VIDEO Noi provocări la Ierusalim: Ministrul Ben Gvir se roagă împreună cu sute de evrei pe Esplanada Moscheilor
Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, un colonist de extremă dreapta obișnuit cu provocările, s-a rugat marți alături de aproximativ 3.000 de credincioși veniți în locul extrem de sensibil al Esplanadei Moscheilor din Ierusalimul de Est pentru o sărbătoare evreiască, potrivit unor oficiali, citați de AFP.
Situată în sectorul Orașului Sfânt ocupat și anexat de Israel, Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului, este construită pe ruinele celui de-al doilea templu evreiesc, distrus în anul 70 de romani. Pentru evrei, acesta este Muntele Templului, cel mai sfânt loc al iudaismului.
Ben Gvir s-a filmat la fața locului cu ocazia Ticha Beav, comemorarea evreiască a distrugerii celor două temple, cerând în special „înfrângerea” Hamas în loc de negocieri cu mișcarea islamistă palestiniană.
מסר חשוב מהר הבית, בתשעה באב: pic.twitter.com/9GYa5CZHHw
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) August 13, 2024
Marți dimineață, în timpul celor câteva ore în care esplanada a fost deschisă non-musulmanilor, „aproximativ 2 250 de evrei s-au rugat, au dansat și au arborat drapelul israelian” pe acest loc, a declarat pentru AFP un responsabil al Waqf, administrația iordaniană a bunurilor religioase musulmane din Ierusalim.
În timpul celui de-al doilea spațiu alocat nemusulmanilor după-amiază, „peste 700 de evrei s-au rugat acolo”, potrivit aceleiași surse, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
Conform unui status quo decretat după ce Israelul a cucerit Ierusalimul de Est în 1967, non-musulmanii pot vizita Esplanada Moscheilor, care găzduiește Domul Stâncii și Moscheea Al-Aqsa, la anumite ore, fără a se ruga, o regulă care este din ce în ce mai puțin respectată de unii evrei naționaliști.
Locul este administrat de Iordania, dar accesul este controlat de forțele de securitate israeliene.
Într-o înregistrare video pe care el însuși a postat-o online, Ben Gvir a salutat „marile progrese realizate în materie de guvernanță, suveranitate și numărul evreilor care se roagă”, referindu-se la numărul mare de credincioși care au putut să își îndeplinească ritualurile pe Esplanadă fără a fi deranjați de forțele de securitate israeliene.
„Provocări”
„Nu există o politică privată a niciunui ministru cu privire la Muntele Templului – nici a ministrului securității naționale, nici a vreunui alt ministru”, a reacționat biroul premierului Benjamin Netanyahu. „Evenimentul din această dimineață de pe Muntele Templului este o excepție de la status quo”.
La Amman, Ministerul iordanian de Externe a condamnat „luarea cu asalt” a moscheii Al-Aqsa de către ministrul de extremă dreapta și deputați israelieni „sub protecția poliției de ocupație israeliene”.
De asemenea, a denunțat „măsurile unilaterale israeliene și încălcările continue ale status quo-ului istoric și legal în Ierusalim și locurile sale sfinte”.
Șeful Waqf a declarat marți pentru AFP că „poliția israeliană nu a lăsat să intre decât câțiva credincioși musulmani, impunând restricții la intrarea în al-Aqsa”.
Ben Gvir „supraveghează iudaizarea” acestui loc sfânt extrem de sensibil „și contribuie la schimbarea situației la al-Aqsa (…) în loc să respecte tratatele internaționale privind status quo-ul cu Iordania”, a acuzat el.
Ministerul palestinian de Externe a denunțat o „escaladare” și „provocări”, referindu-se la „incursiuni ilegale (…) pentru a pregăti impunerea controlului israelian total și iudaizarea” sitului, „încălcând dreptul internațional”.
De asemenea, mai multe capitale arabe și Organizația Cooperării Islamice (OCI) au condamnat ferm aceste „incursiuni”.