembrie 2013, in conformitate cu acordul incheiat cu sindicatele, conform declaratiilor facute miercuri pentru HotNews.ro de Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al companiei de stat. Concedierile se vor face intr-o singura etapa, iar lista finala cu cei care vor fi disponibilizati si salariile compensatorii cuvenite va fi finalizata la sfarsitul lunii august. La acel moment se va sti si valoarea totala a salariilor compensatorii. Compania are insa un buget estimat de aproximativ 60 milioane de lei pentru urmatorii 3 ani, pentru acest an fiind estimata cheltuirea a 7 milioane de lei cu salariile compensatorii.
- „Are loc un proces de selectie in conformitate cu un acord incheiat cu sindicatele, pe baza unor criterii, care sunt de evaluare profesionala si de optiune individuala. Pana la inceputul lunii septembbrie se va stabili lista cu cele 3650 de persoane care vor fi disponibilizate, iar in prima decada din septembrie raporturile de munca ale acestora inceteaza si intra in vigoare prevederile Contractului Colectiv de Munca cu salarii compensatorii. Aceste salarii se acorda lunar in functie de vechimea in munca. Se vor acorda de la 3 pana la 30 de salarii compensatorii”, a precizat miercuri pentru HotNews.ro Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane.