Sari direct la conținut

VIDEO Discovery si Ministerul Educatiei au lansat un program de educatie stiintifica pentru elevi. Caror copii li se adreseaza programul si cum poti sa vezi emisiunile

Lansarea proiectului "Scoala Discovery", Foto: Scoala.discovery.ro
Lansarea proiectului "Scoala Discovery", Foto: Scoala.discovery.ro

Ministerul Educatiei si Discovery Networks au lansat duminica, 8 ianuarie, proiectul „Scoala Discovery”. Este vorba despre o initiativa conceputa pentru a sustine educatia stiintifica in Romania, care incurajeaza elevii si profesorii sa utilizeze resurse new media la orele de curs. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca, incepand cu data de 16 ianuarie, Discovery Channel va prezenta de la ora 14:00 o ora de programe educationale pe parcursul careia nu va exista publicitate.

Luni va fi Matematica, Marti – Chimie, Miercuri – Biologie, Joi – Fizica, Vineri – Alte stiinte. Programele sunt adaptate pentru clasele V-XII, iar continuturile sunt special gandite pentru Romania. Cu aceasta ocazie a fost lansat si site-ul scoala.discovery.ro unde se vor gasi toate materialele complementare fiecarei emisiuni, pentru profesori, elevi, dar si pentru parinti.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:

  • Fiind eu insumi un om de stiinta, stiu foarte bine din experienta predarii si prezentarilor stiintifice din universitati si institute de inalt nivel din Franta, SUA, Japonia, Germania, unde am activat, stiu cat de important este sa prezinti intr-un mod atractiv lucruri care puse pe tabla pot sa para foarte aride. Sustin in mod evident un astfel de program. Stim toti ca Discovery a reusit sa ne starneasca curiozitatea si sa ne explice intr-un mod deosebit lucruri despre lumea si tehnologia din jurul nostru.
  • Scopul parteneriatului pe care il anuntam astazi este diversificarea resurselor de invatare pentru profesori si elevi. Subliniez ca aceasta diversificare a resurselor de invatare este menita sa intareasca efectul mijloacelor traditionale ale invatarii si nicidecum sa se substituie lor. Prin forta imaginilor si calitatea deosebita a continuturilor dezvoltare de Discovery ii sprijinim pe elevi sa invete mai bine, sa-si faca lectiile mai usor.
  • Cu acest program venim in completarea resurselor de invatare utilizand calculatorul care astazi se afla in toate liceele din Romania. Acest proiect pe calculator care este implementat prin SEI, proiectul AEL, este un alt program major al Ministerului care este subsumat aceluiasi obiectiv de diversificare a resurselor invatarii.

  • Astazi este prima data cand Ministerul Educatiei din Romania intra in parteneriat cu o retea de televiziune dispusa sa isi ofere resursele pentru atingerea unui obiectiv comun: sustinerea educatiei stiintifice si utilizarea resurselor de tip nou in scoli.    
  • Acest parteneriat nu implica niciun cost pentru Ministerul Educatiei.
  • Practic, incepand cu data de 16 ianuarie Discovery Channel va prezenta de la ora 14:00 o ora de programe educationale pe parcursul careia nu va exista publicitate.
  • Luni va fi Matematica, Marti – Chimie, Miercuri – Biologie, Joi – Fizica, Vineri – Alte stiinte.
  • Fiecare program va fi reluat a doua zi la ora 8:00, precum si sambata si duminica de la ora 8:00.
  • Se va specifica foarte clar pentru fiecare program pentru ce clasa este adaptata fiecare emisiune. Programele sunt adaptate pentru clasele V-XII.
  • Continuturile sunt special gandite pentru Romania, astfel incat sa existe congruenta intre ce exista la scoala, intre lectiile propriu-zise si ceea ce vor vedea pe ecran. De asemenea va exista un site – scoala.discovery.ro – unde se vor gasi toate materialele complementare fiecarei emisiuni, pentru profesori, elevi, dar si pentru parinti.
  • Exista 110 scoli din Romania, din toate judetele si care cuprind elevi care au toate profilurile sociale, in care intr-o prima faza profesorii vor fi formati pentru utilizarea resurselor de pe site-ul scoala.discovery.ro si metodele de predare aferente. 
  • In cele 110 scoli vom monitoriza cresterea rezultatelor elevilor la stiinte in urma aplicarii programului Scoala Discovery
  • La intalnirea cu inspectorii scolari din luna decembrie au fost propuse aceste 110 scoli si am instruit inspectorii scolari generali in tot ceea ce au de facut in implementarea programului intr-un numar cat mai mare de scoli.
  • Subliniez ca utilizarea la clasa a programului Scoala Discovery este optionala pentru profesori si elevi, dar Ministerul le recomanda directorilor de scoli si profesorilor sa beneficieze de aceasta diversificare a resurselor, iar Ministerul va aloca tot sprijinul sau pentru cei care vor alege sa adopte aceste metode moderne de predare.
  • Lectiile prezentate in programele Scoala Discovery pot fi vizionate acasa sau la scoala, in functie de modul in care fiecare scoala se organizeaza. Sa nu uitam, de exemplu, ca avem in Romania peste 1.000 de centre de documentare si informare, care au mijloace tehnice avansate in dotare.
  • Doresc sa subliniez ca programul Scoala Discovery este un program care va evolua in permanenta, in functie de feed-back-ul pe care il avem din sistem si inputurile cadrelor didactice, ale elevilor si parintilor.
  • Au acces la programul Scoala Discovery toate scolile din Romania, toti profesorii si toti elevii din Romania. Costurile pentru MECTS sunt zero; nu exista costuri, nimeni nu trebuie sa plateasca pentru a avea acces la aceste programe. Scoala Discovery este destinata sa incite elevii, profesorii sa mearga inspre stiinte. 
  • Tot ceea ce tine de modernizarea curriculara este o actiune fundamentala care trebuie facuta cu cea mai mare atentie si ne ocupam de acest lucru. Dar vreau sa va spun un lucru: Tabelul periodic al lui Mendeleev, rezolvarea ecuatiilor de gradul doi, biologia celulelor procariote sau eucariote – sunt aceleasi. Poate ca intr-un anumit tip de program le inveti in clasa a VI-a si intr-un alt tip de program le inveti in clasa a VIII-a, dar continutul si obiectul invatarii este acelasi.
  • Speranta noastra este ca prin acest program cadrele didactice din Romania sa capete reflexul de a se raporta la obiectivul invatarii, care este stabilit in programa, si nu doar sa se bazeze in ceea ce fac pe ceea ce este obiectul invatarii, care pana recent era exclusiv manualul.
  • Cuvintele cheie care trebuie retinute sunt diversificarea mijloacelor de invatare si predare si faptul ca acest program nu este destinat sa substituie ceea ce se face formal, la clasa.

La finalul interventiei sale, ministrul li s-a adresat lui Mark Hollinger, presedinte si CEO Discovery Networks International, si lui Danny Forster, prezentatorul emisiunii „Inginerie extrema”, spunandu-le: „Cred ca ceea ce a reusit Discovery cel mai mult in tara noastra si in strainatate este sa arate lumii ca Stiinta este cool”. La indemnul ministrului Daniel Funeriu, cei doi au spus apoi, in limba romana: „Stiinta este cool”.

Parteneriatul dintre Discovery Networks CEEMEA (Europa Centrala & de Est, Orientul Mijlociu si Africa) si Ministerul Educatiei din Romania a fost anuntat duminica, 8 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, secretarul general adjunct Monica Anisie, Mark Hollinger, presedinte si CEO Discovery Networks International, Ada Roseti, director de programe pe Europa de Sud-Est, si Danny Forster, prezentatorul emisiunii „Inginerie extrema”, difuzata de Discovery Channel.

Danny Forster

Danny Forster

Foto: Scoala.discovery.ro

Danny Forster, prezentatorul si producatorul emisiunii „Tehnologie extrema”:

  • Sunt profesor de arhitectura si alaturi de echipa mea am ocazia sa calatoresc foarte mult in intreaga lume in cautare de tehnologii extreme. Atunci cand facem aceste emisiuni vizitam locuri in care se construiesc poate poduri imense, cladiri foarte inalte sau tuneluri foarte adanci. Insa intrebarile pe care le adresam sunt foarte importante: cum se construiesc aceste cladiri si de ce
  • Pentru mine este fascinant ca cei care privesc aceasta emisiune, mai ales tinerii, poate nu iubesc matematica, ingineria, stiinta, tehnologia – la inceput. Dar urmarind aceste emisiuni pot sa vada cum se realizeaza toate aceste constructii si pot sa afle multe informatii fara sa creada ca li se preda.

  • Noi nu suntem doar prezentatori ai unei emisiuni, suntem si experti care stim cum se realizeaza aceste cladiri, asa ca noi incercam sa aducem tot acest concept chiar si in sala de clasa
  • Prin „Tehnologie extrema” si alte proiecte la care am colaborat cu Discovery am vazut forta televiziunii de a implica si educa elevii, pe subiecte care adesea par destul de aride la clasa. Aceasta este o modalitate excelenta de a starni pasiunea copiilor pentru stiinta.

Mark Hollinger

Mark Hollinger

Foto: Scoala.discovery.ro

Mark Hollinger, presedinte si CEO Discovery Networks International:

  • Astazi incepem o experienta noua, o experienta prin care vrem sa starnim tot mai mult interesul fata de stiinta in randul elevilor si sa ii sustinem pe profesorii care predau aceste materii la scoala
  • Investim anual peste 1 miliard de dolari in continutul pe care il producem pentru programele noastre pentru familia de retele Discovery si difuzam programele noastre in peste 210 de tari si teritorii din lume
  • Acum 20 de ani Discovery a lansat in SUA un program educational zilnic. In 2004 am lansat Discovery Education, o divizie separata a companiei, pentru a sustine profesorii si elevii, dar mai ales profesorii pentru a le putea oferi elevilor o multitudine de programe si materiale didactice care sa ii ajute in predarea la clasa
  • Misiunea Discovery a fost intotdeauna aceea de a satisface curiozitatea oamenilor fata de lumea inconjuratoare prin intermediul unor programe care fac privitorul sa isi doreasca sa stie mai mult.
  • Discovery Channel a venit in Romania acum mai bine de 10 ani, iar acum ne dorim sa facem un pas inainte si sa ducem aceasta relatie mai departe, sustinand educatia stiintifica din Romania prin ceea ce stim noi sa facem cel mai bine: televiziune de calitate

Programele educationale vor fi difuzate pe Discovery Channel, de luni pana vineri la ora 14.00, apoi in reluare – initial a doua zi, de la ora 08.00, apoi in cadrul unui bloc de programe dedicat, sambata si duminica. Programele prezinta subiecte stiintifice care au ca scop sa ii ajute pe elevii claselor V – XII sa inteleaga mai bine fenomenele stiintifice. In perioada 16 ianuarie – 30 martie vor fi difuzate peste 55 episoade (ore), urmand ca acestea sa fie reluate pana la finalul semestrului. Programele vor fi dublate in limba romana, fara a avea pauze publicitare.

Scoala.discovery.ro este un portal dedicat profesorilor, care pot descarca materiale-suport ce pot fi folosite la clasa, in interactiunea cu elevii. Site-ul include o grila de programe si un Ghid pentru Profesori, despre fiecare episod, prezentand obiectivele lectiei, seturi de intrebari care sa ii apropie pe elevi de continut, propuneri de activitati in clasa si definitii pentru termenii de vocabular. Scoala Discovery este un proiect dezvoltat in parteneriat cu Discovery Education, o platforma infiintata in Statele Unite in 2004.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro