Sari direct la conținut

VIDEO Cuvantul universal folosit in toate limbile lumii

HotNews.ro

Un cuvant precum „Huh?”, adica ceea ce spunem in romaneste „Ă?” si pe care il folosim atunci cand nu am inteles ceea ce tocmai ne-a spus cineva, pare sa fie universal. Cercetatori de la Institutul de Psiholingvistica Max Planck din Olanda au descoperit ca acest cuvant are cam aceeasi forma si functie in limbi de pe intreaga planeta.

Ar putea parea frivol sa faci cercetari stiintifice pe un cuvant ca „Ă?” Dar, de fapt, acest cuvant mic este un instrument indispensabil in comunicarea umana. Fara un astfel de cuvant, ne-ar fi imposibil sa semnalam atunci cand nu am inteles sau nu am auzit ceea ce tocmai ne-a spus altcineva si conversatiile noastre ar fi fost impiedicate de neintelegeri.

Cercetarea face parte dintr-o investigatie mai mare de limbaj si de interactiune sociala finantat de Consiliul European pentru Cercetare, scrie sciencedaily.com.

Cercetatorii Mark Dingemanse, Francisco Torreira si Nick Enfield, au studiat limbi din intreaga lume si a constatat ca toate acestea au un cuvant cu un sunet aproape identic si si cu aceeasi functie ca englezescul „Huh?” Acest lucru este neobisnuit, deoarece, de obicei, cuvinte in limbi diferite suna complet diferit.

Comparati, de exemplu, aceste cuvinte care suna foarte diferit si care in engleza se pronunta „dog”: inu in japoneza, chien in franceza, caine in limba romana. Unii ar putea obiecta ca „Huh?” nu este tocmai un cuvant. Dar, intr-o comparatie fonetica atenta, Dingemanse si colegii sai au ajuns la concluzia ca este. Sunetul produs atunci cand pronuntam „Huh?” este mult mai asemanator in mai multe limbi decat ar trebui sa fie in mod normal, dar difera in unele limbi intr-un mod sistematic.

„Huh?” nu este ca acele sunete umane, care se intampla sa fie universal, deoarece acestea sunt innascute, cum ar fi stranutul sau plansul. Este un cuvant care trebuie sa fie invatat in mod evident, in fiecare limba, mai spun cercetatorii. Asa ca toate limbile au ales aceeasi solutie simpla si usor de pronuntat: o silaba intrebatoare precum „huh” (engleza), „a?”) (romana), „a?” (chineza), „e?” (spaniola), „he?”(olandeza).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro