VIDEO Digital Transformation Day: Cum schimbă tehnologia afacerea ta? HotNews.ro a transmis LIVE VIDEO partea I a evenimentului
Manageri din industrie, retail, distributie, energie si utilitati discuta miercuri cu specialisti din domeniul transformarii digitale despre noile tehnologii si beneficiile acestora, intr-un eveniment transmis live de HotNews.ro.
Gabriela Matei, director general Microsoft Romania:
- Transformarile digitale – in cadrul acestui eveniment vom avea o agenda scurta si la obiect. Vom vorbi aplicat despre de ce e nevoie si de ce vorbim de transformari digitale.
- Vorbim de a 4a revoutie industriala.
- Astazi fiecare companie reprezinta o companie de tehnologie. Transformarile digitale reprezeinta fenomentul momentului. Tehnologia creeaza oportunitati fara precedent in business.
- Care este diferenta intre evolutie si transformare? Evolutia – un fenomen din care te poti intoarce. Transformarea – un fenomen care te duce dintr-un punct in altul, vorbim despre lucruri ireversibile. O analiza extensiva realizata de PricewaterhouseCoopers: directorii executivi considera ca tehnologia le va transforma afacerea.
- Directorii cauta sa utilizeze transformarea digitala pentru a isi crea propria transformare digitala. Intr-un nou model de business, poate crea transformari radicale. Avem mult mai multe insight-uri. O alta preocupare tine de productivitate mai mare. Sa dam putere angajatului sa ia decizii mai bine si mai repede.
- Este cumva asteptat ca 25% din economia globala sa fie digitala in 2020. Fiecare lift, fiecare masina are potential sa fie conectat/a.Vorbim de posibilitatea de a lua decizii cat mai repede.
Joe Wilson, CEE Marketing & Operation Director MicrosoftSotia mea ma intreba ce faci in deplasari. Atunci m-am hotarat sa fac un video – de fiecare data fac un video, ca solutie pentru un mariaj fericit.
Transformarile video – sa aducem realitatea mai aproape. Ce inseamna „digital transformation”? Imaginea mare: „orice este inventat aspira sa fie util”.
Daca mergi la hotel si nu exista electricitate, te enervezi. „Asteptarile” – cand vorbesti despre „transformari” e vorba despre „asteptari” si „abilitati”.
Am patru copii si unul dintre copii a mers la Universitate. Am inceput sa vorbim despre tehnologie. Fiul meu construieste automobile. Vorbeam despre cum s-a schimbat lumea. Ce astepari de tehnologie avea el fata de mine. Cand vorbesc cu mama, trebuie sa ii explic ca a posta pe Facebook nu e acelasi lucru cu a imi trimite mie email.
Vorbind de abilitati, copiii sunt atat de buni la tehnologie, spre deosebire de noi. Inclusiv eu, lucrez in tehnologie, pentru copii, pare depasit.
Intr-o casa gasesti o revolutie ascunsa. Un televizor – poti sa ai o telecomanda pe telefon. Lucrurile vor fi conectate. Transformarile vizeaza orice. Nu spun ca e minunat, ci ca se intampla. Este evident ca lucurile se intampla. Intrebarea este: faci parte din aceasta revolutie?
Orice poate fi conectat. Este important sa intelegem magnitudinea datelor.
4,4 miliarde terabiti de date. Creeaza posibilitati pentru fiecare. Despre cloud veti auzi in continuu. Pentru posibilitatile pe care le creeaza.Transformarile digitale implica o schimbare culturala. 30% din afaceri isi monetizeaza digitalizarea. La inceput, bancile au fost create de biserici. Au avut incredere in calugari. Apoi au realizat ca pot utiliza credite. Tot ceea ce doresti sa pastrezi are o valoare. Transformarile digitale te ajuta sa o protejezi.
Cum utilizezi tehnologia sa angajezi clientii? Sa dai mai multa putere de decizie angajatilor? Sa optimizezi operatiunile companiei? Sa transformi produsul?Pana si pizza se schimba. Un sistem IT duce la o mai mare viteza in operatiuni.
In fiecare an urmarim acest fenomen al transformarilor. Acesta genereaza noi clienti, incredere, oportunitati de afaceri.
Fexibilitate, incredere, integrare.
- Mihai Iordache, Microsoft Enterprise Segment Director
- Noi sustinem clientii – companii in acest proces de transformare. Avem un invitat: Aurelian Mester, chief technology officer la Strauss Romania.
CEO General Electrics a spus ca orice companie fie va deveni o companie de IT, fie nu va deveni nimic.
Sa puna in valoare procesele, oamenii, sa reinventeze operatiuni.
Aurelian Mester (invitat): Strauss Romania este parte dintr-o multinationala. Ne ocupam de cafea (DonCafe si Amigo). Grupul este mult mai mare, cu prezenta in foarte multe tari. Acum mai bine de 10 ani, conducerea grupului a luat decizia sa digitalizam cat mai mult.
Ce inseamna digital? Pentru noi, companie de productie si vanzari, a insemnat sa ne transformam: atat IT, cat si organizational. Transformarea este sustinuta atat de oameni, cat si de aplicatii.
Toate cele patru zone: avem un departament de digital in interiorul companiei. Marea provocare a fost ca oamenii din interiorul organizatiei sa simta nevoia de schimbare. In al doilea rand, a trebuit sa le punem la dispozitie uneltele. Apoi cei care au creat legatura intre oameni si unelte, acestia au fost ambasadorii digitalului.
Acceptarea digitalului: In primul rand, ne schimbam permanent, atat noi, cat si organizatia. Ne adaptam la cresteri de volume de date, de informatii etc. Ai foarte multe informatii, cum le sintetizezi, ce faci cu ele mai departe, transpunerea in business e un lucru care inca doare in companii.
Inovatia in modelul de business: o crestere a mobilitatii. Acesta a fost primul impact pe care l-am simtit, apoi am crescut in zona de automatizari industriale. Tot ceea ce inseamna fluxuri de productie. Una dintre tintele noastre a fost sa nu mai atingem bobul de cafea in fluxul de productie. A duract 10 ani acest proces.
Sa vedem fimluletul si apoi putem continua dialogul. 200.000 de senzori, 400 km de cabluri, o camera de productie care controleaza tot la ora actuala.
Prelucrarea datelor de la senzori, folosirea in mod proactiv: am inceput sa dezvoltam pe zona de maintenanta productiva. Ne este greu sa definim niste lucruri. Multe date obtinem din productie, incercam sa ne folosim de aceste date. Avem momente de tipul „big data”: cum le prelucrezi si ce faci cu ele? Toate datele noi le integram si incercam sa obtinem raspunsuri pozitive si productive pentru companii.
Extensia spre cloud: este o extensie fireasca. Daca privim financiar, investitiile de tip return on investment nu mai sunt potrivite in economia actuala. Trebuie sa ne uitam catre investitiile flexibile. Suntem la inceputul acestei transformari. Este foarte greu pentru o companie productiva sa treaca la cloud.
Din ce zone a organizatiei a venit schimbarea: a venit de sus, de la nivel de grup, de CEO, cat si de la nivelul CEO de tara.E foarte bine cand ai un suport, un om IT in spate. Este improtant ca sistemul sa te sustina, a trebuit sa educam oamenii. Aici au intervenit si alti membri din business-ul nostru local.Ce urmeaza: sincer, sky is the limit. Nu stiu ce sa spun, e greu de presupus acum ce se va intampla in ultimii cinci ani. Poate niste robotei adusi din cloud, care lucreaza si in locul nostru. Suntem intr-un business in care evolutia e mai rapida decat putem noi sa intelegem.
Gabriela Matei: pana la urma, totul tine de cat de departe putem sa visam.