VIDEO Misiune reușită: Eșantioanele prelevate de sonda japoneză Hayabusa-2 de pe un asteroid au ajuns pe Pământ
- Redactia Hotnews
Sonda japoneză Hayabusa-2 a trimis pe Pământ, în noaptea de sâmbătă spre duminică, prețioase eșantioane prelevate de pe un asteroid îndepărtat, care ar putea oferi informații legate de nașterea universului nostru, potrivit AFP.
Hayabusa-2 („șoimul călător” în japoneză) a fost lansată în 2014 și a prelevat anul trecut o sută de miligrame de particule de pe asteroidul Ryugu („Palatul dragonului”), situat la peste 300 de milioane de kilometri de Terra.
Cercetătorii speră că aceste eșantioane, închise într-o mică capsulă, vor furniza indicii legate de sistemul solar la nașterea sa, acum 4,6 miliarde de ani.
Compoziția corpurilor celeste mari, precum Pământul, se schimbă radical după formarea lor, sub efectul temperaturii și al presiunii, spre deosebire de asteroizi, mult mai mici, a explicat șeful misiunii Makoto Yoshikawa.
„Putem deci considera că substanțe care datează de acum 4,6 miliarde de ani se află în continuare acolo” iar prezența unor eventuale materii organice ar putea oferi date legate de modul în care a apărut viața pe Pământ, a adăugat el.
Capsula care conținea eșantioanele a pătruns în atmosferă cu puțin înainte de ora 02,30 duminică dimineața, ora Japoniei (17,30 GMT sâmbătă), creând pe cer o urmă asemănătoare cu un meteorit.
Acest mic container s-a separat de sondă sâmbătă iar agenția spațială japoneză (Jaxa) a declarat duminică dimineața că a fost recuperată în deșertul Woomera (sudul Australiei).
„După șase ani de călătorie spațială, am fost capabili să aducem în această dimineață o cutie cu comori”, a afirmat șeful proiectului Yuichi Tsuda într-o conferință de presă.
Protejate de lumina soarelui și de radiații, eșantioanele vor fi obiectul unor prime examinări preliminare în Australia, pentru a detecta în special emisiile de gaz, înainte de a fi trimise cu avionul în Japonia.
În misiunea sa, sonda, de mărimea unui frigider, a prelevat în 2019 de pe asteroid atât praf de pe suprafață cât și substanțe obținute prin forare.
Jumătate din materia culeasă va fi împărțită între Jaxa, NASA și alte organizații internaționale, iar restul va fi conservat pentru studii viitoare.
Munca sondei nu s-a terminat însă: cercetătorii agenției spațiale japoneze prevăd să prelungească cu peste zece ani misiunea sa, în vizor fiind doi noi asteroizi.
Hayabusa-2, care este în „stare perfectă”, potrivit lui Yuichi Tsuda, va efectua întâi o serie de orbite în jurul Soarelui timp de șase ani, pentru a înregistra date privind praful din spațiul interplanetar și pentru observarea exoplanetelor.
Sonda se va apropia de prima sa țintă în iulie 2026, asteroidul 2001 CC21.
Hayabusa-2 se va îndrepta apoi spre ținta sa principală, 1998 KY26, un asteroid sferic cu un diametru de doar 30 de metri. Când va ateriza pe el, în iulie 2031, se va afla la circa 300 de milioane de kilometri de Terra.
Prelungirea misiunii comportă și riscuri, în principal degradarea echipamentelor în spațiul profund.
Sonda este succesorul primului explorator de asteroizi al JAXA, Hayabusa. În 2010, această sondă a prelevat praf de la un mic asteroid, după o odisee de șapte ani.