Sari direct la conținut

VIDEO Moment de referinta in istoria inteligentei artificiale. Un program creat de Google a invins campionul european la Go, unul dintre cele mai complexe jocuri existente

HotNews.ro
Tabla jocului de Go, Foto: Captura YouTube
Tabla jocului de Go, Foto: Captura YouTube

Un program de inteligenta artificiala creat de Google a reusit sa invinga in cinci meciuri consecutive campionul european la Go, unul dintre cele mai complexe jocuri create vreodata. Anuntul a fost facut printr-un articol publicat in Nature, iar momentul poate fi comparat cu cel in care computerul IBM Deep Blue il invingea in 1997 pe Gary Kasparov, la sah. Go este insa mult mai complex decat sahul si un computer este mult mai greu de antrenat sa invinga marii campioni.

Go este un joc de strategie ce consta in plasarea unor piese albe si negre (stones) pe o tabla 19X19 cu 361 de pozitii. Este unul dintre cele mai complicate jocuri create vreodata, in el contand foarte mult intuitia de moment. Scopul este sa controlezi peste jumatate din tabla de joc. Go a fost inventat in China, acum cateva mii de ani.

Jocul este mult mai complex decat sahul si este mult mai greu de estimat cine va castiga. La inceput sunt 361 de mutari posibile si la un moment dat sunt in medie 200 de pozitii vacante pe tabla, fata de 20 in medie, la sah. In plus, daca un joc de sah se termina in medie in 80 de mutari, la Go numarul este aproape dublu.

Fiind atat de complex jocul, un computer nu putea fi „invatat” sa faca performanta la fel cum s-a procedat cu programele care au obtinut super-victorii la sah. Echipa DeepMind de la Google si-a numit programul AlphaGo si l-a antrenat in trei etape, prima fiind analizarea a 30 de milioane de mutari din jocurile celor mai buni campioni. Apoi, computerul a simulat milioane de jocuri, iar la etapa finala a acumulat cunostiinte intuitive despre care mutari sunt potrivite, astfel ca soft-ul poate estima cum va evolua un joc, pe termen lung.

Softul AlphaGo a reusit in octombrie sa-l bata in cinci jocuri consecutive pe campionul european la Go, Fan Hui, performanta care nu a mai fost reusita pana acum. Urmatorul pas este ca AlphaGo sa incerce sa-l invinga si pe campionul mondial.

Computerul are partea sa uriasa putere de analiza si de procesare.

La Go, oamenii au de partea lor intuitia, dar sunt limitati de faptul ca pot obosi, se pot enerva si pot deveni neatenti, ceea ce afecteaza grav performantele de joc. In plus, exista o limitare mentala fiindca din cauza complexitatii, Go este un joc care poate fi jucat de maxim 1.000 de ori/an de oameni, in timp ce computerul poate rezista la milioane de jocuri.

Ideea tehnica este ca soft-ul invata mereu si devine tot mai bun pe masura ce joaca mai mult si analizeaza mai mult.

Cercetarile facute de Google vor fi extrem de utile pentru situatiile in care oamenii trebuie sa ia decizii. Computerele ii pot ajuta pe doctori sa prescrie un tratament sau pot face previziuni pentru cei care lucreaza in domeniul financiar.

Surse> BBC, Guardian

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro