Sari direct la conținut

VIDEO Haiti: Operatiunile de cautare a supravietuitorilor se vor opri in scurt timp. Marti seara, doua femei au fost salvate miraculos, la 7 zile de la cutremur

HotNews.ro

Operatiunile de cautare a supravietuitorilor cutremurului care a devastat Haiti in 12 ianuarie se vor incheia miercuri in Port-au-Prince, unde trupele americane au ocupat pozitii pentru a asigura distribuirea ajutoarelor umanitare, in timp ce tensiunea este din ce in ce mai puternica in capitala haitiana, aflata in ruine, anunta AFP.

Echipele de salvare care au ajuns aici din intreaga lume pentru a ajuta sinistratii cutremurului care s-a soldat pana in prezent cu 75.000 de morti afirma ca supravietuirea sub daramaturi timp de peste sapte zile tine de domeniul miracolului.

Generalul Daniel Ally, comandant adjunct al operatiunilor americane in Haiti, a anuntat ca faza de cautare a supravietuitorilor va lua sfarsit in scurt timp.

Doua femei, salvate miraculos, dupa ce au stat 7 zile dub daramaturi

Marti seara, o tanara haitiana in varsta de 25 de ani a fost salvata de sub daramaturile unui supermarket, la sapte zile de la seismul care a distrus capitala tarii, Port-au-Prince.

„Starea de sanatate a femeii este buna”, a declarat Thierry Cerdan, de la Secouristes sans frontieres, ONG-ul francez care, alaturi de pompierii haitieni si o echipa de salvatori amercani, a muncit noua ore pentru scoaterea lui Hoteline Losana de sub daramaturi.

Sesimul din 12 ianuarie a surprins-o pe Hoteline Losana in timp ce se afla in apartamentul sau, situat deasupra supermarketului. Ea a ramas timp de sapte zile intinsa sub moloz, perioada in care nu a mancat nimic si nu a baut deloc apa, insa intr-o pozitie care i-a permis sa respire si sa se miste un pic.

Tot ieri, pompierii mexicani au reusit sa scoata de sub daramaturi o septuagenara de sub ruinele catedralei din Port-au-Prince. Si Anna Zizi a reusit sa supravietuiasca dupa ce a stat blocata sapte zile sub daramaturi.

Haitienii privesc disperati retragerea echipelor de salvare

La supermarketul Caribbean, echipele turce si americane au plecat. Raman haitienii, fara echipamente insa. „Vom incerca totusi, raman speranta si rugaciunile”, spune seful echipei. La o facultate din oras, salvatorii americani si-au abandonat si ei operatiunile.

Intr-o alta universitate, unde mai multe cadavre putrezesc in soare, salvatorii israelieni mai fac o ultima incercare. Luni, aici au fost gasiti doi supravietuitori.

Au revenit marti, au incercat sa gaseasca supravietuitori cu caini utilitari si cu radare capabile sa detecteze batai de inima la o adancime de sase metri sub moloz. In zadar. Deodata, masinile se opresc. „Este un sentiment de mare deceptie. Pericolul de boli este mare, cu toate aceste cadavre care ne inconjoara, asa ca nu avem de ales”, spune un salvator.

In apropiere, familiile victimelor au asteptat toata ziua. „Pentru mine nu este inca mort, este acolo, ar trebui sa continuam”, spune Edy Riguer, un sofer de 32 de ani, vorbind de un coleg de-al sau.

Alaturi, un barbat a carui fiica de 25 de ani a fost prinsa sub daramaturi intelege ca opertiunile s-au incheiat. „Se opresc? Nu este niciun semn de viata? Deci nu mai exista nicio sansa?”, murmura el, incapabil sa rosteasca un cuvant in plus.

Salvatorii au precizat ca gasirea de supravietuitori la un interval atat de mare de la cutremur reprezinta evenimente extraordinare. Totul depinde de starea de sanatate a persoanei respective, de modul in care a fost prinsa sub daramturi si de existenta apei si a alimentelor.

Dupa o saptamana, cel putin 90 de supravietuitori au fost scosi de sub daramaturi, a anuntat Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (Ocha).

Jafurile devin din ce in ce mai frecvente

Cutremurul de pamant cu magnitudinea de 7 care a zguduit sud-vestul statului Haiti a facut 75.000 de victime, 250.000 de raniti si a lasat fara locuinte un milion de oameni, potrivit unui bilant furnizat marti de Directia pentru protectia civila din Haiti.

Disperarea impinge tot mai multi supravietuitori sa fure de sub daramaturi, sub privirile neputincioase ale politiei.

„Cand iti este foame, cand esti sarac si nimeni nu te ajuta, nu iti ramane nimic de facut decat sa furi”, se justifica Vicent.

Tensiunea este in continua crestere pe strazile din Port-au-Prince. Marti dupa-amiaza, o adolescenta a fost ucisa de tirurile politiei care incerca sa disperseze bandele de jefuitori. Membrii familiei sustin ca tanara fata a fost ucisa deliberat de politisti, desi alti martori spun ca a fost vorba de focuri de avertisment.

Ajutoarele umanitare

Pe frontul ajutoarelor internationale, Consiliul de securitate al ONU a aprobat cererea secretarului general Ban Ki-moon de a trimite 3.500 de Casti Albastre in Haiti.

Armata americana a trimis si ea circa 11.000 de soldati pentru a sustine operatiunile din Haiti.

Miercuri, US Army urmeaza sa deschida o noua pista de aterizare la 40 de kilometri in sud-estul Port-au-Prince.

Cateva sute de militari ai Marinei au debarcat in sud-vestul capitalei, pentru a ajuta la distribuirea ajutorului umanitar international.

Peste o suta de vehicule, doua sisteme de purificare a apei, noua cisterne pentru transportul apei, sase cisterne pentru carburanti, 16 grupuri electrogene, 20 de corturi si medicamente vor ajunge in Haiti.

La Port-au-Prince, opt spitale, dintre care jumate de campanie, sunt operationale, la care se alatura nava-spital americana Comfort, cu 1.000 de paturi.

Potrivit datelor comunicate de ONU, promisiunile de ajutoare se cifreaza la peste 1,2 miliarde de dolari.

Aproximativ cincizeci de orfani care vor fi adoptati de familii americane au ajuns ieri la Pittsburgh, in estul SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro