VIDEO Cum se protejeaza IMM-urile impotriva riscului de neincasare a facturilor?
In timp ce multe IMM-uri cunosc beneficiile protejarii afacerii impotriva riscului de a nu-si incasa la timp facturile de la clienti, unele considera ca politele de asigurare de credit existente sunt costisitoare, neclare si ineficiente pentru afacerile mai mici, care au o experienta limitata in gestionarea riscului de credit.
Desi unii vad riscul de a nu fi platit ca o parte a rutinei de zi cu zi in afaceri, pe care si-o asuma, altii decid sa-si ia masuri de protectie. Este si cazul Old Team Distribution, prima companie din Romania care a profitat de noua asigurare de credit comercial de la Euler Hermes – „Simplicity”. Acesta este un produs conceput pentru a aduce rapid linistea firmelor mici si medii cu clienti cu probleme la plata sau apartinand unui sector de activitate dificil de asigurat.
In ceea ce o priveste pe doamna Monica Dinu, Asociat in cadrul Old Team Distribution, produsul se ridica cu siguranta la nivelul de utilitate si de eficienta pe care il astepta de cativa ani, hotarandu-se sa-l achizitioneze inca din toamna anului 2013, inainte de lansarea oficiala pe piata din Romania. Compania distribuie bauturi alcoolice in segmentul HoReCa, fiind unul dintre cei mai mari distribuitori din tara, cu o arie de acoperire nationala. Lucrand cu clienti foarte diversi, de la baruri si restaurante din Centrul Vechi al Bucurestiului si pana la hoteluri din toata tara, in aceasta piata si riscul este pe masura, dupa cum ne explica doamna Dinu: „Avem un portofoliu de 3000 de clienti, unde expunerea medie este intre 1.000-5.000 Euro si este nevoie doar de un usor val de instabilitate, pentru ca aceste creante sa devina neperformante si sa pierdem multi bani.”
„Aceasta impredictibilitate in afaceri poate influenta decisiv modul in care hotarasti sa te protejezi impotriva riscului de neplata. Am avut de curand un client de notorietate din domeniul HoReCa, ce si-a cerut insolventa. Cu ajutorul asigurarii Simplicity, am salvat 45.000 RON din totalul creantei, suma pe care am primit-o ca indemnizatie de asigurare, in conditiile in care prima platita a fost de 44.100 RON si cu o raspundere maxima per polita de 450.000 RON. Prima de asigurare a fost stabilita in functie de cifra de afaceri estimata si asigurabila pentru care am optat, iar conform politei putem beneficia de o acoperire de baza de 60% ce poate fi extinsa pana la 90%. Este dificil ca in prezent sa ne putem baza in totalitate pe buna desfasurare a afacerilor; chiar daca lucram cu clienti vechi si cu renume in piata, incapacitatea de plata poate surveni cateodata fara un avertisment prealabil”, continua doamna Dinu.
„Simplicity este o polita de asigurare care se potriveste perfect afacerii noastre. Primele sunt accesibile si polita se pliaza pe riscul nostru. In plus, nu implicam resurse umane aditionale si timp in administrarea ei”, declara Monica Dinu.
Simplicity ofera o politica de preturi transparenta, o administrare simplificata, ce nu necesita declaratii de cifra de afaceri la sfarsit de an sau regularizari de prima si un proces simplu si rapid de procesare a despagubirilor de peste 1.000 RON. Astfel, daca o plata ramane restanta, impactul asupra fluxurilor de numerar ale unei companii, este minimizat. Este, de asemenea, singurul produs de profil care elimina necesitatea limitelor de credit, prima fiind calculata doar pe baza cifrei de afaceri asigurate, fara declararea si evaluarea prealabila a portofoliului de clienti.
In cazul in care asiguratul opteaza pentru acoperirea de baza, facturile acestuia sunt acoperite pentru un procent de 60% din valoarea datoriilor neachitate. Acoperirea poate fi crescuta de patru ori, pana la 90%, in cazul in care asiguratul aplica pentru o clasa de risc la Euler Hermes, (prin intermediul platformei online Eolis), iar clientul sau este evaluat ca un risc acceptabil.
„Simplicity ne da increderea sa ne dezvoltam relatiile de afaceri cu clientii existenti si sa preluam unii noi, stiind ca beneficiem de sprijinul si cunostintele despre piata ale unui asigurator de talie internationala. Euler Hermes ne monitorizeaza clientii, ne ofera acoperire pe ei pentru a combate riscul de neplata si ne notifica asupra oricaror modificari semnificative ce survin in comportamentul lor, astfel incat, putem lua decizii mai bine informate cu privire la modul in care ne gestionam si extindem afacerea. Prin acest proces de management al riscului am redus termenele de incasare”, completeaza Monica Dinu.
Drepturile de incasare a indemnizatiei de despagubire aferente politei Simplicity pot fi cesionate unei terte parti in vederea obtinerii unei finantari sau ca si garantie a solvabilitatii companiei. Un astfel de exemplu il constituie cesiunea catre o banca, ceea ce s-a intamplat si in cazul Old Team Distribution care a ales sa-si cesioneze polita catre o banca din Romania. Old Team Distribution a fost infiintata in anul 2010 si estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7-8 milioane Euro si este asigurata la Euler Hermes din anul 2013.
Euler Hermes este liderul mondial in asigurarea creantelor comerciale si un recunoscut specialist in domeniul garantiilor si colectarii creantelor. Cu mai mult de 100 de ani experienta, compania ofera clientilor sai business-to-business (B2B) servicii financiare care sprijina managementul creantelor comerciale si al lichiditatilor. Reteaua proprie de informatii urmareste si analizeaza schimbarile de zi cu zi ale solvabilitatii corporative in randul companiilor mici, medii si multinationale in piete ce reprezinta 92% din PIB-ul global. Euler Hermes este membra al grupului Allianz. Pe piata din Romania, Euler Hermes este prezenta de 11 ani.