Sari direct la conținut

VIDEO FOTO Varianta de ocolire Suceava a fost deschisă traficului dupa 11 ani de la începerea proiectului. Încă au mai rămas lucrări de terminat și presa locală reclamă probleme de siguranță

HotNews.ro
Trafic deschis pe Centura Suceava, Foto: DRDP Iasi
Trafic deschis pe Centura Suceava, Foto: DRDP Iasi

La aproape 11 ani de la începutul lucrărilor, traficul rutier a fost deschis vineri pe întreg traseul variantei de ocolire a Municipiului Suceava (12 km cu câte o bandă pe sens). Autoritățile spun că circulația a fost deschisă traficului chiar dacă mai sunt lucrări de finalizat de către constructor. Cu toate acestea, presa locală scrie că ar exista probleme de siguranță pe traseu tocmai din cauza lucrărilor nefinalizate și publică imagini care aduc aminte de neajunsurile pe care ministrul Transporturilor le-a invocat pentru nedeschiderea traficului pe cei 21 de km de autostradă de pe Lotul 3 A1 Lugoj – Deva.

„Astăzi, începând cu ora 16.00, a fost dată în trafic Varianta de Ocolire (VO) a municipiului Suceava. Evenimentul a avut loc la km 0, Nodul 1 al VO Suceava (intrarea dinspre Fălticeni), în prezența ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, a directorului general al DRDP Iași, Ovidiu Mugurel Laicu, a prefectului de Suceava, dna Mirela Adomnicăi, alături de reprezentanți ai constructorului și ai administrației locale și județene sucevene”, anunță Direcția de Drumuri Iași.

Cu toate acestea, autoritățile precizează că „la momentul dării în trafic a VO Suceava, la intrarea dinspre Fălticeni constructorul mai avea de pus la punct unele finisaje la elemente ce țin de siguranța circulației, însă fără a perturba traficul rutier, cu promisiunea că aceste lucrări vor fi finalizate în perioada imediat următoare”.

Probleme de siguranță reclamate în presa locală

Pe de altă parte, publicația locală StiriSuceava.net publică un material cu imagini foto și video în care arată că există probleme ce ar afecta siguranța noului tronson deschis circulației vineri și susține că cel care a insistat pentru deschiderea traficului ar fi fost chiar ministrul Răzvan Cuc.

„După toate discuțiile în care i s-a spus că șoseaua nu este pregătită pentru a fi pusă în trafic, Răzvan Cuc a insistat ca drumul să fie deschis circulației publice începând de astăzi”, arată publicația citată.

Printre problemele semnalate se numără lipsa mai multor bucăți de parapet și unele șanțuri care nu au fost terminate.

„Pe anumite porțiuni comisia de recepție a lucrărilor a constatat că lipsesc parapeți. Firma de construcție a dat comandă în Italia, dar materialele încă nu au ajuns. Pentru a masca lipsa parapeților, vineri dimineață o echipă de muncitori instala în zona respectivă stâlpișori cu materiale reflectorizante”, mai scrie StiriSuceava.net. Pentru finalizarea lucrărilor publicația susține că ar mai fi fost nevoie de circa două săptămâni de muncă.

Reamintim că pentru probleme similare – parapeți, garduri, șanțuri – Compania de Drumuri și Ministerul Transporturilor condus de Răzvan Cuc au refuzat să facă recepția lucrărilor și să deschidă traficului rutier cei 21 de km de pe Lotul 3 al autostrăzii A1 Lugoj – Deva.

Sursă foto: StiriSuceava.net

Centura ocolitoare a Sucevei are 12 km lungime, câte o singură bandă pe sens, iar lucrările la ea au început încă din 2008 și iată că nici până azi nu e complet finalizată.

Aproape cinci kilometri au fost deschiși în 2015, iar restul de șapte kilometri au fost abandonați la un stadiu de 85% în urmă cu trei ani, când a fost reziliat contractul. De atunci autoritățile de la drumuri au bâlbâit proiectul și au tot înaintat diverse termene până când au reușit să recontracteze lucrările și să ducă drumul aproape de finalizare.

Pentru finalizarea centurii ocolitoare a Sucevei – porțiunea de 7 km dintre DN2 (spre Fălticeni) și DN17, Compania de Drumuri a semnat în august 2018 un contract cu asocierea Autotehnorom SRL (lider), SC Operational Autoleasing SRL, SC OPR Asfalt SRL, Obras Publicas Y Regadios SA, SC Florconstruct SRL și SC Calcarul SRL. Contractul are o valoare de 61,2 milioane lei, fără TVA, termenul inițial estimat pentru finalizarea lucrărilor fiind de 9 luni, în funcție de condițiile meteo.

Centura începe la intrarea DN2 dinspre Fălticeni/București, intersectează DN17 la ieșirea spre C-lung Moldovenesc/Vatra Dornei/Cluj și se termină în partea de nord a orașului, intersectând DN2 spre Siret.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro