Sari direct la conținut

VIDEO E OFICIAL Nokia a anuntat ca inchide fabrica de la Jucu. 2.200 de oameni, afectati de oprirea productiei

HotNews.ro
Fabrica Nokia de la Jucu se inchide, Foto: Reuters
Fabrica Nokia de la Jucu se inchide, Foto: Reuters

Fabrica de la Jucu se inchide definitiv in 2011, confirma si Nokia intr-un comunicat oficial. Informatia a fost publicata de HotNews.ro si alte publicatii locale pe baza unor surse din companie. Comunicatul Nokia arata ca inchiderea fabricii din Jucu va afecta 2.200 de oameni. Compania motiveaza inchiderea prin nevoia de „optimizare a proceselor de productie, care va da prioritate fabricilor din Asia ce ofera beneficii mai mari, din punct de vedere al proximitatii si capacitatilor de productie”.

Reamintim ca toti cei 1.900 de angajati Nokia Romania au fost convocati joi dimineata la o sedinta la fabrica de la Jucu, in conditiile in care existau zvonuri neconfirmate referitoare la o posibila retragere a investitorului finlandez din Romania, au declarat surse pentru HotNews.ro.

Potrivit StirideCluj.ro, angajatii au fost sunati miercuri sa se prezinte la locul de munca joi, de la ora 07:50.

„Nimeni nu stie despre ce este vorba si de ce ne-au chemat la aceasta intalnire. Trebuie sa fim acolo la ora 7.50. Am auzit ca este un cort imens in spatele fabricii, ferit bine de ochii de afara, unde va avea loc sedinta cu cei din conducerea Nokia Europa”, a declarat unul dintre angajatii care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

„Materia prima care a venit la Nokia Jucu a fost trimisa inapoi la furnizori. De asemenea, marfa care era in fabrica a fost trimisa la alte puncte de lucru. Este o incertitudine mare si nimeni nu stie la ce sa se astepte”, a spus si un alt angajat, citat de Stiri de Cluj.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/47fa657187471da6393ac0fc960c5cf4/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Surse din cadrul fabricii au mai spus ca la sedinta de joi dimineata angajatii ar putea fi informati ca activitatea se reduce la 10% pentru ca nu sunt comenzi si 90% dintre angajati vor fi trimisi in concediu fara salariu.

Nokia, in aprilie 2011, dupa ce a dat afara 120 de oameni la Cluj: „Nu sunt planificate nici un fel de schimbari la nivelul fabricii Nokia de la Jucu” / A. Tise (CJ Cluj): Decizia de a inchide fabrica de la Jucu, luata din februarie

In aprilie 2011, Nokia anunta ca vor avea loc reducerii de personal dinc adrul Cercetare si Dezvoltare aflat in cadrul Olympia Business Center din Cluj. Nokia anunta atunci ca vor fi afectate circa 120 de persoane, insa preciza ca fabrica din Jucu nu va fi afectata in viitorul apropiat.

„Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, se estimeaza ca anuntul privind reducerea fortei de munca va avea impact asupra sitului de Cercetare si Dezvoltare aflat in cadrul Olympia Business Center din Cluj. Nokia estimeaza ca pana la sfarsitul trimestrului al treilea 2011, proiectele curente desfasurate in aceasta locatie vor fi diminuate complet. Operatiunile de Cercetare si Dezvoltare vor continua sa fie derulate in alte centre Nokia de pe glob. Se preconizeaza ca vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate nici un fel de schimbari la nivelul fabricii Nokia de la Jucu„, a anuntat Nokia Romania.

Joi, 29 septembrie, dupa ce s-a aflat oficial ca Nokia va inchide fabrica de la Jucu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise anunta ca decizia Nokia de a inchide fabrica si de a reloca activitatea a fost luata tocmai in luna februarie.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, a avut, joi, discutii cu conducerea Nokia.

”Acum am incheiat o intalnire cu vicepresedintele companiei Nokia, Anderson, in care am discutat problemele fabricii. Decizia a fost luata din februarie cu privire la incetarea activitatii la fabrica din Cluj, fara ca aceasta fabrica sa fie relocata si cu preluarea activitatii de aici de catre alte fabrici care deja sunt in functiune. Este vorba de fabricile din Asia, respectiv Coreea de Sud, India si China”, a precizat Tise, citat de Agerpres.

Istoricul Nokia in Romania

Nokia a inaugurat in septembrie 2008 fabrica de la Jucu, dupa o investitie de 60 milioane euro. Investitia a stirnit un adevarat scandal international, dat fiind ca Nokia a inchis anterior o fabrica din Bochum (Germania).

La deschiderea fabricii din Romania, oficialii spuneau ca ar trebui sa se ajunga la 3.500 de angajati in momentul cand capacitatea de productie urma sa atinga maximul. La mai putin de trei luni de la deschidere, fabrica Nokia trimisese in somaj tehnic o mica parte dintre angajati, din cauza crizei si a scaderii cererii.

In primavara, Nokia si-a schimbat conducerea, numindu-l pe Stephen Elop de la Microsoft in functia de CEO. Acesta a admis ca Nokia este in criza si ca a pierdut masiv cota pe piata telefoanelor mobile, de la peste 50% acum patru ani, la circa 25% in prezent. Nokia a anuntat in aprilie un plan de restructurare care se concretiza prin concedierea a 4.000 de angajati pe plan mondial, dintre care 120 in Romania. Acesti 120 lucrau la centrul de cercetare si dezvoltare din Cluj care a fost inchis la final de aprilie.

Nokia Romania a avut anul trecut afaceri de 6,76 miliarde lei si un profit net de circa 181 milioane lei. In comunicatul de presa care anunta inchiderea fabricii din Cluj se mentioneaza ca Nokia analizeaza fabricile din Finlanda, Ungaria si Mexic, urmand sa decida daca si acolo se vor face disponibilizari.

Un contract secretizat

Ce a negociat Nokia cu statul roman si care sunt termenii asocierii ramane secret. Consiliul Judetean Cluj, condus la acea vreme de Marius Nicoara, a refuzat sa faca public contractul, desi statul roman participa cu o suprafata insemnata de teren si cu peste 30 de milioane de euro din bugetul public.

Hotnews a cerut inca din 5 iunie 2007 o copie dupa contractul de asociere dintre Nokia, Consiliul Judetean Cluj si SC Tetarom SA (societatea care administreaza parcul industial unde se va realiza investitia).

Desi Consiliul Judetean are obligatia legala sa raspunda in termen de zece zile, n-a facut-o. Presedintele CJ, Marius Nicoara (PNL) a invocat si el confidentialitatea contractulului, invitandu-ne chiar sa dam Consiliul Judetean in judecata: „Dati-ne in judecata. Nu este alta cale. Castigati si la revedere!”

Cit a investit statul roman la Nokia – Jucu

Ce se stie insa din declaratiile publice, facute dupa semnarea contractului, in martie 2007:

  • Nokia promite ca va investi 60 de milioane de euro (unii vorbesc acum de dublarea investitiei), ca va crea in urmatorii cinci ani 15 mii de locuri de munca.
  • A primit de la statul roman drept de folosinta gratuit pentru cele 160 de hectare (90 pentru Nokia, restul pentru furnizorii de componente).
  • Daca vor, cei de la Nokia pot cumpara terenul (avand drept de preemptiune) atunci cand vor realiza 15% din totalul investitiei.
  • In schimb, partea romana se obliga sa asigure infrastructura. Adica sa finanteze drumul de acces, alimentarea cu energie, gaz, apa, canalizare, statie de epurare.
  • In total 30 de milioane de euro. Seful CJ Cluj, Marius Nicoara a declarat ca Guvernul a virat pana acum 112 miliarde, dar ca mai au nevoie in perioada urmatoare de inca 150 de miliarde de lei.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro